Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KRITIKOVAO NASTUPE SRPSKOG RUKOVODSTVA

Amfilohije: Srebrenica je posledica zločina nad Srbima u Drugom svetskom ratu!

Autor: rtcg.me | 17.05.2013 - 12:55:00h | Komentara: 2

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sinoć je intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske ocenio neprihvatljivim način na koji se tretira Srebrenica, te odnos aktuelnog vođstva države Srbije prema mestu gde je ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka, prenosi agencija Anadolija.

On smatra neprihvatljivim to što se od Srebrenice ''stvara simbol veći i od Dahaua i Aušvica''.

amfilohije

amfilohije | Foto: Miloš Perić

Iako je Srebrenicu nazvao ''nesrećom'', tvrdi da se aktuelnim tretiranjem Srebrenice "pripremaju novi pokolji", podsećajući na događaje iz Drugog svetskog rata, zločine Handžar divizije i ustaških jedinica nad Srbima.

''Pitanje te Srebrenice jeste jedna velika rana. Ako kaže Tomislav Nikolić, da već kleči pred Srebrenicom, a šta ćemo sa Bratuncem, sa nekoliko hiljada pobedih pre toga. Šta ćemo sa onim što se dešavalo na tim istim prostorima, nije to davno od 1941. do 1945. godine. Koliko je tamo pobijeno i uništeno porodica od raznih Handžar divizija i raznih NDH jedinica. Sad ti najedanput preuzimaš ono što su oni stvorili mit o Srebrenici. Pa je Srebrenica sada postala nešto veće i od Dahaua i od Aušvica. Tako forsirajući tu nesreću, koja jeste nesreća u Srebrenici, ustvari se priprema za budućnost nove pokolje i nove mržnje'', rekao je Amfilohije, prenosi agencija Anadolija.
Zločine nad Bošnjacima i Hrvatima nazvao je nesrećom i "uzajamnom posledicom tog zla i nesreće Drugog svetskog rata''.
"Što kažu, krv na krv je ljudska rana naopaka", rekao je Amfilohije.
Kritikovao je istupe predsednika Srbije Tomislava Nikolića u vezi s nedavnim izvinjenjem za Srebrenicu i druge zločine u ime Srbije i srpskog naroda.
"Evropska unija - pa i ona se sirota raspada. Daj Bože da se održi. Ali, sada svoje sopstveno biće razgrađivati da bi se ušao u jednu fatamorganu EU, bojim se da tu nema nikakve realpolitike. To nije realpolitika", istakao je on.
Amfilohije je kazao da Nikolić treba da sarađuje sa svima, pa i Zagrebom.
''Samo čuvajući obraz svog naroda. Čuvajući Ustav, ono što je potvrđeno u Ujedinjenim nacijama. To je prvi put u istoriji da jedna država koja je celovita ušla u UN, sada se odriče svoje žile kucavice. To ja ne mogu da smestim u svoju glavu. Bez obzira na svu realpolitiku, potrebe Evrope. Ne mogu da smestim u svoju glavu'', izjavio je vladika Amfilohije.
Takođe, govoreći o skandalima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i o Kačavendi ostalim vladikama čije ponašanje i delovanje se smatra spornim, istakao je da oni ''trebaju sami da preuzmu odgovornost''. Podsećajući na neke primere iz istorije Crkve, rekao je da bi on suočen sa takvim optužbama sam otišao, a ''Bog vidi i zna''.
Amfilohije je za RTRS govorio o molebanu za upokojenje vlasti u Srbiji, o tome da li crkva treba da učestvuje u političkim odlukama, odnosu prema Srbima i srpskom nacionalnom pitanju.
Poslednji komentari
  • Dragan Vreme: 17.05.2013 15:56h

    Kad god se crkva mešala u potiku mi smo nagrabusili. Bolje ovi mafijaški popovi da ćute i da se ne pojavljuju jer samo pljačkaju ovaj narod. Mislim na sve na čelu sa Irinejem. Koliko se ja sećam oni su podržali i Tadića koji nas je i doveo dovde.

  • ja Vreme: 17.05.2013 16:23h

    od ovih popova u poslednje vreme svasta nesto moze da da se cuje da ne poveruje covek da jedno svesteno lice prica ovako zamisljo sam ih drugacije

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP