Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HOĆE LI USKORO DOĆI I KOD NAS?

Analitičari: Papina poseta BiH je veoma važna!

Autor: Tanjug | 07.06.2015 - 12:25:00h | Komentara: 3

Poseta pape Franje Sarajevu je veoma važna za produbljivanje međuverskog i međudržavnog dijaloga u regionu i mogla bi biti uvod u eventualnu posetu Srbiji, smatraju analitičari.

Papa poslao goluba mira

Papa poslao goluba mira | Foto: Tanjug/ AP

Papa Franja, koji je od trenutka preuzimanja pontifikata, doživljen kao reformator, boravio je juče u Sarajevu, bosansko-hercegovačkoj prestonici u godini kada se navršava 20 godina od potpisivanjaj mirovnog sporazuma u Dejtonu, ali i u trenutku različitih pretećih poruka radikalnog islamzma.

Zato su njegove poruke sa pozivima na dijalog, mir i pomirenje, kao i da rata više nikada ne bude, veoma značajne za stabilnost celog regiona, smatraju Nikola Knežević iz Centra za istraživanje religije, politike i društva u Novom Sadu i istoričar Aleksandar Raković, naučni saradnik Instituta za noviju istoriju u Beogradu.

Knežević, naime, smatra da nakon formiranja zajedničke komisije SPC i Katoličke crkve o kardinalu Alojziju Stepenicu, koga jedni smatraju zločincem, a drugi herojem, kao i skora poseta predsednika Tomislava Nikolića Vatikanu, ozbiljni su preduslovi da u narednim godinama papa dođe i u Srbiju.

Knežević u izjavi za Tanjug kaže da bi to bila poseta od istorijskog značaja, ne samo za vernike katoličke provenijencije već i pokazatelj da su odnosi SPC i Vatikana, ali Srbije i Hrvatske podignuti na novi nivo poverenja.

Ukazao je da papa Franja do sada nije prezao od škakljivih tema, te nema sumnje da bi u budućnosti mogao posetiti Jasenovac, oda poštu žrtvama i izvini se, što bi doprinelo boljim odnosima dveju crkava i dva naroda.

On objašnjava i da papina poseta Sarajevu nosi veoma snažnu poruku koja je u ovom trenutku preko potrebna regionu.

Papa Franja, koji od samog početka svog pontifikata daje veoma upečatljive i snažne poruke mira, praštanja, tolerancije, nastavlja svoju misiju pomirenja na simboličnom mestu - Sarajevu, gde se presecaju najveće svetske religije i mestu koje je i danas simbol ratnih stradanja i podela'', naveo je Knežević.

Istoričar Aleksandar Raković slaže se da je poseta pape Sarajevu važna za region zbog produbljivanja međuverskog i državno-verskog dijaloga koji je od suštinskog značaja za stabilnost.

  - Kroz takav dijalog ćemo doći do ključnih rešenja za sporna pitanja koja opterećuju odnose naših naroda. Taj dijalog može da bude dug, da se nekima čini predug, ali je neizbežan i neminovan na našem području gde se susreću tri civilizacije: pravoslavna, rimokatolička i islamska - kaže Raković, inače, naučni saradnik sa Instituta za novu istoriju Srbije.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • gagi Vreme: 07.06.2015 17:15h

    stu bi to bilo toliko vazno skidanje pogleda sa ovog sivila u srbiji a papa ko papa jedan u nizu prodavaca magle kom treba nek ga vodi kuci

  • Rile Vreme: 07.06.2015 17:27h

    koj će nam moj. To, da Papa dođe u Srbiju, zastupaju janičari srbi, što ništa nije novo. Kada pogledate odakle najviše dolaze janičari, biće Vam jasno. Ipak nam je potreban još jedan Vladika PPNJ, koji će da napravi istragu poturica kao pre oko 2 veka.

  • djuro pucar stari Vreme: 07.06.2015 19:45h

    jedan od stotine uslova sa spiska sad-a i nemaca je i to da se papi omogući dolazak u srbiju, hteli mi to ili ne. ako smo već dali svoje dupe za mnoge druge uslove, neće nam ništa zafaliti da ga ,,primimo,, i za papu. naša crkva je udarilo u dno na radost mnogih prozapadnih sunarodnika, tako da će mo možda uskoro i božić da slav imo 25 decembra !? i ko zna šta nas još čeka.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP