Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KOLONA OD OKO 250 VOZILA

Autoškole protestuju u Beogradu! (FOTO)

Autor: Tanjug | 03.12.2013 - 14:18:00h | Komentara: 1

Predstavnici oko 100 autoškola iz cele Srbije okupili su se danas na beogradskom Ušcu u znak protesta što ne mogu da dobiju dozvole za rad, zbog stupanja na snagu novog zakona o bezednosti saobraćaja i pravilnika o uslovima rada autoškola, o čemu će, kako je Tanjugu rekao generalani sekretar Privredne komore Autoškola Srbije Petar Rašeta, danas popodne razgovarati sa nadležnima u vladi Srbije.

Protest Auto škola Foto: Oliver Bunić

Protest Auto škola Foto: Oliver Bunić

 

Kolona automobila predstvnika autoškola započela je protesnu vožnju ulicama Beograda od Brankovog mosta, a kako je Tanjugu rekao generalani sekretar Privredne komore Autoškola Srbije Petar Rašeta, prijavilo se oko 250 vozila da učestvuje u protestu. Automobili su stigli do Trga Slavija oko koga je napravljeno više krugova, zbog čega je saobraćaj u tom delu grada usporen, nakon čega je najavljen povratak na Ušće.

Rašeta je napomenuo da predstavnici autoškola imaju u 14 sati i 30 minuta sastanak sa nadležnima u vladi Srbije gde će razgovarati o preoblemima sa kojima su suočeni.

On je naveo da je od 26. oktobra nastao kolaps u toj privrednoj delatnosti koja je praktično prestala da radi, zbog primene birokratskih mera iz zakona o bezednosti saobraćaja i pravilnika o uslovima za rad autoškola.
 
Autoškole traže da im se izdaju privremene dozvole dok ne dobiju trajne, rekao je Rašeta i dodao da nema objašnjenjenja zašto im se ne izdaju privremene dozvole, jer su nadlženi znali da neće fizički biti u mogućnosti da za kratko vreme obidju sve autoškole i izdaju dozvole za rad svima.

Više od 300 autoškola je 25. oktobra podnelo zahteve za novu dozvolu za rad i od tada je izdato samo 26 dozvola, a ako nastave ovakvim tempom rada, kao do sada, može se računati da će izdavanje tih dozvola trajati više od godinu dana, naveo je Rašeta.

Protest Auto škola Foto: Oliver Bunić

Protest Auto škola Foto: Oliver Bunić

 
- Istrajaćemo do kraja dok se naši problemi ne reše i već smo angažovali grupu advokata kako bi dobili za nadoknadu štete, jer od 26. oktobra ne možemo da radimo, a istovremeno se od nas traži da imamo stalno zaposlene radnike - dodao je Rešeta.

- To je moglo da se izbegne i upozoravali smo da će doći do problemai, zato tražimo da se nadje krivac i da se nadoknadi šteta koju autoškole imaju od početka primene tih dokumenata - dodao je Rešeta.

Novi pravilnici, kako je rekao, su uz to toliko detaljni i od autoškola se traže neke stvari koje nemaju nikakve veze sa kvalitetom rada autoškola, kao što je - da visina slova u natpisu naziva škole mora biti tačno predviđene veličine, ukazao je Rašeta.

- Insistiramo da se prestane sa ugnjetavanjem autoškola u Srbiji - poručio je on i dodao da je mnoge uslove iz tog zakona nemoguće ispuniti.

Insistiramo da se shvati da Srbija nije Norveška i da kod nas neke uslove nije moguće ispuniti, rekao je on i naglasio da predstavnici autoškola nisu imali priliku da učestvuju u radnim grupama za izradu novog zakona zbog čega nisu uvaženi zahtevi struke.
Poslednji komentari
  • mima Vreme: 03.12.2013 15:58h

    Drzava mora da istraje u ovim novim merama. Da se ranije vodilo racuna o ovoj problematici, sigurna sam da bi manje ljudi izgubilo zivote. Svi kandidati moraju biti dobro pripremljeni, znanje i vestina za volanom su najvazniji. Nije dovoljna samo dozvola bez iskustva. Do sada se svasta radilo. Krajnje je vreme da se ovo podigne na visi intelektualni nivo. Samo napred!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP