Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVEČANOST U SELU MILEŠEV DO KOD PRIJEPOLJA

Baka Miljana oduvala 100 svećica

Autor: Ž. D. | 01.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Baka Milja Svičević iz sela Milešev Do kod Prijepolja ugasila je i stotu svećicu na rođendanskoj torti i zakoračila u novi životni vek. Tajna dugovečnosti je kaže u radu, porodičnoj ljubavi i zdravim namirnicima sa planinskih pašnjaka i oranica.

Najstariji je pamte kako  planinom jezdi na  konju obilazeći imanje

Najstariji je pamte kako planinom jezdi na konju obilazeći imanje

U porodični dom Svičevića na padinama Jadovnika, na rođendansko zdravlje došla je mnogobrojna rodbina, a baka Milja im svima poželela da kao i ona, u zdravlju i veselju dočekaju duboku starost. Miljin najmlađi sin Jezdo (60) stigao je sa Mljeta, gde ima apartmansko naselje, a najstariji Petar (64) iz Igala u susednoj Crnoj Gori. Trećeg sina Vukotu (62), koji živi u Prijepolju, bolest je međutim sprečila da po kiši i magli dođe na rodno ognjište u Milešev Do.


Zdravlje je dobro služi


- Prošle godine smo je jedva ubedili da je povedemo kod doktora u Prijepolje i gotovo svi rezultati su bili zadovoljavajući. Majka se nikad nije žalila na umor i bolove, i sve do pre neku godinu je obavljala sama kućne i poljske poslove. Sada je u kući pazi profesorica Zarfa Muzurović – kažu Miljini snovi Jezdo i Petar Svičević.

- I otac mi Savo Čakarević, Solunac, poživeo 106 godina. A ja sam doživela ovolike godine zahvaljujući danonoćnom radu, belom mrsu i suvom mesu. Volela sam i sveže sirovo meso od stoke sa pašnjaka Jadovnika, ali ne i ovo što ga sada drže mesecima u zamrzivaču. Poštovala sam praznike i postila kada je crveno slovo u kalendaru – pripoveda baka Milja.

Baka Milja rođena je u selu Pravoševa na Zlataru, a sa suprugom Jovom, koji je preminuo 2004. godine, živela je u braku punom sloge i razumevanja. Žitelji sela u vrletima Jadovnika znaju je kao Milju Jovanovu, a oni najstariji je pamte kako planinom jezdi na konju sedlaniku obilazeći imanje.

Baka Milja sa sinovima Jezdom  i Petrom

Baka Milja sa sinovima Jezdom i Petrom | Foto: Željko Dulanović


- Sa mojim Jovom nisam imala nijedne grke reči, ni ružna pogleda, nego sve u slozi i ljubavi. Mesecima sam bila glava kuće jer je moj Jovo odlazio sa mašinom „singericom“ na samaru konja da u selima na Jadovniku, Zlataru i u dolini Lima, šije narodu odela, a meni je ostavljao decu, kuću, stoku i novčanik. I sve sam stizala da uradim. Nije mi bilo teško da ustanem u četiri-pet izutra, da ceo dan provedem oko stoke ili u oranju, plaštenju i žetvi. Decu sam podizala na preslici i desnici ruci – priča slavljenica Milja.

I pored poziva sinova da im se pridruži, baka Milja je izabrala da ostatak životnog veka poživi na Jadovniku. Kaže da joj život u osami i gotovo opustelom selu ne pada teško kad čuje da su joj tići u belom svetu zdravo i dobro. A ima osmoro unučadi i sedmoro praunuka.

- Poštujte starije, pre svega majku i oca, i živote u slozi sa svima. Jutro je starije od večeri, otrpite prekor, ponekad i grubu reč... Ja sa nekim svojim komšinkama govorila: „Neka vam je sna kao kćerka, što ne voliš sebi, nemoj ni drugom činiti“ – savetuje stogodišnja Milja Svičević najmlađe potomke.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP