Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAPREDNJACI SKOVALI PLAN

Antić novi gradonačelnik?!

Autor: Ivana Kljajić - Branislava Majdarević | 08.12.2012 - 07:02:00h | Komentara: 2

Saga o prekomponovanju vlasti u Beogradu konačno bi mogla dobiti epilog u februaru, a na čelo prestonice bi umesto lidera demokrata Dragana Đilasa trebalo da dođe socijalista Aleksandar Antić, ekskluzivno saznaje „Alo!“.

Naprednjaci bi  da razbiju tandem:  Đilas i Antić

Naprednjaci bi da razbiju tandem: Đilas i Antić | Foto: Dušan Milenković

Ovakav plan zagovara pre svega Srpska napredna stranka, koja bi po novom aranžmanu dobila visoke gradske funkcije - zamenika gradonačelnika i predsednika gradske skupštine .

- Ideja SNS-a je da bi izbor Antića bio najpovoljnije rešenje jer bi time bili zadovoljeni i Đilasovi sadašnji partneri, čak i kočoperni PUPS.

Đilas veruje Antiću


Izvor „Alo!“ blizak Draganu Đilasu kaže da naprednjaci još uvek nemaju većinu da bi smenili gradsku vlast i da aktuelni gradonačelnik još uvek ozbiljno računa na lojalnost predsednika Skupštine grada Aleksandra Antića.
- Naprednjacima je očigledno jasno da do kraja decembra ne mogu da obezbede većinu za smenu Đilasa. Iako u DS-u znaju da postoji mogućnost da se SNS do februara pregrupiše sa svojim potencijalnim saveznicima, oni ne veruju da bi Saša Antić mogao da prihvati da sedne na Đilasovo mesto posle dugogodišnje bliske saradnje - zaključuje naš izvor.

Naprednjacima je u interesu da smenom Đilasa ne naruše dobre rezultate, pa je Antić kao deo tog uspešnog tima vrlo poželjno rešenje. S druge strane, jasno je da SNS kuburi sa kadrovima koji bi mogli da sednu u Đilasovu fotelju jer je prvi čovek beogradskih naprednjaka Nebojša Stefanović morao da preuzme vođenje republičke skupštine - kaže izvor „Alo!“ upućen u politička dešavanja u vezi s preuzimanjem prestonice.
Time bi praktično beogradska vlast dobila gotovo iste obrise kao republička, na čemu je vodeća stranka vladajuće koalicije od početka insistirala. SPS-u ne preostaje ništa drugo nego da kao i u mnogim drugim lokalnim samoupravama popusti pred zahtevom svog koalicionog partnera, a za prekomponovanje vlasti u Beogradu bio bi praktično prekopiran model po kojem je napravljena Vlada Srbije, s tim što bi ponudu koja se ne odbija sada umesto Ivice Dačiča dobio jedan od njegovih najbližih saradnika.

- Bez obzira na to što bi po ovom scenariju osim u državi i u glavnom gradu prepustili manjinskom partneru najznačajniju funkciju u glavnom gradu, naprednjaci računaju da će preko njegovog zamenika i predsednika beogradskog parlamenta imati kontrolu i odlučujući uticaj na vođenje grada. Međutim, u stranci Aleksandra Vučića još vagaju ko bi bio najbolje rešenje za te funkcije jer im je kompletan „A tim“ raspoređen u republičkim organima. I u tom smislu se jak čovek iz SPS-a preporučuje kao dobar izlaz - objašnjava naš sagovornik.

U toku jučerašnjeg dana nismo uspeli da dobijemo komentar na naša saznanja ni od gradonačelnika Dragana Đilasa niti od njegovog potencijalnog naslednika Aleksandra Antića.

Odnos snaga u gradskom parlamentu

Stranka Broj odbornika
DS 50
SNS 37
SPS-PUPS-JS 13
DSS 9
Slobodni odbornici 1

Poslednji komentari
  • Biljana Vreme: 08.12.2012 10:34h

    Stvarno piše svako šta mu padne napamet! Nema veze sa istinom! Ma kakav, bre, Antić, a i što se to Djilasovo okruženje toliko nervira pa samo ponavlja kako SNS nema većinu a za sada imaju samo 59 odbornika! Politika viđe nije spinovanje!

  • jelenica Vreme: 08.12.2012 19:40h

    Kad ćete prestati s tim? Kamo odoše onolike priče kako treba raditi, pokazati rezultate...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP