Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODUSTALI OD ŠPEDICIJE

Austrijanci zbog korupcije prodali firmu u Srbiji!

Autor: naše novine | 07.05.2015 - 09:38:00h | Komentara: 0

Austrijski mediji prenose kako je "Austrijskoj železnici" dosadilo da plaćaju provizije preko Kajmanskih ostrva nakon svakog uspešno okončanog posla u Srbiji!

Železnica Srbije, šine

Svaki posao epilog imao na Kajmanima

 
Austrijska železnica (OEBB) prodala je svoju špedicijsku ćerka-firmu u Srbiji "Trans kargo logistik" nakon što su se pojavile sumnje u vezi korupcije, tvrdi bečki dnevnik "Standard".

Posle nepravilnosti u Mađarskoj, Poljskoj, Belorusiji, Ukrajini i Slovačkoj, prevoznik tereta u okviru OEBB-a, firma "Rejl kargo Austrija" (RCA) naišla je, kako se navodi, na "upadljivosti" u svojoj poslovnoj jedinici zadiuženoj za poslovanje u Srbiji.

-Kao i kod slovačke ispostave "Ekspres interfrakt", u srpskoj firmi pojavila se sumnja zbog isplate provizija za koje ne postoje obrazložene korišćene usluge - navodi "Standard".

Na nepravilnosti se naišlo tokom sveobuhvatne provere, tokom koje je analizirana široko razgranata mreža u zemljama bivšeg istočnog bloka, navodi OEBB. Kako se navodi, kao i u ranije otkrivenim slučajevima, pronađene nepravilnosti prosleđene su austrijskom tužilaštvu za privredni kriminal i korupciju.

Kako tvrdi "Standard", sporne provizije isplaćivane su preko kajmanskih ostrva.

-Pojednostavljeno rečeno, nakon svakog okončanog transportnog posla jedan određen iznos, kao posrednička taksa, odvajan je i prebacivan na of-šor račune. Taj sistem ima sličnosti sa praksom u Slovačkoj, gde je oko 27 miliona evra prosleđeno u jednu londonsku firmu uspostavljenu za ove potrebe - ističe list i tvrdi da se zbog toga OEBB povukla iz Srbije tako što je svoj udeo od 50 odsto u firmi prodala biznismenima, braći Dragutinu i Mihailu Vukićeviću, koji su takođe imali udeo od 50 odsto.

Ukupno gledano, "Trans kargo logistik" je učestvovao sa jedan odsto prihoda u prihodima "Austrijske železnice". Cena po kojoj je firma prodata braći Vukićević, kako tvrdi " Standard", pozivajući se na neimenovane izvore, bila je "više nego jeftina".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP