Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KAO DA IM NIKAD NIJE DOSTA

Atak Prištine i na jug Srbije!

Autor: Vesti | 11.01.2015 - 20:20:00h | Komentara: 8

Kancelarija za Preševo, Bujanovac i Medveđu, koja je otvorena u Gnjilanu, najavljena je kao mesto koje će pružati pomoć ljudima koji su poreklom iz tih gradova, a koji sada žive na Kosovu, u dobijanja ličnih dokumenata, a s ciljem ostvarivanja jačih veza između Albanaca koji žive u Preševskoj dolini i na Kosovu, pre svega na polju kulture i sporta.

Albam

Albanci

Ilustracija | Foto: Kostadin Kamenov

Međutim, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Jonuz Musliu dao joj je potpuno drugu i političku dimenziju, predstavljajući je i kao veliki kamen spoticanja u pregovorima u Briselu.

Musliu, koji je i predsednik Skupštine opštine Bujanovca, od vlade Kosova traži da osoba koja bude na čelu Kancelarije dobije pravo i da prisustvuje svim sednicama kosovske vlade.
- Tražimo reciprocitet sa Srbima na Kosovu. Kad oni na severu u tri opštine mogu da imaju sudove, zašto mi da nemamo, kad Vlada Srbije daje oko 40 miliona evra za Srbe na Kosovu, zašto da i nama ne pomognu Kosovo i Albanija - rekao je Musliu.

Pokušavali su i ranije
- Ovo je još jedan pokušaj Prištine da poveže bilo kakav dogovor o Zajednici srpskih opština sa tri, odnosno dve opštine u centralnoj Srbiji sa većinski albanskim stanovništvo. To nije ništa novo i to je očekivano. Bilo je i ranije pokušaja. Na Kosovu te opštine tretiraju kao deo svoje države i oni će pokušati da kroz dalje razgovore i pregovore prave takva uslovljavanja. Ipak, ne očekujem da će to biti uspešno jer postoje značajne razlike, a ne postoji međunarodna podrška za to - kaže Borislav Stefanović, bivši šef pregovaračkog tima Srbije u pregovorima u Briselu.

On je dodao da traže otvaranje kancelarije i u Prištini, kao i da će ponovo tražiti pomoć kroz budžete Albanije i Kosova.

- Do sada nije bilo razumevanja za naše zahteve, ali promenićemo taj kurs. Počeli smo od prošle godine kad smo dobili oko 100.000 evra za porodilište u Preševu. Kad oko 40 miliona evra Srbija daje za Srbe na Kosovu, zašto da i nama ne pomognu Vlade u Albanije i Kosovu - kazao je Musliu.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije kaže da je predsednik NSA "možda dobio instrukcije od Prištine" za te izjave, a da li je to tako videće se kada počnu razgovori u Briselu.

- Musliu je poznat kako neko ko daje ekstremne izjave i zagovornik pripajanja Preševske doline Kosovu i stvaranja Velike Albanije. Poznato je da je u koordinaciji sa albanskim liderima u Prištini i Tirani i da radi po njihovom instrukcijama. Cilj pravljenja paralele između Bujanovca, Preševa i Medveđe i Srba na Kosovu je destabilizacija i očigledno Musliju zloupotrebljava mesto Predsednika NSA za propagandnu priču koja nema nikakvu podršku, čak ni među Albancima, a nema je ni u međunarodnoj zajednici. Umesto da se posveti stvaranju uslova za jačanje međunacionalnih odnosa na tom osetljivom području, on produbljuje razlike. Možda je dobio instrukcije od Prištine da to kaže, a da li je to tako videćemo kad počnu razgovori u Briselu - ističe Drecun.

Sanda Rašković Ivić, predsednica Demokratske stranke Srbije, ocenjuje da je "to na mala vrata otvaranje ka centralnoj Srbiji".

- To me podseća kad smo u vreme Jugoslavije pre više od 30 godina uvezli 200 profesora iz Albanije da zarad poštovanja ljudskih prava drže deci časove, a otvorili smo vrata za 470.000 Albanaca onih koji su se naselili na Kosovu i Metohiji u koji su u aktivnom procesu da nam otmu taj deo teritorije. Što se tiče reciprociteta, podsetila bih gospodina Muliua da po Ustavu Kosovo i Metohija pripada Srbiji i otkuda obaveza da se pomažu, isto kao i opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa. On bi trebalo da snosi odgovornost za huškanje albanske iredente kojoj nije dosta KiM već želi na centralnu Srbiju - kaže Sanda Rašković Ivić.
Janjić: Lokalno pitanje

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da je upoznat s projektom otvaranja kancelarije, da je reč o projektu prekogranične lokalne saradnje Gnjilane-Preševo, koji podrazumeva saradnju na nivou opština.


- Reč je o projektu koji je raspisan prošle godine. Takve kancelarije postoje širom Evrope. Prisustvovao sam na skupu u Gnjilanu gde se govorilo o toj kancelariji i gde je na temu odnosa Preševa i Kosova jasno rečeno da je su to opštine koje pripadaju Srbiji i da će se pomagati na lokalnom nivou - kaže Janjić.

Poslednji komentari
  • Neša Vreme: 12.01.2015 10:07h

    Može, kada poplaćate dugove za struju i kada vas strpamo u geto, da ne možete da maknete iz doline po Srbiji, kada vam budu kamenovana kola i kada vam porušimo groblja i bogomolje!

  • Nwako Vreme: 12.01.2015 10:10h

    Tako rade prave patriote a mi nase Srbe u Srpskoj nazivamo Bosancima i sve gledamo da ih otudjimo ,Svaka cast Albancima RESPECT .

  • Чича из Шумадије Vreme: 12.01.2015 10:13h

    Врше се припреме.. а ми само гледамо и позирамао као онај Ђурић... ебем ти поллитику напредњака, шта год да се деси други су криви... јадна Србијо имаш приватну државу Династије Николић и Свемогућег Вучића...

  • slavko Vreme: 12.01.2015 13:57h

    Nasi ce i sad cutati.....nikad nismo bili slozni.....

  • leksa Vreme: 12.01.2015 23:09h

    pa za sandu jer je bolji izbor od ovih eu kandidtkinja

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP