Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAINTERESOVANI I ZA TURSKI TOK

Antić: Prioritet Srbij izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom

Autor: Tanjug | 28.05.2015 - 14:17:00h | Komentara: 0

Prioritet Srbije u energetici je izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom da bi se povezali na gasovod koji treba da se gradi iz Azerbejdžana, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i naglasio da je Srbija zainteresovana i za gasovod Turski tok i sve ostale projekte koji mogu da obezbede diverzifikaciju snabdevanja naše zemlje gasom.

Aleksandar  Antić

Aleksandar Antić | Foto: Vesna Lalić

Srbija hoće da diverzifikuje sve pravce i izvore snabdevanja gasom i to je i politika EU, rekao je Antić u pauzi Evropskog biznis kongresa. On je poručio da je to odgovorna i patriotska pozicija vlade.
- To može nekom da se svidi ili ne, rekao je Antić odgovarajući na pitanja novinara da li se u energetici Srbije dešava preokret i da li se naša zemlja okreće, umesto saradnje sa Rusijom u energetici, saradnji sa SAD prihvatajući projekat gasovoda iz Azerbejdžana.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas za američku novinsku agenciju AP da je Srbija je spremna za diverzifikaciju izvora gasa.
AP navodi da je premijer rekao da je jedna od mogućnosti gasovod kojim bi se gas u Evropu dopremao iz Azerbejdžana.
Antić je rekao da to pitanje ne treba politizovati i da Srbija ima odgovornu poziciju, da sa svima "igra otvorenih karata" jer želi da obezbedi diverzifikaciju izvora i dodatne izvore snabdevanja gasom.

Ministar energetike je dodao da je u planu da gasna konekcija sa Bugarskom koja će omogućiti povezivanje naše zemlje na planirane gasovode Tap i Tanap, počne da se gradi u 2016. godini i najavio da Srbija pokušava da obezbedi sva sredstva, ili najveći deo novca za taj projekat iz evropskih fondova.

Kada je reč o gasovodu Turski tok, Antić je poručio da još nismo ušli u bilo kakvu ozbiljnu priču u vezi sa finansiranjem tog gasovoda, i naglasio da je cilj Srbije da učestvuje u onim gasnim projektima koji su tranzitnog tipa kroz našu zemlju, a koji su istovremeno sa trećim energetskim paketom EU.

Jeftiniji gas u trećem i četvrtom kvartalu

Ministar Antić kaže da očekuje da će u trećem i četvrtom kvartalu ove godine doći do sniženja cene gasa.


On je novinarima u pauzi Evropskog biznis kongresa koji se održava u Beogradu i kome prisustvuje šef Gasproma Aleksej Miler, rekao da će sa Milerom razgovarati o gasnom snabdevanju Srbije.


On je poručio da će sa šefom Gasproma razgovarati o mogućnosti sniženja cene gasa za velike kompanije u Srbiji koje gas koriste kao sirovinu.


Antić je kazao da je ova, kao i svaka druga prilika, dobra da pokušamo da se izborimo za povoljniji položaj naših kompanija na tržištu kroz obezbeđivanje povoljnijih cena gasa.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP