Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REZIDENCIJA SRBIJE U SKOPLJU 10 MESECI ZVRLJALA PRAZNA

Bacili 20.000 evra čekajući ambasadora!

Autor: Maja Keranović | 29.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Srbija je posle 10 meseci konačno dobila ambasadora u Makedoniji, a reč je o Dušanki Divjak Tomić, doskorašnjem otpravniku poslova u toj ambasadi.

Konačno stiže  ambasador iz Srbije:  Centar Skoplja

Konačno stiže ambasador iz Srbije: Centar Skoplja

Interesantno je da je odluka o njenom imenovanju objavljena nakon što je “Alo!” Ministarstvu spoljnih poslova uputio pitanja u vezi sa plaćanjem zakupa rezidencije u Skoplju. Naime, Srbija je za 10 meseci, koliko nije imala ambasadora, platila 20.000 evra za zakup ambasadorske rezidencije u glavnom gradu Makedonije, koja je zvrljila prazna.


MSP: Ko raskine ugovor, plaća penale


U MSP-u objašnjavaju da se ugovori za najam rezidencija sklapaju na određeni vremenski period i da, ukoliko dođe do raskida pre dogovorenog vremena, zakupac snosi određene posledice i plaća penale. “Istovremeno, iznajmljivanje nove rezidencije podrazumeva i nove velike troškove, za takozvani depozit, u visini bar nekoliko mesečnih kirija”, kažu u MSP-u i dodaju da je Ugovor o zakupu rezidencije u Skoplju prestao 15. avgusta ove godine.

Sa mesta ambasadora u Makedoniji, Tomislav Đurin je opozvan još krajem novembra, a njegov naslednik imenovan tek juče. Za sve to vreme Srbija je plaćala zakup prazne rezidencije u Skoplju. Dušan Spasojević, bivši ambasador Srbije u Turskoj i funkcioner DS-a, tvrdi da je „naša država za to svakog meseca izdvajala po 2.000 evra!“ Na sve to, navodi on, država mesečno izdvaja još i 7.000 evra za zakup zgrade ambasade, što znači da Srbiju zakup oba ova objekta ukupno košta 9.000 evra mesečno, odnosno oko 100.000 evra godišnje. Inače, Spasojević je ove podatke izneo i na svom Tviter profilu.

- U Ankari smo najskuplji stan, u centru grada, mesečno plaćali između 800 i 900 evra, što znači da je 2.000 evra solidna suma za rezidenciju u Skoplju. Neobjašnjivo je zbog čega Srbija dosad nije imala ambasadora u Makedoniji s kojom imamo izuzetno dobre odnose. To je u najmanju ruku skandal.

Dušanka  Divjak Tomić

Dušanka Divjak Tomić | Foto: Marko Cvetković

Inače, mi od decembra nemamo ambasadora ni u Kini, koja nam je strateški partner, kao ni pri NATO-u. U Parizu ga nismo imali sedam meseci, a u Berlinu ambasadora nemamo od avgusta - kaže za “Alo!” Spasojević, naglašavajući da to što se u vreme krize izdvajao novac za zakup rezidencije, iako nismo imali ambasadora, ukazuje na neodgovornost ministra spoljnih poslova.

- Prethodni ambasador opozvan je krajem novembra i to sigurno nije urađeno preko noći. Verovatno se već u oktobru znalo da će se to dogoditi, što znači da su imali vremena da otkažu zakup, recimo, od januara. Međutim, to nije urađeno, a za to nema opravdanja. Za 9.000 evra koliko se mesečno plaća i zakup zgrade ambasade, ali i rezidencije, mogao je da se podigne kredit i sagradi objekat u Skoplju koji bi posle otplaćivanja ostao u vlasništvu Srbije - objašnjava Spasojević.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP