Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KAKO SE PRAVE DRŽAVNI MONOPOLISTI

AMSS uzima pola milijarde na polovnjacima!

Autor: A. Medaković | 29.04.2014 - 08:10:00h | Komentara: 5

Država je preko Agencije za bezbednost saobraćaja i novog Pravilnika o uvozu polovnih vozila, dala ovlašćenje Auto-moto savezu Srbije-Centru za motorna vozila, (AMSS-CMV), da ubira više od 62 odsto prihoda od kontrole uvezenih polovnih vozila, što će, kako ističu špediteri, na godišnjem nivou, ovom preduzeću donositi zaradu veću od pola milijarde dinara.

Polovni automobili

Polovni automobili | Foto: Masanori Jošida

Naime, prema zvaničnim podacima sa sajta Agencije, od ukupno 166 ovlašćenih mesta za vršenje ispitivanja upotrebljenih vozila koja se uvoze u Srbiju, čak 104 pripadaju preduzeću AMSS-CMV d.o.o, što iznosi više od 62 odsto svih ispitnih mesta. Špediteri tvrde da su novim pravilnikom stvoreni uslovi za monopol, jer će se novac od kontrole vozila slivati u šest ovlašćenih institucija, od čega će najveći procenat imati AMSS-CMV.

Država novim pravilnikom ovlastila  Auto-moto savez da ubira više od  62 odsto prihoda od kontrole  uvezenih polovnih vozila

Država novim pravilnikom ovlastila Auto-moto savez da ubira više od 62 odsto prihoda od kontrole uvezenih polovnih vozila | Foto: Vesna Lalić

Agencija: Poslovi u skladu sa zakonom

U Agenciji za bezbednost saobraćaja ističu da su im poslovi ispitivanja vozila povereni Zakonom o bezbednosti saobraćaja i pravilnikom. Na pitanje zbog čega se špediterima i uvoznicima traži da dostave potvrde od proizvođača ili sertifikat o saobraznosti, kada Agencija mora da ima adekvatnu bazu podataka o tehničkim karakteristikama svih vozila, u ovoj ustanovi ističu da je pravilnikom propisano da se provera podataka o tehničkim karakteristikama vozila vrši u odgovarajućoj bazi, a ukoliko se podaci iz saobraćajne ne slažu sa podacima iz baze, onda se traži potvrda o saobraznosti ili potvrda od proizvođača.

- U Srbiju se godišnje uveze između 100.000 i 150.000 polovnih vozila. Za svako od njih neophodno je platiti oko desetak hiljada dinara, pa tako dolazimo do sume od najmanje milijardu, milijardu i po dinara. Čak i pod uslovom da se bavimo grubom računicom i da kažemo kako će ispitivanje koštati u proseku oko 5.750 dinara, jer ono zavisi od vrste vozila i kreće se od 3.700 dinara do 7.800 dinara, to će AMSS-u doneti više od 500.000.000 dinara na godišnjem nivou - navode sagovornici našeg lista.

Oni dodaju da dodatni namet čini i izdavanje takozvane COC potvrde, koja predstavlja sertifikat o saobraznosti vozila koje se uvozi, a koje centri za ispitivanje vozila traže ukoliko se podaci o tehničkim karakteristikama vozila iz saobraćajne dozvole ne slažu sa podacima iz odgovarajućih baza tehničkih karakteristika vozila.

- Problem je u tome što agencija nema adekvatnu bazu podataka, tako da se faktički za svako vozilo traži taj sertifikat, koji AMSS i ostale ovlašćene institucije dodatno naplaćuju 2.800 dinara po automobilu - objašnjavaju špediteri. Oni dodaju da u slučaju da nadležni centar ne može da utvrdi saobraznost (podudaranje karakteristika), onda moraju da plaćaju potvrdu proizvođača, koja po automobilu iznosi 10.000 dinara.

Ispred AMSS se okupilo  oko 150 radnika i 30 policajaca

Ispred AMSS se okupilo oko 150 radnika i 30 policajaca | Foto: Dimitrije Goll

Tuča između policije i radnika AMSS!

Jednoj radnici Auto-moto saveza Srbije je pozlilo, a dva policajca su povređena juče oko 18 sati u tuči ispred zgrade AMSS-a u Ruzveltovoj ulici u Beogradu. Do sukoba je došlo jer policija nije dozvolila okupljenim radnicima da uđu u zgradu AMSS. Ispred AMSS se juče nalazilo oko 150 radnika i 30 policajaca, od kojih je jednom polomljen nos, a drugi je zadobio lakše povrede.
- Dvoje povređenih Hitna pomoć prevezla je u Urgentni centar. Policajac u civilu zadobio je lakše povrede glave, nosa i ima modricu i otok ispod oka, dok je žena samo potresena. Ona je, nakon što joj je pozlilo, prevezena kod interniste, a povređeni policajac na neurohirurgiju Urgentnog centra - rekla je portparolka Hitne pomoći doktorka Nada Macura.
Grupa od oko 200 radnika AMSS je 17. aprila protestovala ispred Vlade Srbije protiv malverzacija kojim je to preduzeće oštećeno za više miliona evra. Oni tvrde da je generalni sekretar tog preduzeća Aleksandar Nikačević smenjen odlukom legalnih delegata na vanrednoj sednici Skupštine AMSS 9. aprila u Kruševcu. Nikačević tvrdi da je AMSS podneo krivične prijave protiv ljudi iz te kuće koji organizuju nelegalne skupštine AMSS-a i da se “njima sada bave nadležni organi.”

Poslednji komentari
  • Srbija Vreme: 29.04.2014 09:01h

    Odzvonice i gospodi iz CMV-a. Dvostruki standardi. Na terenu se svasta radi. Dolaze i po tebe Bozicu.

  • suzuki Vreme: 29.04.2014 09:25h

    e srbiju uzdanico nasa.BEZITE ODAVDE BRACO NEMA HLEBA OVDE.

  • alex Vreme: 29.04.2014 10:15h

    emoj vucicu to su tvoja obecanja za bolje sutra

  • Ivan Blagojevic Vreme: 29.04.2014 10:32h

    Koliko ja znam Centar za motorna vozila su cerka firma AMSS i osim imena nemaju nikakvu vezu sa njima. A da su konkurencija nama u CIAH-u to je tacno i ne znamo kome vise da se obratimo za pomoc.

  • drLaki Vreme: 29.04.2014 10:49h

    Ovaj Nikacevic je bas faca. Nije podneo tuzbu za klevetu zbog kradje, nego prijavu sto se bune ?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP