Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UČESTALE KRAĐE ZIMSKIH GUMA

Automobile ostavljaju na klocnama!

Autor: B. Jelovac | 14.12.2012 - 23:58:00h | Komentara: 1

Beograđani se u poslednjih mesec dana sve češće žale da usled primene Pravilnika o obavezne četiri zimske gume od ove sezone raste i broj onih koji su bez tih istih guma ostali zahvaljujući lopovima.

Lopovi najčešće ukradu samo jedan točak

Lopovi najčešće ukradu samo jedan točak | Foto: Shutterstock

Ipak, među njima, sudeći po statistikama, retki su oni koji slučaj prijave policiji. Lopovi se dovijaju kradući po jednu ili dve gume da ih organi reda ne bi gonili po službenoj dužnosti, samu gumu je takođe bukvalno nemoguće “identifikovati” kao ukradenu, te u policiji savetuju građane da je najpametnije kupiti “lopov šraf”.


U Novom Sadu svakog dana
“očerupaju” jedno vozilo

U novosadskoj policiji kažu da u vojvođanskoj prestonici u proseku svakog dana jedan automobil ostane bez točkova otkako su vozači počeli da kupuju nove zimske gume, ali da su i ovde prijave retke. S jedne strane, gotovo je nemoguće dokazati da je neka guma baš ta ukradena, a sa druge, i oštećeni obično ne žele da se upuštaju u gonjenje lopova po privatnoj tužbi. Vozačima otuda, osim srećne okolnosti kao kada je tokom vikenda valjevska policija zatekla trojicu lopova u krađi, ostaje jedino da izdvoje nešto više od 1.000 dinara i zaštite se od krađe.

- Od početka novembra do danas zabeleženo je manje od 40 prijava, što je neznatan porast u odnosu na prošlu godinu. Najveći broj prijavljenih krađa registrovan je na teritoriji Rakovice i Novog Beograda, dok, recimo, u prigradskim opštinama nije bio nijedan.

Lopovi se dovijaju tako što kradu jednu gumu ili dve, odnosno jedan cao točak ili dva kako bi vrednost kradene robe bila manja od 15.000 dinara, kada se po zakonu ne mogu goniti po službenoj dužnosti, već građani moraju podneti privatne tužbe - kaže za “Alo!” Borislav Kovačević, šef Odseka za suzbijanje delikata na motornim vozilima u beogradskoj policiji.


Podsetimo, jedna zimska guma košta od 4.000 do 6.000 dinara. Otuda je za sada jedino zabeleženo da je vlasnik “fijata 500” koji je bio parkiran u ulici Zorana Đinđića ostao bez sve četiri gume i zatekao automobil samo na klocnama, zbog čega će protiv lopova biti podneta krivična prijava ukoliko bude identifikovan.
I kada se posumnja na to da su oni koji prodaju gume preko oglasa zapravo kradljivci, praktično nema ničega na osnovu čega bi se dokazalo da je pneumatik baš taj i taj i da je ukraden.
- Otuda je najbolje kupiti “lopov šraf” za sve četiri gume, koji se stavlja na mesto orginal štrafa i za koji korisnik dobije ključić. S njim lopovi ne mogu da skinu točak bez puno buke, jer im za to treba brusilica. Iako prave veliku štetu, kradljivci u suštini ukradeni točak prodaju za 15 do 20 evra, a slično je i sa akumulatorima, koji se mnogo više kradu.
Njihova vrednost je oko 10.000 dinara, a kradljivci ih prodaju kao sekundarne sirovine za po 800 dinara. Tu, recimo, jedna ekipa otvara šrafcigerom ili sajlom poklopac motora, skine akumulator i baci ga pored auta. Kasnije se na parkingu pojavljuje druga sa kombijem, koja to pokupi i odvozi u skladišta radi preprodaje - kaže Kovačević.

Broj prijavljenih krađa u Beogradu:

11 Rakovica
10 Novi Beograd
4 Palilula, Zvezdara, Voždovac (po opštini)
1 Vračar, Stari grad, Zemun, Savski venac i Čukarica (po opštini)
0 Obrenovac, Mladenovac, Lazarevac, Sopot, Barajevo, Surčin, Grocka

Poslednji komentari
  • ljubisa Vreme: 15.12.2012 08:45h

    za mene je lopov ko ukrade i 1000. dinara za drzavu je lopov ko ukrade preko 16.000 dinara pod hitno promeniti zakon

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP