Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR IZ SNS-A NAPAO KOLEGINICU ZADUŽENU ZA ENERGETIKU

Bačević: Zorana nam kvari posao!

Autor: M. Dakić | 14.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 20

Ministarka energetike Zorana Mihajlović našla se ponovo u nezavidnoj situaciji jer su kritike na njen račun zbog odnosa prema ruskim partnerima i izgradnji „Južnog toka“ došle i od stranačkog kolege Milana Bačevića, ministra prirodnih resursa i rudarstva.

Milan Bačević

Milan Bačević | Foto: FoNet

Bačević, koji je i kopredsednik komiteta za saradnju sa Ruskom Federacijom, naveo je da je mu je direktor „Gaspromnjefta“ Aleksandar Djukov tokom poslednje posete Moskvi srpske delegacije sa predsednikom Tomislavom Nikolićem na čelu preneo četiri primedbe na račun Ministarstva energetike.

Odložena poseta Moskvi!


Iako je prvobitno bilo najavljeno da bi danas u Moskvi trebalo da se sastane sa ruskim kolegom Aleksandrom Novakom, njena poseta je odložena „zbog obaveza ruskog ministra“. Istovremeno, i njen stranački kolega, ministar rudarstva Milan Bačević, javno je izneo četiri zamerke koje su tokom poslednje državne posete Moskvi izneli ruski partneri. Ne samo da je otkazana poseta Zorane Mihajlović Moskvi, već ministarka energetike nije bila prisutna ni kada je ministar Velimir Ilić juče uručivao lokacijsku dozvolu za izgradnju „Južnog toka“, koju su primili Dušan Bajatović i ministar regionalnog razvoja Igor Mirović.

On je praktično optužio svoju stranačku koleginicu da svojim postupcima može da pokvari odnose sa Rusijom i suspenduje projekat „Južni tok“.

- Prva primedba se odnosila na dug „Srbijagasa“ za isporučeni gas od 225 miliona evra. Srpska strana je predložila da se dug prebije tako što bi oni postali većinski akcionari „Petrohemije“ - rekao je Bačević u intervjuu za nedeljnik NIN i najavio da se odgovor očekuje do sredine decembra.
Druga zamerka se odnosi na imovinu na koju NIS polaže pravo, a koju potražuju i „Transnafta“ i „Srbijagas“. Treći problem je dokument o strategiji razvoja NIS-a do 2015. koji je Vladi Srbije podnelo Ministarstvo energetike, bez konsultovanja sa ruskom stranom (koja je većinski vlasnik ove kompanije), što je ocenjeno kao direktno mešanje u poslovnu politiku menadžmenta.

Prema Bačevićevim rečima, poslednja zamerka usledila je zbog pokušaja Ministarstva energetike da izmeni gasni sporazum kroz zahtev ministarke Mihajlović da se podigne rudna renta od tri odsto i izbace posrednici u uvozu gasa - „Jugorosgas“ i RST, što je glavna tačka nesporazuma između njegovog i Ministarstva energetike.

Usamljena i  skrajnuta: Zorana  Mihajlović

Usamljena i skrajnuta: Zorana Mihajlović | Foto: Đorđe Kojadinović

„Šta će ona u ‚Insajderu‘?”


Bačević je stao na rusku stranu i kada je u pitanju gostovanje njegove stranačke koleginice u emisiji „Insajder“.
- Ruska primedba je potpuno suvisla - kako je moguće da u Srbiji ide jedan TV serijal koji, po njihovoj proceni, direktno ruši “Južni tok“, a da u tome učestvuju državni službenici, koji treba da poštuju taj sporazum - naveo je Bačević.

- Tačne su tvrdnje Zorane Mihajlović da je rudna renta niska i da na tome gubimo 25 miliona evra godišnje. S druge strane, Srbija ne plaća penale za nepovučene količine gasa, koje bi iznosile 200 do 300 miliona evra godišnje - tvrdi Bačević.

On je na pitanje zašto ne pomogne ministarki u naporima da se popravi energetski sporazum poručio da se ne slaže sa njom u vezi s tim, a da njeni pokušaji „mogu samo da pokvare naše odnose sa Rusijom ili suspenduju ‚Južni tok“‘.

On je prokomentarisao i da ni Mihajlovićeva ni bilo koji drugi ministar ne mogu da zaustave taj projekat. „Znam da će ga sprovoditi isto kao i ja jer je to u opisu njenog posla“. Mediji su već izveštavali da je Tomislav Nikolić pretrpeo kritike Vladimira Putina zbog ministarke energetike Zorane Mihajlović.
Ona je potom demantovala da ima neslaganja s predsednikom Srbije. Ipak, ona kao resorni ministar nije prisustvovala nijednom sastanku koji je prekjuče u Beogradu sa državnim zvaničnicima imao direktor „Gasproma“ Aleksej Miler, kada je ugovoreno da izgradnja „Južnog toka“ počne 24. novembra. Na čelu projekta je Dušan Bajatović, koga je Mihajlovićeva bezuspešno pokušavala da obuzda u nedomaćinskom vođenju „Srbijagasa“.

Zorana: Bajatović radi za interese lobista!


Ministarka energetike Zorana Mihajlović odgovorila je juče da nisu ona i njeno ministarstvo pretnja infrastrukturnim projektima u gasnoj politici, već da je to „Srbijagas“. Istovremeno, ona je optužila direktora tog preduzeća da radi za interese lobista posredničke kompanije RST.
- Ja sam za „Južni tok“ jer Srbiji daje gasnu stabilnost. Sve dok sam ministar energetike, ja sam garant izgradnje „Južnog toka“ kroz Srbiju. Dušan Bajatović obmanjuje javnost da ima podršku Rusije. On je slika jačine određenih lobija u Srbiji i njihov eksponent. I da bude potpuno jasno, uopšte ne govorim o „Jugorosgasu“ kao posredniku, nego je problem što imamo još jednu posredničku kompaniju RST, koja nabavlja gas po veoma niskim cenama, stacionirana je u samom „Srbijagasu“, a prodaje gas najvećim potrošačima „Srbijagasa“. Dakle, direktno oduzima 30 odsto tržišta „Srbijagasu“ i zarađuje milione i milione. Pa ja to onda vidim kao lobi - navela je ministarka Mihajlović za „Nedeljnik“.

Poslednji komentari
  • Toma Vreme: 14.11.2013 07:56h

    Uvek raskolu stranci prvo poocne preko novina,dolazi do destabilizacije i na kraju njeno9 cepanje,da li ce tako biti i sada osdtaje da vidimo.

  • gaga Vreme: 14.11.2013 08:09h

    Zorana je mason i radila je u Labusovom timu zastupa Atlantiste..tj Amere to znaju i vrapci na gani!Ko zna dacete ovo da objavite?

  • Jovan Vreme: 14.11.2013 08:14h

    Podrska Zorani Mihajlovic , a Bajatovic je vec dovoljno uradio za optuzenicku klupu.

  • gandra Vreme: 14.11.2013 08:24h

    gde je sad Vycic da torpeduje ovu finu zenu . sve radi samo ne ono sto treba !!!!!!!

  • grrr Vreme: 14.11.2013 08:50h

    Bravo gospodjo Ministarko.....ona lopina od Bajatovica otima milione za kojekakve provizije i 7 plata prima...koliko se secam ukupno mesecno oko 34.000 eur......joooooooj Srbijo reaguj...hapsi ili da izadjemo malo na ulice pa da opet cistimo gamad !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP