Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODIGRALI

Ansambl ''Kolo'' potrošio
180.000 evra više od planiranog!

Autor: pištaljka.rs | 03.11.2012 - 11:03:00h | Komentara: 3

Nadzorni odbor se nijednom nije sastao, a trebalo bi da kontroliše potrošnju sredstava! Iz ansambla poručuju:"Nismo čuli za te optužbe. Niko sem direktora nije nadležan da daje izjave za javnost. Sve što imamo da kažemo, reči ćemo državnim organima".

Državni folklorno-umetnički sastav, “Kolo”, potrošio je 2011. godine 18.372.000 dinara više nego što mu je bilo opredeljeno iz budžeta!
Od tog novca 4.914.000 zarađeno je sopstvenom produkcijom, objavljuje sajt Pištaljka rs.
- Nadzorni odbor, koji je trebalo da kontroliše trošenje sredstava, nije se sastao nijednom, pa je Upravni odbor četiri godine zaredom usvajao završni račun bez izveštaja Nadzornog odbora – piše na portalu.
- Jedna članica zatražila je da ne bude uznemiravana iz zdravstvenih razloga, a jedan član je obavestio i Ansambl i osnivača da je u Nadzorni odbor imenovan zabludom osnivača izazvanom istovetnim imenom i prezimenom sa gospodinom iz druge ustanove - ovime je sekretar ansambla pokušala da objasni zašto se Nadzorni odbor ne saznaje.
Krajem jula, posle zahteva zaposlenih iz Sindikata “Nezavisnost”, u “Kolo” je ušla budžetska inspekcija koja bi do kraja godine trebalo da završi izveštaj o trošenju novca, navodi Pištaljka.

''Kolo''

Ansambl ''Kolo'' | Foto: kolo.rs

Ansambl “Kolo” osnovala je Vlada Srbije 1948. godine kao profesionalni sastav sa zadatkom da prikuplja, obrađuje i čuva srpske narodne igre i pesme. Danas ovaj ansambl čini 85 zaposlenih, od toga je 73 umetnika, direktor je Radojica Kuzmanović, a predsednik Upravnog odbora je Dimitrije Golemović. Iz zvaničnih podataka vidi se da je 2011. godine “Kolo” za specijalizovane usluge dalo čak pet miliona dinara više nego što je bilo predviđeno budžetom, za usluge po ugovoru 1.600.000 dinara više nego što je bilo planirano, za nagrade zaposlenima 659.000 dinara, iako budžetom nije bilo predviđeno ništa, dok je za “mašine i opremu” izdvojilo 700.000 dinara više od planiranog. Za iste “mašine i opremu” u 2012. opredeljeno je čak 6.000.000 dinara, dok je za “zgrade i građevinske objekte” predviđeno još 5.500.000.

- Ovo i pored toga što “Kolo” nema svoju zgradu već koristi zgradu Ustanove kulture “Palilula” (nekadašnji Narodni univerzitet “Braća Stamenković”). U godišnjem planu javnih nabavki vidi se da je 5.500.000 dinara planirano za “adaptaciju prostora”, iako nije logično da “Kolo” plaća adaptaciju prostora koji je vlasništvo beogradske opštine Palilula. Uz to, predviđena je i nabavka montažne scene od osam miliona dinara, a zanimljivo je i da će usluga prevoza umetnika poreske obveznike koštati 2.250.000 dinara – piše Pištaljka rs.
Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 03.11.2012 16:18h

    ovo je vrzino kolo...

  • Ne dirajte Kolo! Vreme: 04.11.2012 04:38h

    Ansambl Kolo je nas najveci i najplemenitiji ambasador izvornih narodnih igara i pesama koji je salu opere u Sidneju podigao na noge, a gostovao je u svim zemljama sveta pronoseci nasu kulturu.

  • Dragan Vreme: 14.08.2013 08:19h

    Zašto si diglo toliko prašine oko Kola da se Država vise bavi onim koji čuvaju I od zaboravi otgnjuju naše nacinalni identitet on bi odavno trebali imati svoje prostorije a ne da budu postanari me treba ih samo kritikovati i otputovati

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP