Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

CRKVA I VERNICI SUTRA OBELEŽAVAJU ARANĐELOVDAN

Arhanđel Mihailo spasava grešne!

Autor: J. Jokanović | 20.11.2014 - 07:00:00h | Komentara: 1

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra proslavljaju Aranđelovdan, praznik posvećen svim anđelima i prvom među njima, Svetom arhanđelu Mihailu. Prema broju vernika, ovo je druga slava po veličini, odmah posle Svetog Nikole.

Stočari su dan Svetog  arhanđela proslavljali  kao dan magijske zaštite  od vukova. Na jugu  Srbije mesili su poseban  kolač na

Smatra se živim svecem i zbog toga mnogi koji slave ovu slavu ne pripremaju žito, a veruje se i da slavaru arhanđel Mihailo sve vreme slave stoji na desnom ramenu. Za njega se smatra da sedi na nebesima, gleda na svet i po potrebi silazi među narod da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima. Prema opštem verovanju, arhanđel Mihailo prihvata duše umrlih, meri dobra i zla dela, te ih šalje u pakao ili raj.


Srbi najčešće proslavljaju velikomučenike koji su za života svojim delima ili požrtvovanjem za veru dospeli u red svetaca. Aranđelovdan se proslavlja u čast anđela. Kako se veruje, anđeli su božji glasnici i posrednici između Boga i ljudi. Prema učenju crkve, pre nego što je Bog stvarao materijalni svet, stvorio je duhovni, nevidljivi svet. U početku svi duhovi behu dobri, ali se jedan poneo zbog velike moći koju je dobio od Boga, pa je postao neposlušan, čineći mnoga zla. Sa njim su se od Boga otrgli i još neki duhovi i tada je nastala podela na anđele i demone. Anđeli tada obrazuju velike nebeske vojske kojima se bore protiv demona.

Prvi među anđelima i vojvoda anđeoske nebeske vojske je arhanđel Mihailo, a ime mu znači koji je kao Bog. Predanje sačuvano kod srpskih seljaka kaže da Sveti Mihailo živi pored samog Boga i da Bog u njega ima najviše poverenja. Za razliku od anđela, koji se na ikonama predstavljaju obavijeni belim velovima i sa velikim belim krilima, arhanđel Mihailo se predstavlja u ratničkom odelu. Slika se u dve verzije.
Tako što u jednoj ruci drži plameni mač, simbol njegove plamene revnosti, rešenosti da služi Bogu i da sprečava prilaz svakom ko ne ispunjava ono što je Bogu ugodno, dok u drugoj ruci drži kuglu na kojoj su napisana grčka slova koja simbolišu Isusa Hrista kao vladara celog sveta. U drugoj verziji drži tas kojima meri duše mrtvih, pa kome pruži dlaku da pređe preko reke taj je grešan, a kome doda brvno taj pronalazi put do raja. Negde se verovalo da grešnicima Sveti arhanđel vadi dušu teškim kopljem, a pravednicima bosiljkom.

Stočari su dan Svetog aranđela proslavljali kao dan magijske zaštite od vukova. Na jugu Srbije mesili su poseban kolač na ovaj dan, a negde su klali i najstariju ovcu iz stada. Pretpostavlja se da su i kolač i ovca predstavljali žrtve. Za ovoga sveca se veruje i da obilazi sve bolesnike. Ako stane kod nogu nije dobro, a ako stane pored glave ozdraviće.

Ovaj dan je ustanovljen kao praznik za vreme pape rimskog Silvestera i patrijarha aleksandrijskog Aleksandra. Slavi se u novembru, jer se misli da je Bog stvarao svet na ovaj dan u martu, a kako ima devet činova anđeoskih, počasni deveti mesec od marta do novembra posvećen je najvažnijem anđelu Mihailu. Po narodnom verovanju koje je zabeleženo u narodnoj poeziji, kad su sveci delili uloge arhanđel Mihailo dobio je jesenje i zimsko vreme, vreme zime i zimske teškoće. Govori se da u ovo vreme arhanđel luta svetom obučen u prosjaka i kuša ljude.

Zaštitnik cara Dušana i loze Nemanjića

Oduvek se smatralo da je svet stvoren od dobra i zla, da postoji ravnoteža koja se održava. Pred božjim prestolom silama zla suprotstavlja se osam anđela kojima je predvodnik arhanđel Mihailo. Snaga dobra koju anđeli predstavljaju prisutna je u svim religijama i verovanjima da je svet dobra nastao njihovom zaslugom. U snagu arhanđela Mihaila verovao je i slavio ga je i srpski car Dušan, kao i cela loza Nemanjića čiji je zaštitnik bio.

Poslednji komentari
  • Karadjordje Vreme: 20.11.2014 07:48h

    Srecna Slava svakome ko slavi ovaj dan.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP