Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SKANDALOZNO MULJANJE

Bajatović razblažio ruski gas!

Autor: Naše Novine | 30.01.2014 - 08:44:00h | Komentara: 15

"Srbijagas" mora da dostavi podatke o kvalitetu gasa koji je isporučivao u decembru, a ukoliko se potvrdi da nije bila ispunjena dnevna toplotna vrednost od 33.338 kilodžula po metru kvadratnom, onda rukovodioci ove kompanije moraju da odgovaraju.

Dušan Bajatović

Dušan Bajatović | Foto: FoNet

Naše novine saznale su da je "Srbijagas" u periodu od 19. do 30. decembra 2013. smanjio učešće rukog gasa distributerima govoto dva puta, što je za posledicu imalo znatno smanjenje kvaliteta ovog energenta koji je stizao do domaćinstava i samim tim veće račune.
Internu odluku, po kojoj je povećano učešće srpskog gasa, koji u proseku za za 10 odsto manju toplotnu vrednost od ruskog, odgovorio je direktor Dušan Bajatović zato što se smatralo da zbog povoljnih vremenskih prilika ova manipulacija neće biti uočena.
"Od 1. do 19. decembra odnos ruskog i srpskog gasa je bio 7:1, odnosno sedam jedinica ruskog je mešano sa jednom srpskog, a nakon ovog perioda ušečće ruskog kvalitetnije gasa je smanjeno na 4:1. Praksa je da u toku grejne sezone raste ušečće uvoznog gasa, međutim, sada je utvrđeno suprotno", navodi izvor.
Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije upozoravaju da je prosto neverovatno šta država dozvoljava ovoj kompaniji.
"Srbijagas" je država u državi, za njih je državna tajna ono što je u svetu obaveza. Oni ne mogu više javnosti da predstavljaju priču po kojoj isporučuju gas stabilnog kvaliteta, jer po zakonu moraju da obezbede dnevnu kaloričnu vrednost od 33.338 kilodžula. To znači da ne mogu javnosti da predstavljaju srednju mesečnu vrednost, što rade. Ako se utvrdi da je neko dao nalog da se smanji učešće ruskog gasa, a poveća deo srpskog, onda mora da odgovara, to je krivično delo", tvrdi Goran Popović iz NOPS-a za Naše novine.
Potrošač gasa iz Novog Sada, Milan Nikolić, potvrđuje ova saznanja.
"Ssavim je sigurno da je gas posle 20. decembra bio slabijeg kvaliteta, jer sam sat proveravao 21. decembra, kada je pokazivao 230 kubika. Međutim, 31. decembra se brojka popela na čak 540 kubika, pa ispada da smo za osam dana potrošili 300 kubika gasa, što je nemoguće", navodi on.
Poslednji komentari
  • slavisa Vreme: 30.01.2014 08:56h

    Vec dugo postoji probem sa kvalitetom gasa.U Decembru koji je bio topliji mesec od Novembra dosao mi je racun duplo veci a u kuci nikako nismo mogli da se zagrejemo.Digitalni termostat uvek mistoji na 20 stepeni stim sto se pec nije gasila jer nije mogla da postigne temperaturu. Lopovi su vec dugo vremena a ne samo sad!

  • dr Vreme: 30.01.2014 09:22h

    Ovog demagoga ni za glavu ni za rep, pa zar ni ovo nije znao da se manipuliše kvalitetom gasa. Vrlo intersantan lik, kada mu situacija ide na ruku onda mu čistatice i smeće glavni zadatak, kada je nekvalitetno ono sa čim trguje i za šta je glavno odgovorni on sa tim nema veze. Blagi užas, Srbija sa ovim i ovakim kadrom neće nit može da se odlepi od dna.f

  • bolebre Vreme: 30.01.2014 09:43h

    lako je na osnovu analize dnevnih izvestaja o kretanju temperature i uporedne analize racuna sa prethodnim periodom zakljuciti da je utrosak gasa lazno obracunat. Sramota je da neko ko je na bilo kojoj funkciji sme da izjavi da je decembarski racun veci od novembarskog i to zato sto je to uvek tako, zbog nize temperature. Ovde imamo slucaj da to nije istina i treba da svi odgovorni odgovaraju, a narocito oni koji daju tako nebulozne i nestrucne izjave. Svi smo svedoci da je iz Srbije strucnost i logika odavno otputovala ali ovo je vec previseeeeee !

  • Laza Vreme: 30.01.2014 10:10h

    Dačić je preko Bajatovića pokrao JP SRBIJAGAS NOVI SAD do koske, a JP EPS preko Palme i Kolubare . Bajatović i Palma su samo sapomagači u krađi Dačiću. Od Vatikana su dobili befel da restruktuiraju JP SRBIJAGAS i fotmiraju Firmu „Južni tok“ , koju moraju da poklone američkoj OFF SHORE privatnoj COMPANY u znak zahvalnosti za odkidanje Kosmeta!. Mramo da spalimo zmijsko leglo Centar u Beogradu: Čuvare revolucije, Crnoruke, Dedinjski klan ili nas neće biti.

  • Deksi Vreme: 30.01.2014 10:38h

    Ako je gas slabijeg kvaliteta onda proporcionalno i cena tog istog gasa treba da bude manja

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP