Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PORAŽAVAJUĆI EFEKTI PREKVALIFIKACIJE BIVŠIH RADNIKA „ZASTAVE“

Bačeno 80 miliona na „Engleze” iz Šumadije!

Autor: B. Nenković | 19.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Iz državne kase potrošeno je 80 miliona dinara za kurseve blizu 1.000 bivših “Zastavinih” radnika iz Kragujevca. Četiri godine kasnije, na prste jedne ruke mogu se izbrojati oni koji su uspeli da nađu novo zaposlenje zahvaljujući prekvalifikaciji.

Išli na kurseve,  ali od 1.000  radnika samo  nekoliko  našlo posao

Išli na kurseve, ali od 1.000 radnika samo nekoliko našlo posao | Foto: Biljana Nenković

Od ponuđenih kurseva, radnici koji su ostali bez posla nakon dolaska “Fijata” u Kragujevac najčešće su pohađali engleski jezik u kombinaciji sa još jednim zanatom. Dragan Adamović, predsednik Udruženja bivših radnika “Zastava-automobili”, tvrdi da je najveći uspeh obuka to što je neko zaradio na njima.


- Dve godine smo išli na te kurseve. U katalogu je bilo skoro 40 ponuđenih kurseva, a engleski je nuđen u kombinaciji sa nekim drugim zanatom. Metalostrugar i kuvar sa trećim stepenom su učili engleski. Izgleda da je svako morao da uči, pa i oni koji ni srpski nisu govorili kako valja. Učili su ga nekvalifikovani radnici, kao da će im to pomoći dok metlaju po zgradama. Informatiku su učili i polukvalifikovani bravari i preseri, a metaloglodači su išli na kurseve za cvećara - kaže Adamović.

Informatiku su učili bravari, metaloglodači su išli  na kurseve za cvećara, a većina je učila engleski.  Sve uzalud, niko nema p

Informatiku su učili bravari, metaloglodači su išli na kurseve za cvećara, a većina je učila engleski. Sve uzalud, niko nema posao | Foto: Biljana Nenković


Adamović kaže da danas inženjeri iz “Zastave” beru jabuke u nadnici, drugi skupljaju staro gvožđe. Ostali preživljaju, a ima i onih koji se hrane u narodnoj kuhinji. Svi oni, dodaje, završili su po dve obuke, verujući da država ima dobru strategiju. Od 1.000 bivših radnika, trenutno 70 prima socijalnu pomoć. Krajem 2010. godine, Vlada Srbije usvojila je socijalni program po kojem je trebalo da radnici pohađaju obuku 24 meseca da bi se stručno osposobili za pronalaženje drugog posla.

Primedba predavača na kursu

Primedba predavača na kursu | Foto: Biljana Nenković

Za to vreme dobijali su naknadu od oko 20.000 dinara. O sumi od 81.500.000 dinara govori se i u izveštaju nezavisnog revizora koji je kontrolisao finansijsko poslovanje fabrike “Grupa Zastava vozila”. U delu izveštaja pod naslovom “Poslovne aktivnosti i finansijski rezultati” za 2011. godinu navodi se da su odobrena sredstva za prekvalifikaciju radnika. Pitanje efikasnosti obuke tada je malo ko postavljao, osim bivših radnika, koji sada ne znaju šta će sa nonostečenim znanjem.

Adamović ima spisak sa 650 bivših radnika nekada najvećeg automobilskog giganta na Balkanu koji su revnosno ponovo sedeli u školskim klupama i dobili diplome i sertifikate.

- Ili su hteli tada da nam zapušte usta, ili je neko lepo zaradio na nama dok smo išli na obuku. Obećano nam je da ćemo imati prednost u zapošljavanju kod “Fijatovih” kooperanata, ali od toga nema ništa. To su uglavnom ljudi u srednjim godinama koje niko neće. Problem je sada i što te diplome nigde ne možemo da overimo i pitanje je da li su važeće - kaže Adamović.

Lukić

Lukić | Foto: Biljana Nenković

Đavo da nosi taj engleski jezik


Lukić (52) iz sela Vinjište od 2011. nema posao. Živi sa dve nezaposlene sestre sa osam razreda škole, koje su na birou po 30 godina, i majkom penzionerkom. Svi se izdržavaju od penzije ove starice od 13.000 dinara mesečno. “Ako večeram, onda sutra ne doručkujem. Lekove pijem na prazan stomak. Nemamo prava na socijalnu pomoć jer imamo parče zemlje uz samu kuću. Od kada sam izgubio posao, oboleo sam na nervnoj bazi. Pohađao sam obuku za engleski jezik i za autodijagnostiku. Đavo da nosi taj engleski! Autodijagnostika je dobra, samo da nema nekoliko stotina momaka upola mlađih od mene, koji ‘kidaju’ za to radno mesto”, kaže Lukić.

Poslednji komentari
  • badza Vreme: 19.05.2015 08:39h

    Da nisu i za ovo krivi Vucic i SNS.?mavimo

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP