Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

I SRPSKI POLITIČARI RADILI KAO "SEZONCI"

Babić plastio seno, Ružić čuvao ovce!

Autor: I.K. - J.J. | 14.06.2015 - 16:41:00h | Komentara: 5

Vest da je crnogorska ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević zašla u voćnjak kako bi promovisala sezonske poslove berbe ne bi toliko oduševila region da nije bilo njenog impresivnog rezultata - ona je za dva sata nabrala čak deset gajbi breskvi i svima pokazala da nije dovoljno samo se slikati već i zasukati rukave. Njen primer u Srbiji će slediti i ministar rada u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, koji se već dokazao kao volonter, a u poljoprivrednim poslovima već su se iskazali Zoran Babić i Branko Ružić, koji je u ranoj mladosti čuvao ovce.

Branko  Ružić

Čoban tera ovčice: Branko Ružić | Foto: Oliver Bunić

Iako je imao slične akcije javnih radova, naš ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin nije se još javno oprobao u berbi voća, ali priznaje za naš list da mu se dopala ideja crnogorske koleginice, čak toliko da planira da animira i svoje saradnike na ovako nešto.

Dnevnice od 10 do 40 evra
Za svakoga ko je spreman da se lati motike i lopate trenutno ima posla. Procenjuje se da ove godine u Srbiji ima sezonskih poslova za oko 50.000, od oko 800.000 nezaposlenih, i to uglavnom u poljoprivredi, građevinarstvu i ugostiteljstvu. Mesečno se zarađuje najmanje 30.000 dinara u sezoni koja traje do kraja oktobra. Dnevnice se kreću od 10 do 40 evra, u zavisnosti od toga da li radnik poseduje neki majstorski zanat ili je sposoban samo da fizikališe.


- Drago nam je da je i koleginica iz resornog crnogorskog ministarstva prepoznala značaj ideja pomoći i filantropije na kojima je zasnovan volontarizam, ali i podsticanja nezaposlenih da se angažuju na sezonskim poslovima. I zaposleni u Ministarstvu rada Srbije i ustanovama koje su u našoj nadležnosti planiraju da organizuju sličnu akciju u Beogradu. Drago nam je i da su mediji, posle godinu dana podsmeha, prepoznali značaj volonterskog rada - kažu u Vulinovom ministarstvu.

Ministar rada naglašava da podržava neprofitne akcije koje doprinose dobrobiti zajednice i društva. Njegovi saradnici podsećaju da je Vulin u poslednjih godinu dana zajedno sa zaposlenima u Ministarstvu i institucijama sistema socijalne zaštite, ali i svojim partijskim kolegama, organizovao i učestvovao u više volonterskih akcija. Tako smo mogli da vidimo ministra Vulina kako kreči i uređuje dvorišta trećeg paviljona Doma za stare na Voždovcu, moluje Prihvatilište za urgentnu zaštitu dece izložene zlostavljanju, uklanja ambroziju u naselju Stepa Stepanović na Voždovcu, evakuiše korisnike Gerontološkog centra Obrenovac, čisti teren u Velikim Crljanima kod Lazarevca i Zvezdarsku šumu...

Babić

Ja sam rođen u cveću livada: Zoran Babić

Iako smo ga viđali sa šlemom na glavi i u radnim kombinezonima, ministar energetike Aleksandar Antić još nije imao slične akcije. Ipak, on nam je ispričao da i te kako ima iskustva sa sezonskim radovima i obećao da će se i kao ministar rado odazvati eventualnom pozivu da učestvuje u akcijama koje bi popularizovale ovaj vid upošljavanja.

- Jasno je da ministri ne mogu baš da se bave sezonskim poslovima, ali mogu da ih promovišu. Svakako bih učestvovao u takvim manifestacijama. Radio sam sezonske poslove kao klinac i to u nekoliko navrata. Sećam se da mi je prvi bio titlovanje filmova za jedan od prvih video klubova u Beogradu. Jedne godine preko leta sam radio na aerodromu. Za neku špeditersku firmu sam pisao otpremnice, pratio pošiljke i slično - ispričao nam je Antić.

Snežana se motike već dohvatila

U Vladi Srbije još se samo ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković može pohvaliti da se do’vatila i motike. Nju smo mogli videti u akcijama pošumljavanja kada je izašla iz poslovnih kostima, obukla radnu odeću i sadila sadnice, sve zgrtajući zemlju rukama.


Šef poslanika naprednjaka Zoran Babić ne bira poslove i uveren je da se nijednog poštenog rada ne treba stideti.

- Tom akcijom u Crnoj Gori je poslata poruka da svi treba da zasučemo rukave i da će nam svima, ali i državi biti bolje. Vrlo rado bih se odazvao takvoj akciji. Ako je neko pokrene, eto i mene. To bi me vratilo u detinjstvo kada sam radio u voćnjaku mog dede. A i ne mora samo voće da se bere, može i da se plasti seno, skupljaju stogovi... - nabacuje Babić ideje za Vulinove nove akcije.

I socijalista Branko Ružić kaže da je spreman da uskoči.

Vulin

Smrt ambroziji: Aleksandar Vulin

- Kada bi neko iz naše Vlade pokrenuo takvu akciju, uvek bih je podržao. Kod nas ima i mnogo više voća za branje i trebalo bi time da se bavimo - smatra Ružić.

Mada nikad nije zarađivao od sezonskih poslova, on kaže da ih je kao mlađi i te kako obavljao.

- Dok sam bio mladić često sam brao voće, a čuvao sam i ovce. Pošto sam iz Beograda i većinu godine sam provodio u gradu, uvek su me više vukli ruralni krajevi, pa bi svaki odmor iskoristio da odem negde van njega - ispričao nam je Ružić.

Njegova stranačka koleginica Slavica Đukić Dejanović od kada je preuzela vođenje klinike “Laza Lazarević” nije se snebivala kada je trebalo uskočiti i u poslove koji nisu u delokrugu rada direktora.

- Zaposleni u klinici, na čijem sam čelu, uz pomoć pacijenata i darodavaca kreče prostorije, sređuju dvorište što je slično branju jabuka. Verujem da su mnogi poput nas spremni da “beru svoje jabuke” - kaže ona za naš list.
Poslednji komentari
  • neko Vreme: 14.06.2015 18:09h

    Bravo socijalisti i ostali.. I ja volim da radim.....

  • neko Vreme: 14.06.2015 18:18h

    Bravo socijalisti i ostali. I ja volim da radim,uvek ima sta da se radi...

  • saw Vreme: 14.06.2015 19:05h

    bila bi sreca da su tamo i ostali na tim poslovima

  • Natalija Stevanovic Vreme: 15.06.2015 19:49h

    BYREK

  • Žena Vreme: 15.06.2015 21:27h

    Moje iskustvo sa CSR Voždovac je stravično. Obratila im se za pomoć zbog nasilja nadmnom i detetom od strane oca, imam dokaze...a oni pristrasni, a otac je pretio da će da potegne sve veze...sada smo na sudu, ali soc radnica je zaradila lošu karmu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP