Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TRAŽE DOPUNU:

Auto škole o novom zakonu o bezbednosti u saobraćaju

Autor: Tanjug | 17.02.2015 - 14:07:00h | Komentara: 1

Privredna komora auto škola Srbije (PKAŠS) traži dopunu predloženog Nacrta zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koja će tim školama omogućiti status pravnog lica koje vrši obuku.

Protest Auto škola Foto: Oliver Bunić

Foto: Oliver Bunić

Na javnoj raspravi o tom zakononskom aktu konstatovano je, naime, da su auto škole izostavljene iz člana koji govori o tome ko je odgovoran za sprovođenje mera saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja..

Razlog za dopunu je to što je PKAŠS asocijacija koja okuplja pravna lica u okviru Komorskog sistema koji je definisan zakonom, pa bi zbog toga trebalo da se nađe među odgovornim subjektima za osposobljavanje kandidata za vozače, u koje je predlagač izmena svrstao udruženja građana i nevladine organizacije.

Kada je reč o probnim vozačkim dozvolama, kojima se bavi član 182, na raspravi je podržan predlog da se takve dozvole izdaju licima koja prvi put polože vozački ispit za upravljanje motornim vozilima kategorija A1, A2, A, B1 i B, sa rokom važenja od jedne godine, ali i da se mogu koristiti samo na teritoriji Republike Srbije.

Takođe, učesnici rasprave, predložili su da svim vozačima koji poseduju probne dozvole, bude zabranjeno upravljanje motornim vozilom u periodu od 23 do šest časova ujutru.

U raspravi je bilo reči i o adekvatnoj starosnoj dobi za dobijanje probnih vozačkih dozvola, a prisutni su se složili da je za kategoriju AM neophodno da kandidat ima 15, za A1 - 16, odnosno 17 godina za B kategoriju, kao i da bi trebalo ostaviti pratioca za vozače mlađe od 18 godina, dok ta mera nije neophodna za starije kandidate koji su tek dobili vozačku dozvolu.

Raspravljajući o članu 195, koji se bavi vozačkim dozvolama po kategorijama motornih vozila, učesnici javne rasprave predložili su da se promeni stav 7 tog člana, koji kaže da traktorom i radnom mašinom može upravljati samo vozač koji ima dozvolu za vozila F kategorije, a izmena koju su predložili podrazumeva da takvim vozilima može upravljati vozač koji poseduje vozačku dozvolu za vozila kategorija F, C1, C, D1 i D.

Kao razlog za navedeni predlog izmene, prisutni su naveli da smatraju da ne postoji stručno opravdanje, kao ni dovoljno argumentovanih podataka koji bi ukazali da su vozaču traktora potrebni veće znanje i veštine od onih koje poseduju vozači navedenih kategorija.

Razmatrajući predložene promene, članovi PKAŠS istakli su da se protive mogućnosti otvaranja centara za obuku vozača koju imaju Javna preduzeća zbog sukoba interesa.

Kako su naveli, smatraju da bi ta preduzeća mogla da dođu u sukob interesa, jer bi sredstva poreskih obveznika koristila za pribavljanje osnovnih obrtnih sredstava za rad, što bi značilo da bi u tržišnoj konkurenciji sa drugim privrednim društvima u toj oblasti, bila privilegovana.


Raspravljajući o članu 208, prisutni su se složili da auto škole ne mogu da prihvate odredbe iz stava 1 tačke 5 tog člana, zato što je, kako smatraju, veoma neracionalno i u mnogim sredinama nepotrebno opterećivati ih obavezom da poseduju poligone sa veoma velikim materijalnim i tehničkim zahtevima za obavljanje praktičnog dela obuke, koji može sasvim bezbedno da se obavi i na nekom drugom prostoru.


Kako su istakli, stručni radnici u ovoj oblasti smatraju da se na poligonu nepotrebno uvežbavaju veštine do nivoa žongliranja, a to ne bi trebalo da bude cilj kvalitetne obuke.


Ovom prilikom, predložili su da se u članu 208 poligon predvidi kao mogućnost, a da se lokalne samouprave obavežu da izgrade višestepene edukativne saobraćajne poligone za potrebe unapredjenja znanja svih učesnika u saobraćaju sa teritorije lokalne samouprave.


Takođe, učesnici rasprave predložili su da se preciznije definiše Praktična obuka, tako da se poligonske radnje mogu uvežbavati na putu, delovima puta ili drugoj javnoj površini na kojima ne bi ugrožavale bezbednost saobraćaja.
Predlog nacrta zakona članom 208 predviđa i uvođenje audio i video nadzora, kako u učionice u kojima se obavlja teorijska obuka, tako i u vozila.


Učesnici javne rasprave istakli su da se protive tom predlogu, jer nema stručnih dokumenata koji bi potvrdili da se na taj način povećava kvalitet osposobljavanja kandidata za vozače, ali zato predstavljaju dodatne finansijske izdatke auto školama, koje bi u tom slučaju bile i odgovorne za funkcionisanje opreme i sistema koji ne služi obavljanju osnovne delatnosti za koju su registrovane.

Predlog nacrta zakona predviđa jednog ispitivača prilikom polaganja praktičnog dela obuke, sa čime se predstavnici auto škola nisu složili, već su zahtevali da ostanu dva člana kao što je do sada bio slučaj.

Kakao su istakli članovi PKAŠS, iz priloženih dokumenata i obrazloženja se ne vidi da su predložene promene usledile kao rezultat stručne analize problema vezanih za odredbe postojećeg Zakona za koje su predložene izmene, pa se stiče utisak da su predlozi izmena bazirani na pojedinačnim, u nekim slučajevima i nekompetentnim, mišljenjima pojedinaca.

Takođe, članovi PKAŠS naveli su da se novi Zakon mora uskladiti sa Pravilnikom, jer se često dešava da su odredbe kontradiktorne jedne drugima.

U narednom periodu u Beogradu će biti organizovane još dve javne rasprave povodom predloženih Izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i to 18. februara na Saobraćajnom fakultetu i 19. februara u Privrednoj komori Srbije.

Poslednji komentari
  • DULE Vreme: 17.02.2015 16:17h

    Bravo za "ALO" koji jedini u Srbiji prati dešavanja oko promene ZOBS i viđenje istog od strane auto škola!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP