Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POTPREDSEDNIK AMERIKE POVERIO SE PREMIJERU DAČIĆU

Bajden: Očaran sam
Kosovskim bojem!

Autor: S. Vojinović | 18.05.2013 - 21:15:00h | Komentara: 9

Drugi čovek Bele kuće otkrio je da zna sve o Milošu Obiliću i braći Jugović

Ivica Dačić i Džozef Bajden

Ivica Dačić i Džozef Bajden | Foto: FoNet

Iako je Amerika stvorila nezavisno Kosovo, potpredsednik SAD Džozef Bajden poručio je Srbima da treba da budu ponosni na svoju istoriju, a da je on lično fasciniran Kosovskom bitkom, epskim pesmama i junacima poput Obilića!

Bajden dva puta posetio Dečane

Bajden na liturgiji u Dečanima

Bajden na liturgiji u Dečanima | Foto: Beta

 Džozef Bajden je dva puta posetio manastir Visoki Dečani. Prvi put kao senator 2001. godine, a drugi put 2009. Oba puta razgovaro je sa monasima i Srbima koji su ostali na svojim ognjištima.
Naime, Bajden je na sastanku pre nekoliko dana sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Vašingtonu pokazao vrlo zavidno znanje kada je u pitanju srpska istorija. Priča o kosovskoj istoriji krenula je slučajno. Govoreći o svom poreklu, Bajden je kazao da su Srbi i Irci vrlo slični, jer su i jedni i drugi ponosit narod, ali da ga posebno fascinira Kosovski boj, da zna sve o toj bitki, kosovskim junacima i pesmama koje je narod ispevao o njihovom junaštvu...
- Ja sam poreklom Irac, mi smo ponosan narod, kao i vi Srbi. Ne damo na sebe i tu smo vrlo slični! Proučavao sam vašu istoriju i moram da vam priznam da znam puno o vama. Ali, posebno me je fascinirao Kosovski boj. Proučavao sam čuvenu bitku koja se odigrala 1389 godine, čitao sam vaše epske pesme koje govore o junaštvu iz tog perioda. Treba da budete ponosni na svoju istoriju, a posebno na Kosovo. Znam ko su Miloš Obilić, braća Jugovići - kazao je Bajden.

Kosovku devojku Bajden nije pomenuo

Kosovku devojku Bajden nije pomenuo

Srpski premijer mu je na to odgovorio:
- U pravu ste, Kosovo je kolevka Srbije i srpstva i baš zbog toga teško je danas mom narodu objasniti, sve ovo što se dešava, a naročito zašto smo potpisali Briselski sporazum! Posebno ljudi rođeni na Kosovu, zbog svog ponosa i istorije, teško prihvataju sve to. Ne mogu da se pomire da im se nešto nasilno oduzme - prokomentarisao je Dačić.

Srbi i Irci braća!
Nova istraživanja Univerziteta u Kaliforniji su potvrdila značajnu povezanost između naroda u Evropi, a velika sličnost uočena je upravo između stanovništva Srbije i Irske. Dokazano je da su Evropljani, i to od Irske do Balkana deo velike porodice, koja se blisko povezala, mešajući se u poslednjih nekoliko hiljada godina.
Mapa gena je otkrila da stanovništvo Srbije ima najbližu „genetsku familiju“ u oblasti Normandije, kao i u Irskoj. Takođe, otkriveno je i da imamo više zajedničkih predaka sa evropskim narodima, nego sa Rusima. Domaći genetičari ističu da je moguće da se u slučaju Srbije, Irske i Normandije očuvao izvorni genetski materijal Kelta, koji su u tim oblastima živeli.
 

Bajden je tada rekao su i Irci prolazili kroz slične probleme, aludirajući na odnos između Irske i Velike Britanije.
-Deda mi je govorio da Irska treba da se bori za teritorije! Ipak, moramo da sagledamo realnost, moramo da idemo dalje! Evo, mi smo spremni da vam pomognemo u procesu evrointegracija, da dobijete što pre datum za otpočetak pregovora - dodao je Bajden i citirao rečenicu Džemsa Džojsa “Istorija je noćna mora iz koje pokušavam da se probudim”.
Premijer Srbije je na kraju poručio svom domaćinu:
- Eto, baš zbog tih sličnosti između nas, ja bih lično voleo da Srbija datum za otpočinjanje pregovora sa EU dobije za vreme predsedavanja Irske Unijom, koji ističe krajem juna - kazao je Dačić. Bajden se na ovo nasmejao i rekao da Srbija ima njegovu punu podršku na putu evrointegracija. On je tom prilikom ukazao na napredak u bilateralnim odnosima Srbije i SAD i izrazio podršku evropskoj integraciji Srbije, uz ocenu da “nema stabilne Evrope bez Srbije u njoj”.
 
Poslednji komentari
  • Петар Милатовић Vreme: 19.05.2013 01:23h

    Ево како се Бајден дивио Србима: „Срби су неписмени, дегенерици, силоватељи, убице беба, касапи и агресори“, на ЦНН-у, 1. 8. 1993. године. „Крајности српске бестијалности... силовање Босне и махнити српски фашизам иза њега... српски варваризми“, говор у америчком Сенату, 3. 8. 1993. године. „Ми се суочавамо не са варварским ратом, већ са простачким гласним чином српског експанзионизма и агресије... Ово је фашистичко разбојништво у маршу“, „Нешнел паблик радио Вашингтон“, 15. 5.1993. „САД морају да предводе Запад у одлучујућем одговору на српску агресију, почињући са ваздушним нападима по српској артиљерији“, недељник „Тајмс“, 3. 5. 1993. године.

  • Milan Vreme: 19.05.2013 09:36h

    Da niste stavili sliku Kosovke devojke, rekao bih da je očaran bombardovanjem! On poznaje SRPSKU istoriju!?

  • Srbobran Vreme: 19.05.2013 11:05h

    Naravno da sadasnju kliku na vlasti i medije koji ih ovoliko velicaju niti podrzavam niti razumem? Iako u komentarima nikad ne koristim ruzne reci na stranicama novina koje pruzaju mogucnost komentara ali i stroge cenzure?Kako to ide cenzura reci naroda i sloboda misli i govora pred zakonom umesto slobode stampe? Napisem komentar a onda izade obavest "vas ce komentar biti pusten posle kontrole ali i ne mora prema oceni "cenzora", moze ali cesce zavri u kosu"!? Zasto to cine i da li su pod punom kontrolom vlasti? I da zavrsim, licno mislim da je ovo Vlada koja je prekrsila sve Ustavne i Zakonske norme i tim zapravo sebe stavila van zakon i postala diktator, izgubila legitimite i ne samo da treba dati Ostavku nego tuzioci da rade svoj posao bi podneli tuzbe a posebna sramota je Ustavni Sud koji cuti i na podnesene predstavke, Zasto?

  • Poseo Vreme: 19.05.2013 12:53h

    Dugo se nisam slađe ismijao hahaha

  • Srbobran Vreme: 19.05.2013 12:56h

    Kazete nema cenzure ali nema nikog i da pusta komentare? Sve isto samo njega nema.......................

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP