Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VREĐALI NOVINARE

ANEM protestuje
zbog dešavanja u Valjevu!

Autor: Beta | 25.12.2012 - 17:31:00h | Komentara: 0

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) danas je protestovala zbog incidenta u Skupštini Valjeva, kada su valjevske novinare vređali odbornici Slobodan Gvozdenović, zamenik gradonacelnika Dragoljub Krstić i deo odbornika vladajuće koalicije.

"Apsolutno je neprihvatljivo da novinari budu izloženi pretnjama, uvredama, izbacivanju iz skupštinske sale, zbog svoje autonomne odluke da neka izlaganja ne snimaju tonski", saopšteno je iz ANEM-a.

ANEM

ANEM podseća i da, u skladu sa važećim propisima u Srbiji, organi lokalne samouprave i odbornici imaju obavezu da informacije o svome radu učine dostupnim za javnost, i to pod jednakim uslovima za sve novinare i sva javna glasila.

"Sloboda izražavanja podrazumeva i slobodu prikupljanja informacija. Apsolutno je pravo novinara da sam proceni koje skupđtinsko izlaganje
će tonski snimiti, a koje ne", poručili su iz ANEM-a.
Valjevski novinari napustili su juče sednicu Gradske skupštine zbog uvreda pojedinih odbornika koalicije na vlasti, a novinare je podržala opozicija - odbornici Demokratske stranke i Liberalno demokratske partije.
Sednicu su napustili izveštači Politike, RTS, nedeljnika Napred, VTV, Radio Patka, Radio 014, mesečnika Revija Kolubara i agencije Beta, a u sali su ostali novinari Radio Valjeva i privatne TV Marš, koji prenose sednicu.
Incident se dogodio kada je odbornik Grupe gradjana Pobeda Slobodan Gvozdenović neprimereno reagovao na to što je urednica "Radio Patka"
Darija Ranković uzela svoj diktafon sa skupštinske govornice.
Podržali su ga odbornici i simpatizeri Pobede, koji su blokirali radno predsedništvo Skupštine, a zamenik gradonačelnika Dragoljub Krstić (Pobeda) je iz sale novinarku Ranković nazvao "ološem".
Predsednik valjevske skupštine Mihailo Jokić (SNS) je objavio pauzu, posle koje je obećao bolje uslove za rad izveštača kako bi se "predupredile slične situacije".
Urednica Radija 014 Slavica Savić-Vujanac je u ime izveštača rekla da se takav incident ne pamti u valjevskoj skupštini i da će novinari u znak porotesta napustiti sednicu.
Potom su skupštinsku salu napustili odbornici DS i odbornica LDP Radmila Novaković, spiker Radio Valjeva u penziji. Ona je rekla novinarima da se više "ne oseća sigurnom" u skupštinskoj sali.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP