Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZVEŠTAJ REVIZORA POKAZAO: DIREKTOR “SRBIJAGASA” RASIPAO NOVAC

Bajatović častio bankare sa 485.000 €!

Autor: Milica Dakić | 23.03.2013 - 00:02:00h | Komentara: 15

Dugo očekivani izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) utvrdio je da je „Srbijagas”, na čijem je čelu visoki funkcioner socijalista Dušan Bajatović, tokom 2011. godine na više planova nedomaćinski poslovao, te da je uprava nerazložno trošila novac firme čiji je država osnivač!

Arčio pare na  sve strane :  Dušan Bajatović

Arčio pare na sve strane : Dušan Bajatović | Foto: FoNet

Tako se ispostavilo da je samo za penale zbog kašnjenja u realizaciji kredita kod Evropske banke za obnovu i razvoj plaćeno oko 485.000 evra! Naime, “Srbijagasu” je odobren kredit od 150 miliona evra, od kojih je povučena trećina. Za preostali deo zajma nisu ispunjeni ugovoreni uslovi, pa je ovo javno preduzeće moralo da plaća proviziju od 0,5 odsto na nepovučenu sumu.
Ipak, najviše nepravilnosti revizor je zabeležio u postupcima javnih nabavki, a posebno je zamereno što nije razvijen sistem unutrašnje kontrole.

Zaboravili da uplate dobit u budžet?!


U izveštaju se navodi i da preduzeće tokom 2011. nije uplatilo deo od 440.538.000 dinara ostvarene dobiti iz 2010. u republički budžet. Međutim, „Srbijagas” je u 2011. godini, u skladu sa Odlukom o raspodeli ostvarene dobiti za 2010. od 24. juna 2011, isplatilo zaposlenima na ime učešća u ostvarenoj dobiti iznos od 97.897.000 dinara, i to pre dobijanja saglasnosti vlade, kao osnivača.

Tako, recimo, uprava „Srbijagasa” nije sačinila jedinstveni godišnji plan javnih nabavki, višemilionski ugovori potpisivani su bez objavljivanja javnog poziva, sprovođene su javne nabavke koje nisu predviđene, velike nabavke cepane su na male... DRI je utvrdio i da u slučajevima u kojima je bilo neophodno raspisivati oglas za javne nabavke to nije učinjeno.

U izveštaju na 240 strana stoji i da je preduzeće dodeljivalo solidarnu pomoć od gotovo 26 miliona dinara, ali bez utvrđenih kriterijuma. Iskazani su i troškovi stručnog usavršavanja i obrazovanja kadrova od 11 miliona, ali nije prikazan plan i program usavršavanja, te stoji da se DRI „nije uverio da je preduzeće upućivalo zaposlene na stručno usavršavanje i obrazovanje isključivo u slučajevima kada to zahteva potreba procesa rada i uvođenje novog načina i organizacije rada”.
Sredstva za propagandu od 49 miliona i reprezentaciju - 28 miliona dinara, koristili su bez kriterijuma. Zanimljivo je i da je u „Srbijagasu” tokom prikupljanja podataka izostala postrebna saradnja sa DRI, što je rešeno tek nakon sastanka državnog revizora sa Bajatovićem.

„Deloitu“ i „Ces Mekonu“ dato 40,5 miliona dinara!


U nalazu DRI stoji da je „Srbijagas” 1. decembra 2010. godine sklopio ugovor o konsultantskim uslugama sa kompanijama „Ces Mekon” Zvonka Nikezića, biznis partnera bivšeg premijera Mirka Cvetkovića, i „Deloit” , a koje je trebalo da sastave dva izveštaja o proceni imovine i kapitala „Srbijagasa”. One su za taj posao plaćene 40,5 miliona dinara, ali se ispostavilo, prema uvidu revizora, da „Srbijagas” u svojim poslovnim knjigama nije naveo efekte tih procena. Tek naknadno su dostavili tražene izveštaje, ali nije bilo moguće utvrditi kada su sačinjeni i dostavljeni preduzeću. Zbog toga revizor izražava sumnju da li je navedena usluga zaista izvršena do momenta prijema i plaćanja računa.


 
Poslednji komentari
  • AleksandarVeliki Vreme: 23.03.2013 01:59h

    OSTAVKA OSTAVKA OSTAVKA nije mu tata napravio SRBIJAGA, a ni deda... neka kupi 5 ovaca i ako ne izgubi 10 ovaca do podne NE MORA DA SE BESI...

  • Milovan S Nikolić Sombor Vreme: 23.03.2013 06:10h

    Poluinformacija,to nije pošteno ne otkriti koliko je dotični direktor lično ućario. Krenule su informacije o kadrovima SPS ostaje da doživimo kada će kadrovi SNS doći pod lupu kontrole što neće biti lako dočekati jer im je taktika diktature nešto što nema dodirnih tačaka sa demokratijom jer kako su krenuli menjaće i predsednike kućnih saveta,

  • misho Vreme: 23.03.2013 06:54h

    u srbiji je gas najjeftiniji od svih evropskih zemalja. njegovim poskupljenjem od 50%nadomestićemo dosadašnje gubitke srbijagasa i stvoriti fond za slobodno raspolaganje i raskalašni život dušana bajatovića von azotara,najpoželjnijeg platiše među starletama.vučiću nikad više nećeš dobiti ne glas nego glasove na izborima jer obmanjuješ birače.hapse se periferni,istrage idu sporo čak i za šapićevu nnbiju.ne hapse se oni koji su kreirali,dozvoljavali i imali interes za pljačku države.jedan od njih je i lik sa slike.cene gasa mogu ići na dole ako se u srbijagasu ukinu sponzorisanja,pijanke,plaćanje poslovnih pratnji,raskalašan život,finansiranje sps,školovanje kadrova....?

  • milunher Vreme: 23.03.2013 06:58h

    A posle bankari Bajatovicu na tajni racun uplate 240.000 evra - tako je Bajataovic i ostali veliki strucnjaci a lova do krova a ti sirotinjo Rajo glodji gloginje.

  • Milijan Vreme: 23.03.2013 07:12h

    Jel bankare ili bankarice častio, koju populaciju...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP