Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NIKAKO DA NAPUSTE PREŠEVO

Azilanti: Imali smo problema sa kriminalcima i divljim životinjama

Autor: Tanjug | 29.06.2015 - 09:36:00h | Komentara: 0

Više od 3.000 ljudi iz bliskoistočnih zemalja, koji su prodali sve što su imali kako bi iz Sirije, Jordana ili Iraka našli utočište u nekoj od država Zapadne Evrope boravi u Preševu.

Azilanti u Preševu čekaju na medicinsku pomoć Vojske Srbije

Azilanti u Preševu čekaju na medicinsku pomoć Vojske Srbije | Foto: Vojska Srbije

Neki od njih već danima spavaju na ulici i čekaju da im nadležne ustanove izdaju potvrdu da su se prijavili državnim organima i da će se u roku od 72 sata javiti u jedan od centara za azil, kako bi kasnije nastavili na svoju željenu destinaciju u Švedsku, Nemačku, Francusku...


Kako naovodi azilant, koji se reporteru Tanjuga predstavio kao Omar, na taj papir pojedinci čekaju već nedelju dana i čude se zašto ta procedura toliko traje.

 - Ovde smo s porodicom i nikoga ne poznajemo. Zašto nam ne daju taj papir? Želimo da nastavimo put, a ne da ovde ostanemo za stalno - pitao se Omar.
S njim se saglasio i Muhamed iz Sirije, koji je poručio da njegovi sunarodnici poštuju Srbiju i da je smatraju prijateljskom, ali da žele što pre da im se omogući prolazak do granica s Evropskom unijom.

Bežeći iz, kako je rekao, države u kojoj su nekima uništeni domovi, a prijatelji ubijeni, Muhamed je za put do Srbije dao 1.500 evra.

Pošto je napustio svoje ognjište, prošao je pravu golgotu - čamac, na kojem je bilo 47 osoba, pokvario se na pučini, pa ih je spasavala grčka policija, da bi kasnije, ilegalno, kolima krenuli kroz Makedoniju i Srbiju.

 - Imali smo problem i s kriminalcima u šumi, a ponekad i sa divljim životinjama koje su nas jurile - pričao je Muhamed.

On je u Srbiju došao sinoć, oko jedan sast posle ponoći, otkad je pojeo, kako kaže, samo malo tune, sardinu i parče hleba.

Kada je reč o pomoći azilantima, iz Crvenog krsta u Preševu kažu da za sada ima dovoljno hrane i sredstava za higijenu za sve, u narednih sedam dana.

 - Dobili smo od Udruženja građana Novi Pazar veliki kombi s hranom i sredstvima za higijenu. Od Crvenog krsta Srbije, preko UNHCR, obezbedili smo dovoljno hrane i tih sredstava. Ovde ima više od 3.000 izbeglica, a danas je 290 osoba uzelo hranu - rekao je Tanjugu sekretar Crvenog krsta Preševo Ahmet Halimi.

Predstavnik Štaba za vanredne situacije Opštine Preševo Nedžmedin Ahmeti ističe da dolazak izbeglica iz afro-azijskih zemalja na teritoriju te opštine ne jenjava, već da ta brojka svakim danom raste.

 - Mi smo mala i siromašna opštna da bismo mogli sami da se nosimo s ovom situacijom i zato je dobro što su državni organi shvatili da to nije problem samo naše opštine, već i cele Srbije. Već se primećuje angažovanje svih subjekata koji mogu da pomognu da se ova stvar uredi - rekao je Tanjugu Ahmeti.

Kada je reč o smeštaju azilanata postoje samo dva šatora, rekao je Ahmeti, konstatujući da je to veoma malo i da će narednih dana biti organizovan prihvatni centar u napuštenoj fabrici Duvanske industrije Vranje u Preševu.

 - To iziskuje dosta priprema. Uključeni su i vojska, žandarmerija, policija, i lokalna samouprava i već su završne pripreme da se taj kamp otvori. Tu će biti povećan broj službenika koji će izdavati te potvrde, jer je gužva u centru Preševa nastala zbog neažurnosti policijskih službenika u izdavanju tih potvrda - rekao je Ahmeti.

Prema njegovim rečima, biće obezbeđena posebna prostorija za majke s decom, kao i kompletna zdravstvena zaštita.

  -Sutra u Preševo dolaze ministri odbrane i rada Bratislav Gašić i Aleksadnar Vulin s kojima ćemo razgovarati dokle se stiglo s pripremama za taj prihvatni centar - poručio je Ahmeti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP