Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIVA KAKO JE AGENCIJA ZA LEKOVE I MEDICINSKA SREDSTVA ARČILA PARE

Bacili 1,7 miliona na
beskorisnu studiju!

Autor: Ivan Ninić | 09.03.2013 - 16:22:00h | Komentara: 2

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) platila je 1.770.000 dinara konsultantskoj kući „Factis“ d.o.o. iz Beograda da uradi ekonomsku studiju o tome da li je neophodno da se kupi nova poslovna zgrada, ali ni nakon četiri godine nikakav objekat nije kupljen, otkriva „Alo!“.

Agencija za lekove i medicinska sredstva

Agencija za lekove i medicinska sredstva | Foto: Đorđe Kojadinović

ALIMS pre četiri godine dao novac konsultantskoj kući da proceni da li mu treba nova zgrada, a do danas nije promenio svoju adresu

Sporni dokument, koji datira još iz marta 2009, naslovljen je kao „Ekonomsko-finansijska analiza opravdanosti projekta proširenja poslovnog prostora Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije“ i sastoji se od 54 stranice teksta. Najviše prostora u ovoj „studiji“ posvećeno je prepisivanju i tumačenju finansijskih izveštaja Agencije, kao i prepričavanju strategije razvoja delatnosti i ljudskih resursa u toj ustanovi. U dokumentu se čak navodi i struktura obrazovanja zaposlenih u Agenciji i njihova starosna struktura, ali i vrednost popisanog inventara.


- Kupovina novog poslovnog prostora iz dugoročnog kredita bi bila moguća, odnosno likvidnost Agencije bi bila dovoljna za otplatu kredita od 5,5 miliona evra tokom desetogodišnjeg perioda, uz grejs period od dve godine, samo pod uslovom da cene usluga Agencije budu povećane za 20 odsto - piše u zaključku o ekonomskoj opravdanosti projekta koji je uradio „Factis“ i „preporučuje se projekat proširenja poslovnog prostora ALIMS-a“.

Tatjana Šipetić

Nova direktorka neće da se seli: Tatjana Šipetić | Foto: Beta

„Alo!“ je došao do dokumentacije iz koje se vidi da je odluka o izboru

ALIMS: Sagledane
su mogućnosti

Na pitanje „Alo!“ kakav je efekat i svrha studije koja je plaćena 1.770.000 dinara, ako ALIMS do danas nije kupio poslovnu zgradu, iz te institucije stigao nam je kratak odgovor.
- Analiza je urađena radi sagledavanja mogućnosti i opravdanosti kupovine poslovnog prostora za potrebe Agencije - kažu u ALIMS-u.

najpovoljnije ponude doneta 9. marta 2009. i da je istog dana potpisan ugovor o konsultantskim uslugama sa preduzećem „Factis“. Ovaj posao plaćen je još 4. aprila 2009. godine i to 1.770.000 dinara sa PDV-om. Naručilac studije bio je tadašnji direktor Agencije Tomislav Solarović, koji je inače danas zaposlen u menadžmentu farmaceutske kuće „Adoc“ u Beogradu.
On u izjavi za „Alo!“ ističe da mu nije jasno zašto posle njegovog odlaska novo rukovodstvo Agencije nije primenilo preporuke iz studije i rešilo problem nedostatka prostora.

- Mi smo tada imali jednu montažnu zgradu koja je bila poklon Evropske agencije za rekonstrukciju kojoj je prošao rok trajanja i koja je bila gotova da se sruši. Meni je mandat direktora istekao 2008. i onda je vlada donela odluku da me postavi za vršioca dužnosti direktora do aprila 2009, kada sam napustio Agenciju. Ne sećam se imena konsultantske kuće, ali znam da je bila urađena nekakva studija izvodljivosti i uopšte ne mislim da je cena studije bila visoka jer je usluga bila predmet nabavke male vrednosti. To što studija do danas nije upotrebljena zaista nije moj problem - kaže za „Alo!“ Tomislav Solarović.

Agencija za lekove i medicinska sredstva

Zgrada Agencije donacija Evropske agencije za rekonstrukciju | Foto: Đorđe Kojadinović

On kaže da je proširenje poslovnog prostora inicirao UO Agencije, a da je Ministarstvo zdravlja dalo saglasnost. Inače, u tom periodu predsednik UO bio je Goran Kreclović, nekadašnji pomoćnik ministra omladine i sporta i visoki funkcioner G17 plus.

 

Šta je moglo da se kupi za 15.000 evra?! 


Sumom od 1.770.000 dinara, odnosno 15.836 evra, koliko je bačeno na studiju, ALIMS je mogao da spase život Danici Ćirković, koja nije uspela da skupi 18.000 evra za operaciju srca.

danica Cirkovic

Danica Ćirković

Taj novac bi mnogo značio i porodici teško obolele dvogodišnje Ljubice Adamić, kojoj život visi o koncu jer joj država nije dala ni dinara za transplantaciju srca u Austriji. Za tu sumu moglo se kupiti 32.780 obroka za narodnu kuhinju, umesto što je gladni narod dobio po četiri tegle pokvarenih krastavaca i teglu cvekle kojoj je istekao rok. Ova količina novca bila bi dovoljna za kupovinu čak 44.250 vekni hleba.

Dr Karađinović: Posao za SBPOK!
Dr Draško Karađinović, koordinator NVO “Doktori protiv korupcije”, kaže da je beskorisna studija ALIMS-a „obrazac arčenja para i korupcije u zdravstvenom sektoru“.
- Fiktivne konsultantske usluge su recept po kojem godišnje nestaje više desetina miliona evra iz budžeta i kredita namenjenih zdravstvu u Srbiji i zato ne čudi što smo najgori u Evropi. To što Agencija ze lekove, uslovno rečeno, sama pravi pare i ima sopstvene prihode, ne u tržišnoj utakmici, već preko javnih ovlašćenja, ne znači da treba da bude van svake kontrole Ministarstva zdravlja. SBPOK hitno mora da reaguje i da ispita koliko je ovakvih štetnih ugovora rukovodstvo Agencije zaključilo u poslednjih devet godina otkako postoji ta Agencija - kaže dr Karađinović.

Poslednji komentari
  • ana Vreme: 09.03.2013 21:15h

    Bog im sudio!

  • miki Vreme: 10.03.2013 09:02h

    Ovog Tomislava uhapsiti a agenciju odmah ukinuti jer je štetočinska i rasipnička, samo je uhlebila DS članove.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP