Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EPISKOP POZVAO NA LINČ PREMIJERA

Atanasije: Dačić će
da završi kao Đinđić!

Autor: E. A. | 10.05.2013 - 13:34:00h | Komentara: 10

Na protestu predstavnika Srba sa Kosova i Metohije umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije Jevtić "predvideo" smrt premijera.

Atanasije Jevtić

"Dačić će proći kao Đinđić": Atanasije Jevtić | Foto: Masanori Jošida

Miting "Ostajemo u Srbiji" završen je danas na beogradskom Trgu Republike zahtevom da se Ustavni sud Srbije izjasni o briselskom sporazumu, za koji učesnici protesta smatraju da predstavlja "predaju Kosova" i za 28.juni najavljuju novo okupljanje.

Učesnici protesta su burno pozdravljali govornike, povremeno skandirali "izdaja" i "Kosovo je srce Srbije", noseći brojne zastave i transparente.

Predsednik opštine Zubin potok Slaviša Ristić poručio je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da sa Srbima sa Kosova može da razgovara samo o odbrani Kosova, a ne o njegovoj predaji i izdaji.

Fotomontaže na protestu za Kosovo

Fotomontaže na protestu za Kosovo | Foto: Đorđe Kojadinović

Predsednik Opštine Štrpce Zvonko Mihajlović rekao je da potpredsednik vlade Aleksandar Vučić nedavno nije hteo da primi predstavnike Srba koji žive južno od Ibra kada su hteli da mu iznesu svoj stav o briselskom sporazumu.

Potpredsednik Republike Srpske Emil Vlajki smatra da je iluzija da će "okupator štititi" prava Srba i upozorava da prepuštanje Kosova može da vodi u raspad Srbije.

Na skupu su, protestujući protiv briselskog sporazuma i vlasti, govorili i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović, kao i akademik Kosta Čavoški.

SDU: Osuditi govor Atanasija

Socijaldemokratska unija osudila je današnji govor vladike Atanasija Jevtića u kome je, kako tumače u toj stranci, "opravdao ubistvo pokojnog premijera Zorana Đinđića i tom prilikom uputio pretnju premijeru Dačiću da bi mogla da ga zadesi ista sudbina zbog toga što nastavlja da vodi politiku rešavanja kosovskog problema".

- Pravdanjem ubistva bivšeg i pozivom na ubistvo trenutnog premijera Srbije Atanasije Jevtić ne samo da krši zakon i vređa sve razumne građane u našoj zemlji, već i otvoreno zagovara povratak u ponor Miloševićeve Srbije iz koga smo se spasili pre nešto više od jedne decenije - navodi se u saopštenju SDU.

Mitingu je prisustvovao, ali nije govorio, i predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica.

Dok su učesnici mitinga nosili slike Nikolića, Dačića i Vučića sa albanskim kapama na glavi, penzionisani episkop hercegovački Atanasije je, pokazujući na njih, ocenio da u garancije NATO "veruju ova trojica ovde".

- Dačić kaže da je za zemaljsku Srbiju i realpolitiku. Tako je rekao i Zoran Đinđić, a kako je završio, ostavimo Bogu da sudi - naglasio je Atanasije.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, koji je otvorio i zatvorio miting, misli da su vlasti dobile većinu na izborima, jer se smatralo da oni "neće popustiti, neće izdati, predati Kosovo".

Moli se za upokojenje Vlade: Amfilohije

Moli se za upokojenje Vlade: Amfilohije | Foto: Đorđe Kojadinović

Prema oceni Amfilohija, vlast je, međutim, iskorišćena da "potpiše, pod pritiskom, okupacijom, nasiljem, nešto što ne bi ni jedan razuman čovek učinio".

- Vi koji ste na skupu, ne branite samo sebe i svoje ognjište, već i čast istinske Evrope, prave Evrope - poručio je Amfilohije, ukazujući da se, preko Kosova i Bondstila, nastavlja "pohod" na Istok.

Prema njegovim rečima, u Evropi se slavi godišnica pobede nad Hitlerom, dok se, u isto vreme, nastavlja okupacija na Kosovu.

Amfilohije je na početku mitinga služio moleban za Kosovo, pri čemu se pomolio se za upokojenje vlade i skupštine i da im se "oprosti svaki greh, voljni i nevoljni".

DSS u publici: Milovan Milošević, Vojislav Koštunica, Slobodan Samardžić i Matija Bećković

DSS u publici: Milovan Milošević, Vojislav Koštunica, Slobodan Samardžić i Matija Bećković | Foto: Đorđe Kojadinović

Patrijarh Irinej ogradio se u svoje ime i u ime Crkve od svih izjava i činjenja mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i penzionisanog vladike Atanasija Jeftića na današnjem protestu na beogradskom Trgu Republike protiv briselskog sporazuma.

Za mir i ljubav među ljudima: Patrijarh Irinej

 Patrijarh Irinej | Foto: Milan Obradović

 

"Mitropolit Amfilohije me je pitao da služi moleban u hramu i ja sam se sa tim saglasio. Sve drugo što je činjeno van hrama je njegova lična stvar i njegov lični istup iza kojih ne stojim ni ja, ni Sinod, ni Crkva", rekao je patrijarh Tanjugu.

Poslednji komentari
  • stevan Vreme: 10.05.2013 14:41h

    dacic je udbas bio i ostao kosovo je davno izdano komunisti su sve upropastili i sve opljackali zasto tito nije dao autonomiju krajinama komunisti su pobili svoj narod i ne mogu bolje da prodju komunisti sviju krive osim sebe oni su navlasti od 2gog svetskog rata do danas i nece mirnim putem da sidju sa vlasti pogledajte srbiju kako je neizgradjena u sve i jednoj komunistickoj drzavi narod je gladan

  • mile Vreme: 10.05.2013 15:53h

    Kako li izgleda ta nebeska Srbija iza stakala klimatizovanog Mercedesa,ili pozlaćenog kanabeta,da mi je da vidim

  • asid Vreme: 10.05.2013 16:14h

    Sumnjam!

  • BATA Vreme: 11.05.2013 01:00h

    Sve me više plaše ovi popovi.

  • Европски Србин Vreme: 11.05.2013 10:37h

    Мени Србину-православцу је жао што владике не разумеју већину Срба из Београда, Војводине, Шумадије, Југоисточне крајине, Босне, Херцеговине,...., па чак и већину Срба из ”њихове” Црне горе и јужно од Митровице, који желе да Србија уђе у ЕУ и прихвати ЕУ стандарде за бољи живот пре свега старих и деце, и због тога ПОДРЖАВАЈУ државни врх и целу Владу. Нека владикe поново прочитају и Божије заповести и црквена правила, и нека их тумачи као Свети Сава, а не на гусларски начин у кафани.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP