Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AFERA „ĐUBRIVO“ - KRUPNE ZVERKE PRED TUŽIOCEM

Bajatovića
saslušavaju
sledeće nedelje!

Autor: A. Dimitrovska | 14.02.2013 - 17:52:00h | Komentara: 9

Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“ i potpredsednik SPS-a, biće saslušan sledeće nedelje u Specijalnom tužilaštvu zbog milionske pljačke države prilikom nezakonite prodaje regresiranog mineralnog đubriva iz pančevačke Azotare, saznaje „Alo!“ Osim prvog čoveka „Srbijagasa“, o aferi „đubrivo“ svedočiće i Dušan Elezović, predsednik Izvršnog odbora DS-a i blizak saradnik Bojana Pajtića, predsednika Vlade Vojvodine.

Dušan Bajatović

Azotara je od 2009. godine u vlasništvu „Srbijagasa“: Dušan Bajatović

Njihovo saslušanje, kako saznajemo, tužilaštvo je naložilo posle iskaza pojedinih okrivljenih, među kojima je i Saša Dragin, bivši ministar za poljoprivredu, koji je tvrdio da je izmenu uredbe vlade o prodaji regresiranog mineralnog đubriva zahtevao tadašnji „najviši državni vrh“.


- Dragin je u svojoj odbrani ispričao kako je 2009. godine pozvan na sastanak kojem je prisustvovao sam državni vrh, kada mu je rečeno da se uredba o uslovima i načinu korišćenja sredstava za regresiranje mineralnih đubriva izmeni, što je sredinom jula iste godine u vladi jednoglasno prihvaćeno - kaže za „Alo!“ izvor blizak istrazi. Interesatno je, međutim, da iako je Dragin poimence pobrojao „odgovorne“, tužilaštvo je odlučilo da spisak svede na dva imena, Elezovića i Bajatovića, koji je na čelu kompanije „Srbijagas“, kojoj je Azotara pripojena 2009. godine. Informaciju o saslušanju Bajatovića potvrdio nam je i advokat Nikola Nikolić, branilac Saše Dragina.

Milioni evra završili na Kipru?: Azotara Pančevo

Azotara Pančevo | Foto: Goran Srdanov

 

Prvi put o Azotari?
Dušan Bajatović juče nije odgovarao na naše brojne pozive, tako da smo ostali uskraćeni za odgovor na pitanje da li će se odazvati pozivu tužilaštva i doći na saslušanje. On je pre dve nedelje javno izjavio da mu je u ličnom interesu da sve malverzacije u Azotari budu istražene do kraja, kao i da „nije pozvan ni na kakav informativni razgovor“.

- Nismo još zvanično dobili poziv, ali nam je najavljeno da će saslušanje tih svedoka biti sledeće nedelje - objašnjava Nikolić. Naime, uredba iz 2009. godine propisivala je da đubrivo po nižoj ceni mogu da kupe samo zemljoradničke zadruge i poljoprivredna gazdinstva. Pomenutom izmenom su povlastice za kupovinu mineralnog đubriva dobili i privredna društva registrovana za poljoprivrednu proizvodnju. Međutim, osumnjičeni akteri afere, među kojima je i Zvonimir Nikezić, vlasnik „Ces Mekona“ i blizak saradnik bivšeg premijera Mirka Cvetkovića, navodno su to đubrivo po znatno nižim cenama tokom 2009. i 2010. godine prodavali licima koja na to nisu imala pravo. Preduzećima „Sunce“ iz Sombora, „Mlinostep“ iz Novog Sada, „Terra Bo“ iz Vrbasa i „Invej“ iz Zemuna, omogućeno je da od Azotare Pančevo nabave regresirano đubrivo po povlašćenim cenama i na taj način pribave imovinsku korist od oko pet miliona evra. Kako po uredbama Vlade Srbije nisu imali to pravo, time su Azotari omogućili da od Ministarstva za poljoprivredu na ime regresa izvrši naplatu u navedenom iznosu i tako ošteti državni budžet za navedeni iznos.
Poslednji komentari
  • vikica Vreme: 14.02.2013 18:14h

    Mogu u dupe da ga poljube! Dule care!

  • saša radnik azotare Vreme: 14.02.2013 19:15h

    Vučiću a šta je sa Stuparom,pa on je taj koji je pokrao firmu ,prodao deo iste te firme za mnogo veću cenu nego što je istu platio i totalno je upropastio.Te 2009.godine Srbija gas je pokrenuo azotaru od nule radnicima isplatio zaostale plate (više od 12 plata),i sad su oni lopovi a g.Stupar je super lik zato što je Vučićev i Tomin drugar.Ova vlada je sramnija i od prethodne što je zaista bilo teško izvesti.

  • realni optimista Vreme: 14.02.2013 21:23h

    da Bog da dobio dozivotnu robiju a ti sto ga podrzavaju da Bog da im on bio prvi komsija vrata do vrata !

  • Jazon Vreme: 15.02.2013 07:52h

    Samo sam cekao da ovog L..... uhapse! Laze i kad ne govori!

  • Mira Karanovic Kovacev Vreme: 15.02.2013 08:32h

    Napokon, ON. Nadam se da cemo videti sta je sve gosp. Bajatovic radio, koga je sve sponzorisao, a iz budzeta dobija novac da bi popunio minuse u Srbija gas-u, ili dobija garancije Vlade za milijarde...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP