Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SIN ŽELJKA RAŽNATOVIĆA U SVOJOJ KNJIZI IZNOSI NEPOZNATE DETALJE O ŽIVOTU SVOG OCA (3)

Arkan je hteo
da napusti Cecu!

Autor: DANICA ĆURUVIJA | 14.05.2013 - 16:01:00h | Komentara: 13

Vojin Ražnatović (29), sin ubijenog Željka Ražnatovića Arkana (48), napisao je knjigu o svom ocu u kojoj otkriva dosad nepoznate detalje iz očevog života. Radni naslov knjige je „Priče o mome ocu - intiman pogled iza kulisa porodice Ražnatović“, a u njoj govori o svom odnosu sa ocem, o Arkanovim kontaktima sa srpskim premijerom Zoranom Đinđićem, o sukobu sa bivšim šefom DB-a Radomirom Markovićem, o Svetlani Ceci Ražnatović, o prijateljstvu sa Radovanom Stojičićem Badžom, o osobama koje su imale značajnu ulogu u Arkanovom životu, kao i o tome ko im je javio da im je otac ubijen…

Arkan i Ceca

Bili pet godina u braku: Željko i Svetlana Ražnatović | Foto: Mikica Petrović

Pet godina bili  u braku: Željko  i Svetlana  Ražnatović

Željko i Svetlana Ražnatović | Foto: Emil Čonkić

Kada ga je majka 1994. napustila, nakon što je čula da je vara sa pevačicom Svetlanom Ražnatović, čuli smo kako joj govori na telefon: “Molim te, Natalija, samo se vrati, oteraću ovu, imamo četvoro dece zajedno”

Knjiga je sastavljena od 50 kratkih priča, a “Alo!” vam ekskluzivno prenosi neke događaje iz još neobjavljene knjige. Vojin Ražnatović je bio svedok ovih priča ili mu ih je otac pričao. U knjizi, Vojin Ražnatović je progovorio i o razvodu svojih roditelja, oca Željka i majke Natalije Martinović (53).


- Bio je školski raspust 1994., jun mesec. Roditelji su nam bili veoma strogi i terali su nas redovno svake nedelje da se bavimo fudbalom, plivanjem, karateom, pa i glumom kod Mike Aleksića. Čak ni tokom letnjeg raspusta nismo uspeli da uživamo kao sva ostala deca. Nismo ni slutili šta nas sve čeka tog leta. Kasno uveče, brat i ja smo se vraćali sa DIF-a, gde smo tri puta nedeljno išli na plivanje. Znali smo da je nešto čudno, jer čim smo ušli u kuću, videli smo desetak putnih torbi koje stoje pored vrata.

Vojin Ražnatović

Otvorio dušu: Vojin Ražnatović | Foto: privatna arhiva

„Pa nije valjda da se opet selimo“, pomislio sam. U tom momentu, mama nam je histerično saopštila da odmah krećemo i da uzmemo sve što nam je najpotrebnije. Veliki paradoks je bio što smo mi kao deca tada voleli da slušamo Cecu. Uzeo sam vokmen sa Cecinom kasetom i moj album sa sličicama za svetsko prvenstvo u fudbalu. Brat i ja smo pomislili da idemo u Crnu Goru, gde smo išli svakog leta i gde je većina rodbine i živela. Ali nešto je bilo veoma čudno. Majka nam je zvučala tužno i nekako ljutito, sva je bila užurbana da napustimo kuću što pre i da idemo na železničku stanicu. Nisam ni slutio da je žurila da ode što pre dok se tata ne vrati sa ratišta. I odemo na železničku stanicu i ukrcamo se na voz. Mama nam je onda saopštila da idemo u Beč, pa onda za Italiju! Bili smo začuđeni i nismo pojma imali o čemu se radi. Zanimljivo je da sam tada prvi put video svoj pasoš u kojem mi je prezime bilo Martinović, umesto Ražnatović…. Iako smo bili klinci od 10 godina, primetili smo da nešto nije u redu, ali smo ćutali i pravili se da je sve u redu.


Tek posle Beča, Rima i Pariza, kad smo stigli u Italiju u jedan mali grad Fiuggi, konačno smo čuli mamu kako se dere na tatu preko telefona, plače i svašta mu govori. Čuli smo oca kako joj govori na telefon: “Molim te, Natalija, samo se vrati, oteraću ovu ku*vu, imamo četvoro dece zajedno”. Svo troje smo bili u šoku kad mu je mama rekla: “Gade jedan! Jedino mrtva ću da ti se vratim za Beograd. I svo četvoro dece će da budu sa mnom gde kod budemo otišli!”.

Posle sat-dva, mama konačno spusti slušalicu, plačući i dalje. Onda je videla da smo nas troje dece toliko znatiželjni da nam je rekla: “Čula sam neke priče da je vaš otac u vezi sa drugom ženom. Nisam poverovala jer znam kako ljudi tračare. Ali me je Baja zvao iz Atine da mi kaže da je to sto posto istina i da zbog nje nije hteo na Kopaonik sa nama da ide”.


-“A ko je ta žena, mama”, upitali je mi maltene istovremeno. “Ista ona što je slušate po ceo dan”.


Vojin je u knjizi, za koju još traži izadavača u Srbiji otkrio i najveću strast svog oca:


- To je definitivno bila kolekcija slika srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata. Toliko je bio zaluđen i fasciniran njima da je imao svoju poznatu oficirsku uniformu ušivenu i dizajniranu baš kao original iz 1914! Čak se i oženio u toj uniformi! A nije ni tajna da je svaki antikvar i kolekcionar po Beogradu i Srbiji trljao ruke kad bi dobio neku novu sliku srpske vojske. Niko nije bolje shvatao očevu strast nego naš najpoznatiji antikvar, zvani Miša Grof (Viktor Ristović). Čim se uđe u dnevnu sobu u kući u Ljutice Bogdana, prvo što se vidi je slika dugačka metar i široka skoro tri metra. Na slici je srpska vojska sa čuvenim Generalštabom i civilima koja mučeći se prelazi preko zamrznute Albanije. Jeziv je prizor gledati tu sliku, ali otac je uvek isticao svakome ko se zagleda i začudi: “To je srpska vojska”!


Sedeo sam sa tatom 1996. u Beogradu, kad mu je javio Miša Grof da je dobio nekoliko originalnih slika što bi mnogo zainteresovalo mog oca. Kao malo dete kad sazna da ide u luna park, tata je iskočio iz fotelje, otišao u sobu po pare i krenuo hitno prema Slaviji, gde je Miša Grof živeo. Jurio je sto na sat i govorio tokom vožnje da jedva čeka da vidi slike. Nisam ni slutio o čemu se radi.

Miša Grof

Otac je voleo slike srpskih vojnika, pa je za njih Miši Grofu dao jednom 55.000 maraka | Foto: Goran Srdanov

Kada smo došli kod Miše Grofa, seli smo odmah na trosed i Miša Grof je počeo da donosi slike jednu po jednu! Kako je otac moj zinuo, to je trebalo videti. Pita ga otac za jednu:


-“Koliko za ovu Mišo”?


-”Džabe”, našalio se Grof, a onda dodao: “Petnaest hiljada”.


Izbroji tu otac pare, stavi gumicu na njih i baci mu ih sa druge strane sobe.

Grof sve hvata i stavlja sa strane. Kupi otac tada četiri slike i potroši nekih 35 hiljada maraka. Taman da pođemo, kada ga Grof iznenadi i kaže da je ostavio najlepšu za kraj. I on stvarno izvadi jednu prelepu sliku gde je Kralj Petar I na konju, u njegovoj poznatoj vojničkoj uniformi. Pita ga tata opet koliko hoće za tu sliku i kad mu je ovaj odgovorio cenu, otac se našali:


- Pa, polako, bre, Mišo, hoćes deca da mi gladuju” - nasmeje se tata i plati mu 20.000 maraka za tu jednu sliku...


KRAJ

Jedva smo preživeli rođenje
Vojin Ražnatović u knjizi otrkiva i da su on i brat blizanac Nikola jedva preživeli jer su rođeni prevremeno.

Natalija Martinović

Natalija Martinović

“Znate kako je to kod nas, pogotovo kad si poreklom iz srpske Sparte - Crne Gore! Još pogotovu ako su blizanci oboje muškarci. Kada je majka bila u sedmom mesecu, imala je unutrašnje krvarenje. Brat i ja smo se rodili malecki, sa nerazvijenim plućima i teški smo bili maltene po kilogram, a doktori su nam davali veoma male šanse za opstanak. Tata je otišao do obližnje crkve da se pomoli za naše zdravlje gde mu je jedna sestra rekla da uzme krst i da ga drži i bodri nas dok se oporavimo. Pričao nam je da je u molitvama govorio: “Bože, ne vraćaj mi moje blizance, a ja ću tvoj krst da branim do kraja života”... Tata je dolazio u bolnicu svaki dan sa krstom i dok smo bili u inkubatoru prvo je išao kod jednog i govorio: „Diši,sine, diši”, pa kod drugog. Izgleda da ga je Gospod čuo i odgovorio na molitvu....,piše Vojin u knjizi.
Poslednji komentari
  • ShmizlaBre Vreme: 14.05.2013 16:27h

    Najbolje je da sada prica kako bi njegov otac ostavio Svetlanu-Cecu, kada njega nema da potvrdi ili demantuje.

  • vuk Vreme: 14.05.2013 17:07h

    Kako je dobro napisan ovaj tekst, bravo za autora ovih redova Jedan detalj mi je upao u oci, a to je kako se u tekstu navodi "kad je natalija saznala da je muz vara sa pevacicom svetlanom raznatovic 1994.godine", a koliko je meni poznato tada se ceca prezivala velickovic, a preziva se raznatovic od 1995.godine kada se udala za arkana, interesantno zar ne ? Orginalan tekst, nema sta...

  • Lola Vreme: 14.05.2013 18:29h

    Nekome su potrebne parice... Ma decko, sve ti verujemo!

  • ana Vreme: 14.05.2013 20:30h

    Moj Vojine koji te vrag tjera da se exponiras i objavljujes sliku majke.Koliko je sve tacno ko zna,ti gledas na njega kao svoga oca i to je lijepo.Zbunjeno procitah kada je otvorila kutiju sa zlatom,slasticarna Ari,i ko zna sta je sve steceno.Nedaj Boze bogatiti se na taj nacin.Uzivaj zivot neznas sta je rat i bolje je.Zelim ti svako dobro,roditelje nemozemo birati,a pusti i oca ,hriscanka sam neka pociva u miru.

  • joca Vreme: 14.05.2013 21:13h

    a sto da mu ne verujemo????zasto...?????sta nije logicno......ko nebi rekao zeni vrati se oteracu ovu..a u sebi mozda i ne misli tako........a pa napisao je raznatovic po inerciji..kao vi sto kazete platio sam nesto 300 evra..a to bilo 98 na primer kad je bila marka...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP