Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PLAĆAMO NAJVEĆE KAMATE NA KREDITE OD SVIH U REGIONU

Banke deru Srbe!

Autor: Ivana Žigić | 31.03.2015 - 19:30:00h | Komentara: 10

Do koje mere banke u Srbiji deru klijente najbolje govori podatak da su kamate na kredite u komercijalnim bankama u Srbiji za oko četiri odsto veće nego u zemljama u regionu!

Najviše su pogođeni oni koji su uzeli  kredite u „švajcarcima“, ali visoke kamate  deru i ostale zadužene građane

Najviše su pogođeni oni koji su uzeli kredite u „švajcarcima“, ali visoke kamate deru i ostale zadužene građane | Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Tako je prosečna kamata u našoj zemlji čak 13,85 odsto, dok je sledeća iza nas po visini kamate Crna Gora sa kamatom od 9,69 odsto, čak 4,16 odsto manje! Slovenija pak ima čak 8,15 odsto manje kamate od onih u Srbiji!


Prosečne kamate komercijalnih banaka


Srbija 13,85%
Hrvatska 9%
Bugarska 9,1%
Makedonija 6,4%
Bosna i Hercegovina 6,73%
Crna Gora 9,69%
Slovenija 5,7%
Izvor: The World Factbook

Da je u pitanju prvenstveno pohlepa banaka u Srbiji, a ne samo uslovi poslovanja, ocenjuje za “Alo!” Mlađen Kovačević, član Akademije ekonomskih nauka.
- Zaista je apsurd da su kod nas toliko veće kamate nego u zemljama u okruženju. Ranije su banke to pravdale time što je kod nas znatno veća inflacija nego u zemljama regiona, ali i sada kada je ona na niskom nivou i kada taj argument više ne pije vodu, ne snižavaju ih - navodi Kovačević.

Kako dodaje, sada pak banke paprene kamate pravdaju time da imaju visok nivo nenaplativih kredita, te im je veliki rizik pozajmljivanja novca.
- Ipak, tvrdim da su banke same krive za takvo stanje upravo zato što su one u Srbiji pohlepne i imaju preskupe proizvode - zaključuje Kovačević.

Kamate u Srbiji  su za oko 4 odsto  veće nego u  zemljama u  regionu

Kamate u Srbiji su za oko 4 odsto veće nego u zemljama u regionu | Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dinari podižu prosek

Milojko Arsić, profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta, objašnjava da je kod nas problem što se računaju kamate na dinarske i devizne kredite indeksirane u evrima, te kamate na dinarske kredite koje su više podižu prosečnu kamatnu stopu.
- Ako bi se pak oni gledali odvojeno, verujem da bi kamate kod nas bile na nivou onih zemalja u regionu koje imaju najviše stope, oko 9 do 10 odsto, ali ne baš skoro 14 odsto koliko je navedeno - smatra Arsić.

Poslednji komentari
  • gagax Vreme: 31.03.2015 22:47h

    Koji su to krediti ispod 16 procenata??!! Pa ljudi kes kredit vam nije ispod 18 i vise, na godišnjem nivou. Prosecan kredit je 5 god...Racun vam je cist.. ZELENASENJE CISTO

  • Orka Vreme: 31.03.2015 23:41h

    a da se podsetimo ,za koga ste glasali! Glava vam sluzi samo za potsisivanje.

  • Mimi Vreme: 01.04.2015 06:57h

    ISTINA gagax, Ja imam jedan za REFINANSIRANJE I još je ostalo da podignem nešto KEŠA! Kamata je 19% i 21% Na 6 god. NIKADA KRAJA ...U pitanju je ERSTE banka a kredit sam podigla i refin. 2010 god. PRVO OTPLAĆUJEŠ KAMATU...Nikada doći do glavnice TRAŠNO!!!!!

  • kostadin Vreme: 01.04.2015 07:00h

    Sirotinja je u komunizmu uzimala kredite a nije vraćala. Denominacije su poništile kredite pa se sirotinja navikla da kredite ne vraća. Bile su denominacije od po dve i četiri nule. SADA sve mora da se vrati. Stanove će sirotinja davati pod hipoteku a neće moći da vrate kredit. Sada dolazi vreme oduzimanja stanova.

  • Драгомир Vreme: 01.04.2015 07:47h

    Банке се ,,убише,, рекламирањем ,,КАКО УЗМЕШ СТО А ВРАТИШ 90 ХИЉАДА!Ко велим хајде и ја да то узмем и купим неки најбољи лап топ.Ми сељаци волимо да га носимо под мишку да цело село види!Одем у банку а они рекоше ... Јок,кредитни биро вели да си пре две године закаснио десет минута да уплатиш рату на ту и ту картицу!Али да не бринем пошто ће ми казна истећи за осам месеци?Опсујем ја у себи онако по сељачки и одем кући.Једно дете се забрину видевши ме насикираног.Ја се пожалим а дете опали ауто и ете га назад са новим лап топом!Да се не би наљутила моја Радојка дете купи њојзи то јест мајци 3Д телевизор.А што се тиче кредита банка ће да ми дође на капију да ми нуде кредит али под мојим условима!Да узимљем милионче динара а врнем 20% мање!Има да тако бидне!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP