Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIVA

Bajatović prijatelja častio sa četiri fotelje!

Autor: Ekipa Alo! | 29.03.2013 - 08:02:00h | Komentara: 7

Pošto je sebe zbrinuo na sedam javnih funkcija, od kojih Agenciji za borbu protiv korupcije uopšte nije prijavio četiri, aktuelni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović (SPS) potrudio se da i svom prijatelju Dragiši Martinoviću, koji ga savetuje po pitanjima zaduživanja „Srbijagasa“, takođe obezbedi četiri fotelje, otkriva „Alo!“.

Pošto je sam sebi dao sedam funkcija, direktor „Srbijagasa“ se pobrinuo i za najbliže prijatelje

Pošto je sam sebi dao sedam funkcija, direktor „Srbijagasa“ se pobrinuo i za najbliže prijatelje | Foto: Dejan Živančević

Martinović je zvanično savetnik za finansije direktora „Srbijagasa“, a istovremeno je član nadzornih odbora u preduzećima „Informatika“ a.d., iz Beograda, „Banatski dvor“ d.o.o. i „Sogas“ a.d. iz Novog Sada.Prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre Dušan Bajatović i Dragiša Martinović su u foteljama sve tri firme, čiji je vlasnik „Srbijagas“, bili članovi upravnih odbora, da bi prošle godine sebe „zarotirali“ u fotelje nadzornih odbora.

Bajatović je fotelju predsednika nadzornog odbora „Banatskog dvora“ dobio 5. aprila prošle godine, gde je pored tri ruska državljanina, obezbedio posao i za svog savetnika Martinovića. Samo dan kasnije, Bajatović i Martinović postali su istovremeno članovi nadzornog odbora beogradske „Informatike“ u kojoj je „Srbijagas“ vlasnik 30,5 odsto akcija.

U zajedničkoj srpsko-ruskoj osiguravajućoj kući „Sogaz“, tandem Bajatović - Martinović je 2. jula 2012. zaseo u fotelju predsednika, odnosno člana nadzornog odbora.

Naš izvor iz sindikata „Srbijagasa“, koji je u strahu od posledica moguće odmazde insistirao na anonimnosti, kaže da je Dragiša Martinović ekonomista po struci i da je pre doslaska u „Srbijagas“ radio u tri privatne banke. On za Martinovića tvrdi da je „čovek od apsolutnog poverenja Dušana Bajatovića i da je po tom ključu dobio sve četiri fotelje“.

-Sa Bajatovićem je u prijateljskim odnosima, ali iako je samo formalno njegov savetnik za finansije, povereni su mu najodgovorniji poslovi u menadžmentu preduzeća.

Javna je tajna da gotovo svako zaduženje „Srbijagasa“ i svaki kredit koji uzimamo kod komercijalnih banaka ide upravo preko njega. Martinović pregovara o uslovima zaduživanja naše firme, a tek potom Bajatović potpisuje dokumentaciju - kaže izvor „Alo!“ i dodaje da Bajatović „uvek gura Martinovića tamo gde su pare, pa je tako ubačen u nadzorne odbore sva tri preduzeća“.

Naš sagovornik podseća da su o zajedničkom radu Martinovića i Bajatovića najbolju ocenu dali državni revizori, koji su utvrdili da je „Srbijagas“ u 2011. godini, bez raspisivanja tendera, od poslovnih banaka uzeo kredite vredne preko 11 milijardi dinara.


„Alo!“ je protekla tri dana intezivno pokušavao da sazna koji su to nadprosečni kvaliteti preporučili Martinovića za istovremeno obavljanje četiri izuzetno odgovorne funkcije i koliko mesečno zarađuje na svim funkcijama, ali odgovore na ova pitanja nismo uspeli da dobijemo.

Nema imovinsku kartu


Uprkos tome što za funkcionere u svim zavisnim privrednim društvima u kojima udele ili akcije imaju državna preduzeća, postoji zakonska obaveza prijavljivanja funkcija i imovine, na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije ne postoje podaci o imovini i funkcijama Dragiše Martinovića. On je po zakonu bio dužan da u roku od 30 dana od dana stupanja na funkciju dostavi o tome izveštaj agenciji. Iako je „Alo!“ pitao Martinovića, putem njegove zvanične mejl adrese, da li je ispoštovao zakonsku obavezu i zašto ga nema u registru funkcionera Agencije, nikakve odgovore od njega nismo dobili.


 

Poslednji komentari
  • Zoran Vreme: 29.03.2013 09:09h

    Bajatović je bagerima krao iz JP SRBIJGAS NOVI SAD od 2008 godine kada je Dačić preleteo u koaliciju sa žutim bubana. Milijarde i milijarde su pokrdene iz JP SRBIJAGASA NOVI SAD. Dačić i Bajatović su doživljavali JP SRBIJAGAS NOVI SAD kao ratni plen. Gas se davao uz proviziju20%, reket i dođemtiga firmama koje nemaju ni tašnu ni mašnu. Kao vic se priča po GASU da su jednoj istoj firmi koja samo promeni slovo u nazivu na ćorave menice 3 puta potpisivali ugovor na po 100 miliona din. gasa. A sa izvođačima radova za gasifikaciju su išli pola na pola.

  • Milovan S Nikolić Sombor Vreme: 29.03.2013 09:52h

    Državno zaštićeni tajkun Bajatović koji je opasniji od bilo kog do sada imanovenog tajkuna. Verovatno je jadnod najmoćnijih ljudi u zamlji kome su čuvari ledja rusi.

  • Gojko B. Vreme: 29.03.2013 11:12h

    Mene Bajatićeve malverzacije kao direktora ne iznenađujo. Svoje vremenom sam objašnjavao kolika je korist biti direktor Srbija gasa. Još pritom on je član SPS što je i Dačić upoznat. Potrebno je finansirati stranku.

  • Mile 1 Vreme: 29.03.2013 12:03h

    Pa, šta ovaj čovek treba da učini, da ga oterate u p.m. Gologuzijo, isti ste kao i prethodni lopovi...

  • Toma,STARO SELO Vreme: 30.03.2013 13:36h

    Zavrsile skole i praksu za kradju na fakultetu KPJ.Pa ovo je drzava bez reda,gde nista ne funkcionise sem novca.Institucije sistema su razorene, u zemlji nema sistem kontrole, ;politicari rade sta hoce.Na jednoj strani imate vecinsko stanovnistvo koje tesko zivi a na drugoj strani manjinsko koje polude od para,obezbedjenih na razne nelegaln e nacine.Drzava nema snage da tomer stane naput, jer upravo vlast je mnogo gladna za novcem, novcem se sve postize i eto nas gde jesmo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP