Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KRIJU JAVNE PODATKE

Bajatović krije podatke o poslovanju, kazna za Srbijagas milion dinara

Autor: Danas | 25.07.2014 - 08:34:00h | Komentara: 5

Srbijagas je do sada kažnjen čak 12 puta sa ukupno 1,04 miliona dinara zbog kršenja zakonske obaveze da dostavi javne podatke, potvrđeno je Danasu u službi Poverenika za informacije od javnog značaja. Od tog iznosa, ova gubitaška firma je do sad platila sedam kazni ukupne vrednosti od 620.000 dinara.

Dušan Bajatović

Dušan Bajatović | Foto: FoNet

To, međutim, nije sprečilo Srbijagas kojim rukovodi Dušan Bajatović, da nastavi da ignoriše rešenja poverenika, pa se ova kompanija čak 16 puta oglušila o obavezu da poštuje naredbe poverenika.

Bilans nije konačan

- Srbijagasu je izrečeno 12 novčanih kazni. Sedam od po 20.000 dinara i pet od 180.000 dinara. Od toga je plaćeno sedam kazni - četiri od 20.000 i tri od 180.000 dinara - kažu u službi Poverenika.
 

- Protiv Srbijagasa do sada je izjavljeno 36 žalbi Povereniku, rešeno je 30 žalbi i sve su bile osnovane. Doneta su 23 rešenja sa nalogom da se informacije dostave tražiocu, od čega u 16 slučajeva Srbijagas još uvek nije postupio po nalogu, odnosno nije dostavio obaveštenje Povereniku o izvršenju naloga. U sedam predmeta postupak je obustavljen. Šest žalbi je još uvek u radu - kažu za Danas u službi Poverenika.

Kako uprava firme sa prošlogodišnjim gubitkom od astronomskih 49,7 milijardi dinara, koja za svoje poslovanje svake godine traži i dobija državne garancije, a one se potom isplaćuju iz budžeta Srbije, odnosno od novca građana, poreskih obveznika, može sebi da dopusti da krši zakon i zbog toga baci još milion dinara? Za mnogo manje od toga - plaćanje službenih ručkova jednog direktora i punjenje rezervoara u autu - nedavno su po ličnom nalogu premijera Aleksandra Vučića smenjena čak petorica direktora preduzeća Lasta. A Lasta pritom posluje u plusu.
Među informacijama koje je Srbijagas odbio da dostavi tražiocima je i iznos sredstava potrošenih na osnovu korišćenja službenih kartica za reprezentaciju. U pitanju su platne kartice kojima direktori Srbijagasa sa računa firme plaćaju svoje poslovne ručkove, pića i ostale „neophodne“ izdatke.
Nije dato ni objašnjenje o angažovanju Vesne Radusinović u Srbijagasu. Ta bivša urednica časopisa Profil i Dama, u ovoj firmi je dobila funkciju savetnice za medije Dušana Bajatovića.
Srbijagas je odbio da dostavi i informacije u vezi sa zaposlenim koji imaju pravo na stalnu upotrebu vozila (24 sata) tokom 2011. godine.

Vlada već odobrila  garancije za  još jedan kredit  „Srbijagasa“

Firma je sakrila i kopiju ugovora javne nabavke velike vrednosti sa Ces Mekonom. U pitanju je konsultantska kuća Zvonimira Nikezića, pritvorenog zbog sumnji u malverzacije sa regresiranim đubrivom pančevačke Azotare, firme u vlasništvu Srbijagasa. Srbijagas je odbio da obelodani i kopiju tenderske dokumentacije o ugovaranju i realizaciji ugovora sa Ces Mekonom.
Sakriveni su i podaci o tome sa kog računa HK Šamot vrši kao kupac uplatu za isporučeni gas, zatim podaci o angažovanju Ivane Petrović, njenom službenom vozilu, neto zaradi i stimulacijama, o plaćenim penalima od 2008.
do 2013. godine, o transferima i dotacijama za potrebe sindikata, o poslovima geodezije i premera na trasi gasovoda Južni tok, o sponzorstvima na teritoriji Jagodine, a sakriven je čak i Memorandum koji je Srbijagas potpisao sa predsednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom.
Tu su još i tajni podaci o strukturi cene gasa za tarifne i kvalifikovane kupce, ugovor o transportu gasa kroz Mađarsku, imena lica angažovanih po ugovoru o delu i autorskom honoraru i njihovim primanjima, podaci u vezi ugovora o isporuci gasa sa Jugorosgasom i informacije o tome da li Srbijagas ima većinsko vlasništvo u HIP Azotara u Pančevu i od kada, kao i osnov preuzimanja većinskog vlasništva
 
Poslednji komentari
  • grada Vreme: 25.07.2014 09:40h

    Bas ih boli uvo za kaznu, jer njihove dugove ionako placaju poreski obveznici! Sad cemo i njihove kazne da placamo. Gospodo, da li ste normalni!!!

  • jelena Vreme: 25.07.2014 10:36h

    Jel to ona gospodjica Ivana Petrovic sto vitla pistoljima po MUP-u??? FUJ!~

  • Uroš Vreme: 25.07.2014 11:00h

    Dačić je preko Bajatovića pokrao JP SRBIJAGAS NOVI SAD do koske, a JP EPS preko Palme i Kolubare. Bajatović i Palma su samo sapomagači u krađi Dačiću. Sad je pokradena lova od Dačića završila kod Vučića (Čitaj: Vučić je pomuzao Dačića). Kradenom lovom Dačić kupio od Vučića mesto u Vladi. Sobzirom da je JP SRBIJAGAS NOVI SAD bankrot, sad eto Zorane Tuzlanke sa restruktuiranjem. Tu pomažu samo usrane močuge!

  • telemah Vreme: 25.07.2014 11:28h

    E kad Vučić smeni Bajatovića,tek ću onda da poverujem da nešto i radi po pitanju boljitka naše ekonomije Do tog momenta,on za mene nije premijer

  • DS22 Vreme: 25.07.2014 14:06h

    Ma J++++++ i VI i Bajatovic jer kaznu koju PLATI SRBIJA GAS PLACAM JA POTROSAC ! Oni su i tako MILIJARDU EVRA U BULI .Aloooo DRZAVO ,VLAFDO PAPUANIJE ,PREMIJERU jer to tvoje "DO JESENI CE TE ZIVETI BOLJE" ??'Politicari SU LZOVI ali MINHAUZENI SU VRH ,svaka cast prestigliste i njega!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP