Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZABRINUTI

Arsić: Osećamo se kao
da smo pušteni niz vodu!

Autor: FoNet | 07.12.2012 - 13:42:00h | Komentara: 0

Predstavnici Srba sa centralnog Kosova apelovali su na državni vrh Srbije da u pregovorima Beograda i Prištine sagledaju i interese Srba, koji žive južno do reke Ibar, javlja KiM radio.

- Zabrinuti smo što nas predstavnici naše države jednostavno ignorišu, odnosno ne spominju, iako živimo u daleko težim okolnostima i uslovima nego naši sunarodnici u ostatku pokrajine - izjavio je načelnik kosovskog okruga Goran Arsić.

Goran Arsić

Goran Arsić | Foto: Beta

- Pogađa nas to što nas naša država zaboravlja i osećamo se kao da smo pušteni niz vodu - dodao je on. Arsić napominje da su Srbi iz ovog dela Kosova bili primorani da, prema dosadašnjim sporazumima u dijalogu

Beograda i Prištine, počnu da koriste kosovska dokumenta i registarske tablice, što im je dodatno otežalo živote. Apelujemo na državni vrh da tokom pregovora sagleda i naše interese, jer pitanje je kako ćemo se mi kretati kada počne da se realizuje dogovor o integrisanom upravljanju prelazima, hoćemo li morati da plaćamo dažbine za ulazak sa Kosova u sopstvenu državu, rekao je Arsić. Arsić ističe da predstavnici pregovaračkog tima Beograda moraju imati isti odnos prema svim žiteljima pokrajine. On je upozorio da su Srbi južno od Ibra suočeni sa problemima poput nedostatka bezbednosti, slobode kretanja, ali i korišćenja dokumenata. Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković izjavila je da prema podacima međunarodne zajednice, na
Kosovu i Metohiji živi 136.000 Srba, od kojih je oko sto hiljada nastanjeno u sredinama južno od Ibra, a koji su preživeli najveći teror Albanaca poslednjih 13, 14 godina.

Lideri Srba sa severa Kosova

Lideri Srba sa severa Kosova | Foto: Oliver Bunić

- I mi smo živi i mi želimo koordinaciju sa našom državom jer drugačije na ovim prostorima ne možemo ni opstati - naglasila je Trajković.

- Zbog problema sa kojima smo suočeni, preko Kancelarije za KiM zahtevaćemo prijem kod predsednika i premijera, jer ne smemo dozvoliti da se u sveukupnoj situaciji, u kojoj je doveden u pitanje opstanak Srba, dodatno delimo - izjavio je predsednik opštine Vučitrn, Zoran Rakić. On je rekao i da će predstavnici Srba sa centralnog, ali i drugih delova Kosova zahtevati od državnog vrha da im odgovori na pitanje šta će biti sa njima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP