Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRAMA

Avion "Air Serbia" nakon poletanja, hitno sleteo u Surčin!

Autor: RAS / Agencije | 17.01.2015 - 11:43:00h | Komentara: 5

Avion "Er Srbije" na putu za Banjaluku zbog tehničkih problema hitno je prizemljen i vraćen nazad u Surčin. U incidentu, koji se dogodio oko 7 i 15, nije bilo povređenih, a inspektori Direktorata civilnog vazduhoplovstva trenutno vrše inspekciju aviona.

Air Serbia avion

Foto: Profimedia

Mediji su prvobitno javili da se avion "Er Srbije" tipa ATR oznake YU 100 zapalio odmah nakon poletanja, što su "Er Srbiji" demantovali

- Avion "Er Srbije" koji je jutros poleteo iz Beograda za Banjauku, vraćen je na Beogradski aerodrom zbog tehničkog kvara, jer je pilot, 20 minuta posle poletanja, procenio da je to najbezbednije za putnike - izjavila je Tanjugu PR kompanije Maja Gedošev.


Ona je kategorički izjavila da se ništa ni u avionu ni na nejmu nije zapalilo i da nije bilo nikakve vatre.


- Reč je o tehničkom kvaru, a to što su vatrogasna kola stala pored aviona, kada je sleteo, jeste standardna procedura na aerodromima, u takvim slučajevima - precizirala je Gedošev.

U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva i dalje nemaju zvanične informacije kakav je kvar bio u pitanju, ali potvrđuju da se avion "Er Srbije" tipa ATR oznake JU 100 odmah nakon poletanja vratio na pistu beogradskog aerodroma.

- Pilot je primetio da jedan od motora ne radi, dok je letelica i dalje bila u fazi penjanja, na visini od oko 8.000 stopa. Odmah ga je isključio i sa jednim motorom se vratio na aerodrom "Nikola Tesla", gde je bezbedno sleteo. U avionu je bilo oko 20 putnika, koji nisu povređeni. Sve je urađeno po proceduri - rekla je za "Blic" Katarina Andrić MIlosavljević iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Ona je dodala da su inspektori Direktorata odmah nakon incidenta izašli na teren kako bi otkrili uzrok kvara motora.

Kako nezvanično saznaje "Blic", putnici sa ovog leta preusmereni su na drugu liniju, i već bi trebal oda su stigli u Banjaluku.

 

Zorana Mihajlović: Utvrđuje se uzrok prinudnog sletanja aviona 

Ministar saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je danas da nadležne inspekcije Direktorata civilnog vazduhopolovstva rade na utvrđivanju uzroka prinudnog sletanja aviona Er Srbije.


- Poslate su sve ekipe koje tamo treba da budu. Ja sam dobila isto tu informaciju, da se zapalio motor. Videćemo šta su uzroci, postoje određene inspekcije koje se time bave. Kada budemo imali kompletnu informaciju, Direktorat, a i ministarstvo će izaći u javnost - rekla je Mihajlović novinarima.


Pomoćnik ministra saobraćaja Zoran Ilić potvrdio je novinarima da se na tom letu dogodio vanredni događaj i da je, kako je naveo, došlo do pojave plamena na jednom od motora.


- Avion je sleteo, putnici su iskrcani, istražni organi rade - rekao je Ilić.

On je naveo da su putnici sa zakašnjenjem od sat i 35 minuta preveženi za Banjaluku bezbedno.


- Detaljni rezultati analize šta je bio uzrok kvara na motoru biće predstavljeni. Takve stvari se obično i dese nakon poletanja kada se nešto veća količina goriva dozira. Deo goriva ostane možda nesagoreo potpuno i onda to izazove plamen - rekao je Ilić.


On je naveo da je posada reagovala u skladu sa procedurama.

To je obična nezgoda

Direktor Centra za istraživanje udesa i ozbiljnih nesreća Nebojša Petrović izjavio je  da vanredni dogadjaj na letu Beograd-Banjaluka može okarakterisati kao nezgoda, koja će kao takva u daljem procesuiranju biti u nadležnosti Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

- Posle detaljnog uviđaja utvrđeno je da nije bilo elemenata koji bi ovaj vanredni događaj kvalifikovao kao udes ili kao ozbiljnu nezgodu.

Kvalifikujemo ga kao nezgodu i on će u daljem procesuiranju biti u nadležnosti Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, a Centar za istraživanje udesa i ozbiljnih nezgoda neće vršiti istražne radnje - rekao je Petrović za B92.

On je objasnio da je na na jutrošnjem redovnom letu iz Beograda za Banjaluku pri poletanju na visini od otprilike 5.000 stopa došlo do tehničkih problema na levom motoru aviona ATR72 kompanije Er Srbija.

- Posada aviona je odreagovala prema procedurama koje su predviđene u takvim slučajevima i vratila avion na aerodrom Surčin - istakao je Petrović.


On je dodao da je avion prevezen do Jat tehnike i ponovio da to što se danas ne spada u ozbiljnu nezgodu.

- Centar je već dao saglasnost da sama kompanija može pristupiti radnjama utvrđivanja uzroka tog kvara koji se dogodio na avionu i on će, nadamo se vrlo brzo biti ponovo u floti Er Srbije - zaključio je Petrović.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • Malaysia Airlines Vreme: 17.01.2015 12:22h

    Ista sudbina! Mozda je hteo za Bajcetinu da poleti!

  • ДЦВРС Vreme: 17.01.2015 12:39h

    Спава Директорат. Неможе од јавашлука да се ради.Мира још није очистила кокошарник у правној служби.Какав Директорат такви и летови.

  • mr.burns from simpsons Vreme: 17.01.2015 14:11h

    nadam se da stjuardese nisu oprljile svoje nove uniforme, dok se avioni raspadaju

  • zirad Vreme: 17.01.2015 15:15h

    Ovako kako su se poigrali sa Jokicem igraju sr sa cijelom Srbijom.

  • Nemac Vreme: 18.01.2015 13:47h

    Ovo nije prvi put da imaju kvar,samo je prvi put da javnost sazna. U letu za nemacku prosle godine putnici su vise nego ikad verovali u Boga.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP