Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAVETNIK PREDSEDNIKA ZA KULTURU OMANUO U POZNAVANJU ISTORIJE

Ave, Lale!

Autor: M. S. P. | 06.03.2013 - 23:28:00h | Komentara: 6

Radoslav Lale Pavlović, savetnik predsednika Republike Srbije za kulturu, najverovanije je bežao sa časova istorije!

„Ko radi, taj i greši“: Radoslav Pavlović Cezar

„Ko radi, taj i greši“: Radoslav Pavlović Cezar

On je, naime, za nekoliko desetina pozicija omanuo kada je izjavio da je Naisus, odnosno današnji Niš, bio najveći grad Rimskog carstva posle Rima!


Pavlović je ovu smelu konstataciju izneo na konferenciji za novinare o važnosti proslave Milanskog edikta i pozorišnoj predstavi „Konstantin“, rekavši da je Niš “po arhitekturi drugi najveći rimski grad na svetu posle Rima”, iako su u doba najčuvenije imperije u istoriji postojale desetine većih i značajnijih gradova.

Kako je za „Alo!“ objasnio istoričar dr Siniša Mišić, redovni profesor na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, dovoljno je samo pomenuti Malu Aziju, odnosno prostor današnje Turske, na kojem su u ono vreme gotovo svi veliki gradovi bili veći od Naisusa, a tu su i brojni drugi, pa čak i u našem neposrednom okruženju.

- Što se samog Balkana tiče, ovde je veći bio Sirmium, to jest Sremska Mitrovica. Na Balkanu su veći bili i Atina, Solun, Konstantinopolj... U Italiji Mediolanum, odnosno današnji Milano, pa Ravena... Na Sredozemlju Kartagina, Aleksandrija - objasnio je za „Alo!“ dr Mišić, a s njim se složila i istoričarka dr Branka Prpa.

- Između ostalih, među gradovima na ovom prostoru veći je bio i Sirmium, odnosno današnja Sremska Mitrovica, koja je bila izuzetno značajan grad u to doba. Tu je i Salona, današnji Solin, koji je u ono vreme bio impozantan grad sa 60.000 stanovnika, što je tada bilo mnogo. Ovaj prostor je istorijski veoma značajan jer je oduvek konstantno naseljen, pa je samim time bilo dosta gradova većih od Naisusa. Mi se nalazimo na prostoru koji je istorijski i civilizacijski veoma značajan, pa zaista nema potrebe to povećavati takvim izjavama, koje se uklapaju u dilentantizam - smatra Prpa.

Želeći da saznamo kako je Pavlović došao do ovog podatka, kao i da li je u međuvremenu shvatio da je pogrešio, pokušali smo da kontaktiramo s njim. Iz Predsedništva Srbije kratko nam je odgovoreno da su uvereni da je u pitanju lapsus.
- Svako može da pogreši, ko radi, taj i greši - rečeno nam je u Predsedništvu.
Poslednji komentari
  • Dragan Vreme: 07.03.2013 00:19h

    Vi profesore na razumete sta je to politika.Pa ako je Konstantin bio veliki onda je i Naissus bio veliki.Poenta je da nece biti izbora i da je za sve kriv DS.A i pare za predstavu su male ali i pored toga sto su u govori potpisani niko nista n ije dobio tako da ne kosta mnogo.To rece pripiti gospodin ispred prve dame Srbije u sred Nis i ostade na funkciju.

  • viktorKV Vreme: 07.03.2013 00:20h

    Ta Laletova izjava je danas bila tema u emisiji "Jutarnje Razgibavanje" na radiju B-92. Ljudi pa to je bio cirkus, ne pamtim u zivotu smesniju emisiju i ako Darka i Marka slusam jos od perioda dok su radili na Radio S. Vas clanak je vrlo blag i puno toga ste i precutali. Postoji audio zapis gde sve navedeno a bogami i puno vise od toga govori pripitim glasom da ce postati istorija ;) Niko nema takvog savetnika ;))))

  • MIODRAG Vreme: 07.03.2013 00:47h

    Balkan se duzinski proteze od Balkanskog grebena do 4 km ispredf Skoplja.....Sava,Dunav,Drina......Stara planina i ostalo su prirofne granica Balkana.....Grcka je Peloponez.....Balkan nije poluostrvo.....pogledati sve geogravske knjige....Balkan je na Turskom,ugaseno svetlo i to se desavalo na tim prostoeima......sada bi svi hteli na Balkan....!!!

  • Dušan Vreme: 07.03.2013 07:10h

    Poštovani gospodine Mišiću, žao mi je što ste vi veoma neobavešteni. Pa zar neznate da je kod nas sve najveće i ostalo NAJ. Znate da imamo najveće krave, najviše ALFAtoksina, da smo najviči i najlepši na svetu. Takođe imamo največe K... a naše žene su najlepše na u vasioni. U našem moru ima najviđe ribe a ne kao kod Italijana čija obala je ravna. Prema tome Radoslav ima pravo. Uaostalom ne da je Naisus bio veći od svih gradova u Rimskoj imperiji. On je bio veći i od RIMA jer je granična vredsnost za gradove u Srbiji povećana za 10 puta. A Naisus je bio stariji od Rima a bogami stariji i od ameba, Pozdrav

  • Dragana Vreme: 07.03.2013 08:29h

    A jel on iz Nisa?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP