Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTIV LOBISTA

Bajatović: Južni tok možda nekima nije po volji

Autor: Tanjug | 01.04.2013 - 18:46:00h | Komentara: 2

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je Tanjugu da je tačno da "Južni tok" nije po volji nekih međunarodnih krugova, a "možda ni po volji nekih ljudi u Srbiji, predstavnika određenih lobi grupa, koji na taj projekat ne gledaju sa oduševljenjem".

On je, međutim, naglasio da je "Južni tok" Srbiji potreban i da je to jedini veliki projekat u koji je Srbija pozvana da učestvuje, istakavši da će se na taj način zemlji obezbediti pristup različitim izvorima energije i dugoročna energetska stabilnost.

Dušan Bajatović

Dušan Bajatović

 "Postoje različite spekulacije i sad vidimo da svi koji su govorili da od 'Južnog toka' neće biti ništa, sad se vidi da nisu bili u pravu", rekao je Bajatović, komenatarišući navode pojedinih medija da je šef Gasproma Aleksej Miler rekao da pojedinci pokušavaju da opstruišu "Južni tok".

On je istakao da je tačno i da u javnosti ponekad postoje razmimoilaženja između njega i ministarke energetike Zorane Mihajlović, ali da to, kako je rekao, "nema nikakvu ličnu ravan i da se ništa od toga ne odražava na 'Južni tok', jer sve odluke za taj projekat ne donosi Ministarstvo energetike, već cela Vlada Srbije.
"Ja do sada nisam video neke velike probleme u realizaciji svega onoga što je Srbijagas tražio od Vlade Srbije",naglasio je Bajatović i dodao da sve aktivnosti i punu odgovornost za poslove vezane za "Južni tok" nosi Srbijagas, koji će svoje obaveze i ubuduće ispunjavati.

Spremaju se radovi za

Spremaju na "Južnom toku" | Foto: Reuters

 "Rokovi za izgradnju Južnog toka, suprotno spinovanjima i spekulacijama u javnosti, sve aktivnosti na tom projektu su apsolutno usaglašene i odvijaju se onim tempom koji su dogovorili Srbijagas i Gasprom," istakao je Bajatović i dodao da nema ni sata kašnjenja u odnosu na rokove koje su dogovorile dve kompanije.

On je napomenuo da je bila namera da se u decembru prošle godine postavi kamen tameljac za deonicu "Južnog toka" u Srbiji, ali se iz tehničkih razloga odustalo od toga.

"Srbijagas sutra predaje idejni projekat za 'Južni tok", do 30. juna biće završen i glavni projekat i Vlada Srbije je u potpunosti ispratila državnim garancijama finansiranje 'Južnog toka', urađena je i kompletna ekologija, deminiranje, geološka i geodetska istraživanja", naveo je Bajatović i dodao da će u septembru biti raspisani i zahtevi za izvođače radova, a priprema se i raspisivanje tendera za nabavku cevi i kompresorskih stanica.
Treba da budemo zadovoljni dinamikom radova, nema nikakvog kašnjenja, početak tih velikih radova je i planiran za kraj ove godine, a završetak za kraj 2015. godine, dok je predviđeno da gas potekne tim cevovodom kroz Srbiju 2016. godine, naglasio je Bajatović.
Donet je i zakon o "Južnom toku" da bi se olakšali radovi na tom projektu i to je apsolutno projekat od nacionalnog interesa, iako se u skladu sa pravnom terminologijom zove projekat od javnog interesa, zaključio je Bajatović. 
Poslednji komentari
  • Milovan S Nikolić Sombor Vreme: 02.04.2013 04:51h

    Nelogična logika jednog tajkuna koji ima iza sebe državu kojoj kao služi. Taj gos- podin je zvanično najplaćeniji državni službemok u Srbiji sa mesečnim primanjima od ccc milion ipo dinara. Ako smo stvarno spali na državno tajkunisanje onda nam nikakvi tokovi bilo čega neće pomoći. Ako bi pokušao da naslikam majku Srbviju danas gledanu kroz kadrove koji joj kroje jedino bi bilo adekvatno"Srbijo majko puna si belih medveda" koji su nastali od čuvenih srpskih volova.

  • Драгомир Vreme: 02.04.2013 05:51h

    НЕКО НИЈЕ БИО ЗАДОВОЉАН СА ВЕЛИЧИНОМ ОНОГА ,,А колико то мени дође,,?У моме крају после постављања цеви за гасовод остала је цев пречника нешто мање од метра а дужине 150 см. Како је нико није узимао врло брзо је кородирала и распадала се у листовима?Ето,толико о квалитету.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP