Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MAĐARSKA

Antisrpski grafiti
na pravoslavnoj crkvi u Sent Andreji!

Autor: Beta, Tanjug | 27.10.2012 - 21:27:00h | Komentara: 0

Na zidu Srpske pravoslavne crkve u Sent Andreji kod Budimpešte i na spomen-ploči Jakovu Ignjatoviću osvanuli su antisrpski grafiti, javila je mađarska novinska agencija MTI.

Budimpešta

Mađarske vlasti osudile antisrpske grafite| Foto: Shutterstock

Nacionalistički grafiti "Smrt četnicima" i "Idite u vašu Srbiju" osvanuli su na zidu Srpske saborne crkve i škole u Budimpešti, kao i na spomen-ploči Jakovu Ignjatoviću u Sentandreji.

Na Tekelijanumu u kojem se nalazi i srpska gimnazija osvanuli su i leci na kojima je nabrojano i opisano dvadesetak incidenata novijeg datuma, koji su se dogodili u Vojvodini, a koje su navodno izazvali Srbi.
Protonamesnik Srpske saborne crkve u Budimpešti Zoran Ostojić osudio je večeras incident u kome su nepoznati počinioci ispisali grafite mržnje na objektu crkve.

Budimpešta

Grafiti nastali zbog navodnih incidenata, koji su se dogodili u Vojvodini, a koje su navodno izazvali Srbi: Budimpešta | Foto: Shutterstock

 - Ja sam ovde devet godina i do sada nikada nije bilo ovakvih incidenata. Nadamo se da je ovo samo pojedinačan gest, koji je nažalost urađen ovde, u srcu Budimpešte - rekao je Ostojić Radio-televiziji Vojvodine.

Mađarska policija saopštila je da je pokrenula istragu, a novinska agencija MTI navela je da su incidenti počeli još u utorak kada je grupa nezadovoljnih građana protestovala ispred srpske ambasade, navodno zbog nedavnih incidenata u Temerinu, za koje je srpska policija okrivila ekstremistički Pokret 64 županije, koji se zalaže za obnovu "velike Mađarske".

Grafit na Sent Andreji

Grafit na spomen-ploči Jakovu Ignjatoviću u Sentandreji. | Foto: Lična arhiva

Mađarsko ministarstvo kulture osudilo je ove incidente i saopštilo da su počinioci narušili vrednosti kulturne baštine Mađarske.

- Napad je zaprepašćujući jer srpska zajednica u Sentandreji i lokalno mađarsko stanovništvo vekovima žive u međusobnoj slozi", navodi se u saopštenju ministarstva.

Sent Andreja je sedište Budimske eparhije Srpske pravoslavne crkve, a vladika budimski Lukijan je i administrator Temišvarske eparhije.

Budimpešta

Mađarsko ministarstvo kulture osudilo je ove incidente i saopštilo da su počinioci narušili vrednosti kulturne baštine Mađarske: Budimpešta | Foto: Shutterstock

Uz eparhiju su muzej, biblioteka i arhiv, čiji je opstanak i rad od neprocenjivog značaja za Srbe na tim prostorima, kojih, u Sent Andreji, sada ima veoma malo.

Maternjim jezikom u malom mestu severno od Budimpešte govori jedva šezdesetak ljudi, a zahvaljujući srpsko-mađarskim rodbinskim vezama, čuje se srpski jezik.

Srbi su u Sent Andreju stigli tokom Velike seobe Srba 1690. pod vođstvom srpskog patrijarha Arsenija Čarnojevića i tu "pustili korene".

Štulić: Ambasada Srbije traži hitnu istragu!
Ambasada Srbije u Budimpešti zatražila je hitnu istragu mađarske policije povodom skrnavljenja srpskih verskih i kulturnih spomenika u blizini Budimpešte, kako bi se sprečili dalji slični incidenti, rekla je večeras otpravnica poslova ambasade Lepša Štulić.
- Madjarski zvaničnici preneli su nam da je njihova vlada užasnuta ovim dešavanjima i da izražava žaljenje. Naložili su MUP-u Mađarske istragu i što pre utvrdjivanje počinioca - rekla je Štulić za RTS.

Osuda antisrpskih grafita u Budimpešti!

Mađarsko ministarstvo za ljudske resurse osudilo je danas skrnavljenje srpskih verskih i kulturnih spomenika u blizini Budimpešte.

Nacionalne manjine u Mađarskoj sastavni su deo države i napadi na njih štete pomirenju i jačanju Mađarske, navelo je ministarstvo, dodajući da je početkom godine izdvojilo sredstva za renoviranje tih spomenika.


- Počinioci su uništili vrednosti kulturnog nasledja u Madjarskoj - ističe se u saopštenju.


Madjarska policija je saopštila da su vandali, u poslednja dva dana,sprejevima u boji išarali zid Srpske pravoslavne crkve i spomen-ploču srpskom piscu Jakovu Ignjatoviću, koji je ostavio najupečatljivija svedočanstva o Srbima u ovom gradu na jugu Mađarske.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP