Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEMAČKA KANCELARKA U DVODNEVNOJ POSETI BEOGRADU POHVALILA NAŠU VLAST

Angela oduševljena reformama i ćevapima!

Autor: Damira Ramadani | 09.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 5

Najmoćnija političarka u Evropi koja je juče u večernjim časovima stigla u Beograd, poručila je da Srbija može da računa na podršku Berlina i da je pitanje trenutka kada će pregovaračka poglavlja sa Srbijom za pristupanje EU biti otvorena! Ona je pohvalila ekonomske reforme premijera Aleksandra Vučića i sprenost Beograda za kompromis u dijalogu sa Prištinom. Premijer Vučić zahvalio joj se na poseti i poručio da je to jedan od najznačajnijih dana u njegovoj karijeri.

Svečani doček uz himne  ispred Palate „Srbija“

Svečani doček uz himne ispred Palate „Srbija“ | Foto: Beta

Najmoćnija političarka u Evropi, nemačka kancelarka Angela Merkel, spremna je da otvori Srbiji kapiju Evropske Unije. Ovo je zaključak koji se nameće posle bilateralnih razgovora sa Aleksandrom Vučićem, ali i svečane večere koju je za uvaženu gošču srpski premijer sinoć priredio u vili „Bokeljka“.

Srdačan tet-a-tet

Srdačan tet-a-tet

Tri poruke premijera Merkelovoj:


1. Regionalna stabilnost,
politika mira i pomirenja

- Srbija se ponašala kao stub stabilnosti u reigonu i tako će se ponašati i ubuduće

2. Ekonomske reforme
- Smanjili smo deficit sa 6,6 na 1,6 odsto BDP-a, imamo veće prihode i ove godine ćemo imati pozitivan rast privrede

3. Evrointegracije
- Srbija na putu priključenja EU i dalje očekuje veliku podršku

Prema saznanjima „Alo!“, večera je mimo protokola potrajala 45 minuta duže nego što je bilo predviđeno, a Merkelova je srpske domaćine iznenadila svojom otvorenošću i neposrednošću.

- Kancelarka je prava lafica, sve vreme je bila nasmejana i šalila se. Mnogo su joj se dopali srpski specijaliteti, a posebno ćevapi za koje se raspitivala kako se prave. Naravno i u tako prijatnom druženju bilo je reči o aktuelnim političkim temama, a iz njenih reči mogao se steći utisak da je spremna da Srbiji da zeleno svetlo za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU nezavisno od Prištine i pokušaja kosovskog rukovodstva da sabotira dogovor.

Grad  okićen za  doček

Grad okićen za doček | Foto: Vesna Lalić


Ovoliku, pomalo iznenadnu naklonost Merkelove našoj zemlji, izvor „Alo!“ tumači kao posledicu hrabrosti srpskog rukovodstva, a pre svih premijera Vučića, da se upusti u ekonomske reforme koje su teške, ali donose rezultate i put su prema zdravoj ekonomiji.

Na aerodromu je  dočekao premijer Vučić

Na aerodromu je dočekao premijer Vučić

 
- Posle ogromnih problema koje ima sa Grčkom, kancelarku je oduševila činjenica da je premijer Vučić pokazao kako se može voditi odgovorna ekonomska politika uzdajući se pre svega u sebe i sopstvene snage.

Automobil s kancelarkom  na putu ka Palati

Automobil s kancelarkom na putu ka Palati

 
Nemačka kancelarka, koja je juče u večernjim časovima stigla u Beograd, poručila je da Srbija može da računa na podršku Berlina i da je pitanje trenutka kada će pregovaračka poglavlja sa Srbijom za pristupanje EU biti otvorena! Ona je pohvalila ekonomske reforme premijera Aleksandra Vučića i sprenost Beograda za kompromis u dijalogu sa Prištinom. Premijer Vučić zahvalio joj se na poseti i poručio da je to jedan od najznačajnijih dana u njegovoj karijeri.

Doček na crvenom tepihu

Doček na crvenom tepihu

Merkelova i Vučić sa folklorašima

Merkelova i Vučić sa folklorašima

Angeli Merkel je priređen svečani doček ispred Palate „Srbija“, gde ju je uz najviše državne počasti sačekao premijer, a na crvenom tepihu ministri Ivica Dačić, Dušan Vujović i Jadranka Joksimović.

- Želeo bih da se zahvalim gospođi Merkel na poseti, kao i na njenom doprinosu politici mira i dobrih odnosa na Balkanu. Ovo je za nas velika čast i za mene jedan od najvažnijih dana u dosadašnjoj političkoj karijeri - poručio je Vučić gošći i izrazio nadu da će se kancelarka u Beogradu osećati kao kod kuće. On je podsetio da su odnosi dve zemlje, i politički i ekonomski, sve bolji.

- Mi od Nemačke ne tražimo milostinju nego pomoć u znanju i da budemo marljivi kao oni, a da u ekonomji budemo još uspešniji. Naša trgovinska razmena je 3,18 milijardi evra, Nemačka je drugi uvoznik naših proizvoda, a u nemačkim firmama u Srbiji radi 26.000 ljudi - istakao je premijer.
Nemačka kancelarka posebno je pohvalila spremnost Beograda na stvaranje kompromisa u dijalogu s Prištinom i navela da će to biti istaknuto u diskusiji u EU.


- Vašim naporima se mora odati priznanje, a to nije bilo tako prethodnih godina. Novi kvalitet kontakata Albanije i Srbije se vidi u poseti predsednika vlada, što nije bilo moguće pre nekoliko godina. To se mora nastaviti. Mi ćemo to ceniti i pozitivno oceniti - poručila je Merkelova i navela da je srpski ekonomski program pokazao pozitivne rezultate.


- Procena MMF priznaje rezultate Srbije. Na taj način srpska privreda može da radi na dobroj osnovi i to se ocrtava u bilateralnim odnosima - dodala je ona i posebno se zahvalila Vučiću „što je pokrenuo veliki broj inicijativa i podsticao stabilnost u regionu“. Ona je navela i da Srbija ima još dosta toga da uradi.


- Želim da vas ohrabrim da nastavite svoje napore - zaključila je Merkelova.
 

Večera u vili „Bokeljka“


Nakon tet-a-tet sastanka Merkelove i Vučića u vili “Bokeljka” na Dedinju priređena večera za nemačku kancelarku. U odabranom društvu bilo je svega 17 osoba, osam sa nemačke i devet sa srpske strane. Po nalogu premijera, služena je hrana koja je isključivo iz Srbije, a veče su ulepšali folklorni ansambli u narodnim nošnjama, koji su izvodili srpske igre. Premijer je kancelarki poklonio specijalnu knjigu u ograničenom izdanju o velikom srpskom naučniku Nikoli Tesli, s obzirom na to da je diplomirala fiziku.

Migranti veliki izazov

Angela Merkel ocenila je da se Srbija nalazi pred velikim izazovom zbog problema migranata, ali da zbog talasa izbeglica niko ne bi trebalo da diže zidove.
- Migranti stižu preko Grčke, Srbija je postala tranzitna zemlja... Razgovaraćemo dalje o toj temi. I u EU se vodi diskusija o tome, nikog nećemo da ostavimo samog. Preveliki teret pada na male zemlje kao što su Srbija i Mađarska - navela je kancelarka. Premijer je izjavio da Srbija zbog migranata neće podizati zidove, te da ih tretira dobro.

Poslednji komentari
  • Peca Vreme: 09.07.2015 07:27h

    A posebno ćevapima.

  • Zeljko Vreme: 09.07.2015 11:16h

    Sve je jasno kad nista nije jasno. U istom danu u UN -u ta ista EU citaj veci dio zeli da citav Srpski narod proglasi genocidnim a jucer i danas imamo predstavu gdje Srbija ima podrsku Njemacke citaj EU i vijest da je pitanje dana kada ce pregovori biti otvoreni. . Nemoze covjek da ne pomisli na satanu jer mu ga to nekako tako dodje. Ko vodi vanjsku politiku , koje mjesto Englezi imaju u EU u nekom trokutu sa SAD-eom. Da li je bilo kakvih razgovora vezano za Rezoluciju o Srebrenici sa g-djom Merkelovom , bezbjednosnoj situaciji u BiH , Regionu o tome mediji ne obavjestavaju. Da li je g-dja Merkel rekla da ova incijativa Engleske u ovakvom tekstu rusi ono sto se za 20 god uspjelo uraditi na zajednickom zivotu mediji takodje ne izvjestavaju. Ako sa te strane gledamo posjetu g-dje Merkel Srbiji mnoge stvari ostaju nejasne.

  • krstoje Vreme: 09.07.2015 15:47h

    sacuvaj nas mili Boze od "nemacke podrske"

  • surovan realnic Vreme: 09.07.2015 18:42h

    Kad ode grcka,i srbija je dobra za mazanje :)

  • nina Vreme: 10.07.2015 15:48h

    Cuj cevapi srpski specijalitet,vi Srbi bas nemate mjere pokradoste sve, dja ba budite malo orginalni izmislite nesto sami,,nije dzaba izreka,,,niko nema sta Srbin imade i made ono sto ukrade. To bi vam trebao biti slogan umjesto 4 s. Jadovani!!!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP