Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Automobil opasniji od pištolja!

Autor: Danas | 07.12.2014 - 23:20:00h | Komentara: 1

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta, kaže da će manje nesreća biti kad postane sramota da se vozi pijan i bez dozvole.

Saobraćajna nesreća Muftije Jusufspahića

Ilustracija | Foto: Dušan Gvozdenović 

Mračna priča o mladim ljudima koji gube živote na putevima širom Srbije, dobila je proteklog vikenda novo poglavlje.
Pažnja javnosti je bila fokusirana na tragičnu saobraćajnu nesreću koja se dogodila u noći između petka i subote u kojoj su tri mladića poginula.
Nezgoda se desila jedan sat posle ponoći kada je u Begeču, na putu između Novog Sada i Bačke Palanke, automobil u kom su bili mladići, najverovatnije prilikom preticanja, sleteo sa puta i udario u električni stub. Na tu stravičnu vest, nadovezala se i ona o dve petnaestogodišnje devojke iz Prokuplja koje je teško povredio vozač “mercedesa“ dok su prelazile ulicu. Devojke su zbog teških povreda prebačene u Kliničko-bolnički centar u Nišu. Pored ovih, vikend za nama je bio obeležen brojnim, što lakšim, što težim saobraćajnim nezgodama, na taj način pojačavajući utisak da je bezbednost na putevima alarmantan problem čije će rešavanje zahtevati aktivno učešće celog društva.
Kao reakciju na sve učestalije nezgode, policija je pojačala kontrolu saobraćaja. Tako je Uprava saobraćajne policije MUP-a Srbije preksinoć u Beogradu otkrila 191 vozača koji je upravljao autom pod dejstvom alkohola, od kojih je 14 imalo više od 1,2 promila alkohola u krvi.
“Njih 14 odvedeno je u policijsku stanicu na trežnjenje, jer su imali više od 1,2 promila alkohola u krvi“, navodi se u saopštenju policije. Dodaje se da je tokom kontrole otkriveno ukupno 311 saobraćajnih prekršaja.
Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Vladimir Rebić ukazao je da je, kao i prethodnog vikenda, akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaja pored Beograda, sprovedena i na teritoriji cele Srbije.
“I pored toga što je Uprava saobraćajne policije novembar i decembar opredelila kao mesece pojačane aktivnosti na suzbijanju vozača koji upravljaju pod dejstvom alkohola, poslednjih dana smo svedoci teških saobraćajnih nesreća”, rekao je Rebić.
Da samo represija neće biti dovoljna da se ovaj problem reši, jasno je i predstavnicima izvršne vlasti koji su prošle nedelje u više navrata najavili izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Predloge izmena zakona koji bi trebalo da puteve u Srbiji učine bezbednijim najpre je najavio ministar policije Nebojša Stefanović, a nekoliko dana kasnije i ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture Zorana Mihajlović. Predložene izmene se svode na produženje trajanja probne vozačke dozvole, ograničavanje jačine automobila koji voze mladi vozači i pooštravanje kaznene politike koja bi u ekstremnim slučajevima mogla da dovede i do oduzimanja vozila.
Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta, kaže da samo po sebi, promena propisa i pojačana kontrola neće dovesti do smanjenja broja saobraćanih nesreća. Prema njegovim rečima, broj nezgoda će se redukovati kada se promeni svest ljudi.
“Kada u javnosti bude stvorena slika da je sramota sesti u automobil pijan ili voziti bez vozačke dozvole, tada će se smanjiti broj saobraćajnih nesreća. U tom smislu, mediji imaju centralnu ulogu u promeni navika”, navodi Vujanić. On dodaje da je neophodno da se i obrazovni sistem uključi u tu misiju kako bi budući vozači bili svesni odgovornosti koje učešće u saobraćaju vuče sa sobom.
“Ukoliko ne savladate gradivo iz škole, u budućnosti se može desiti da izgubite posao. Međutim, ukoliko ne naučite pravila odgovornog ponašanja u saobraćaju, može se desiti da izgubite život”, kaže za Danas Vujanić.

 


Šest osoba izgubi život na 100.000

 

Prema rečima Milana Vujanića, u Srbiji godišnje, život u saobraćajnim nezgodama izgubi šest osoba na 100.000 stanovnika, dok od vatrenog oružja, poginu tri osobe na 100.000. "Da biste vi dobili pištolj, morate da prođete kroz rigorozne provere, dok je za dobijanje dozvole potrebno samo da upišete auto školu“, navodi Vujanić.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je za Tanjug da će predložiti da izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja novi mladi vozači ne mogu upravljati vozilima od 23 časa do 6 časova ujutru.
Potpredsednica vlade i ministarska saobraćaja Zorana Mihajlović očekuje na će na sednici Vlade biti odlučeno da bar izmene Nacrta zakona o saobraćaju koje se tiču mladih vozača budu donete po hitnom postupku i da počnu da važi od 1. januara.
"Mladim vozačima biće, izmedu ostalog, zabranjeno da do 21. godine voze automobile jače od 76 konjskih snaga. Očekujem od MUP-a da Nacrt zakona o saobraćaju pregleda i da zajednički na sednici Vlade odlučimo da bar izmene koje se tiču mladih vozača, budu donete po hitnom postupku", rekla je za RTS ministarka Zorana Mihajlović.
Poslednji komentari
  • VladimirR. Vreme: 08.12.2014 10:23h

    Citat : ''Kada u javnosti bude stvorena slika da je sramota sesti u automobil pijan ili voziti bez vozačke dozvole,'' To će biti onda kada bude sramota pokrasti državu i napaćeno stanovništvo! Nego lepo da se potera u zatvor svako ko čini prekršaje koji su ekstremno opasni po živote i imovinu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP