Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VELIKA POBEDA MALOG ČOVEKA

Banke izgubile dva spora oko stambenih kredita zbog samovoljnog menjanja uslova

Autor: Blic | 07.10.2014 - 23:08:00h | Komentara: 0

Viši sud i Treći osnovni sud doneli su prvostepene presude kojima se poništavaju dva kompletna ugovora o stambenim kreditima.

Građani se ipak i dalje teže odlučuju na štednju u dinarima...

Ilustracija | Foto: Željko Šafar

Reč je o presedanu u domaćoj sudskoj praksi, kad je reč o odnosima banka-klijent. U slučaju da ove presude postanu pravosnažne, klijenti će vratiti iznos kredita koji su dobili na dan isplate u dinarima. Banka bi s druge strane morala da sabere sve njihove dinarske uplate do tog trenutka i da im novac vrati.

Klijenti iz Inđije i Obrenovca tužili su banke jer su menjale kamatne stope po svom nahođenju. Tako je u prvom slučaju umesto 5,3 odsto godišnje, kamata narasla na 6,3 odsto, dok u drugom slučaju njen rast je bio dva procenta.

- Sudovi su doneli presudu da se poništavaju oba kreditna ugovora jer je prekršen član 47 Zakona o obligacionim odnosima, po kojem je propisano da je ugovor ništavan i u slučaju ako je kamata neodređena. Epilog, ako presuda postane pravosnažna, moralo bi da dođe do povraćaja novca koji je svaka strana primila od one druge - kaže za “Blic” Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata “Efektiva”.

Oba kredita bila su stambena, zaključena polovinom 2008, i za oba je situacija identična.

- Klijenti su prestali da plaćaju rate jer su im banke povećavale kamatu, a u prilog im nije išlo ni jačanje švajcarca. Zato su rešili da tuže banke. Sud je doneo privremenu meru zabrane prodaje nekretnine do okončanja spora - kaže Gavrilović.

Najzanimljivije je šta će se dogoditi sa stanovima koji su bili predmet ugovora. Sud je sa tih stanova skinuo hipoteke i vlasnici sad mogu da ih prodaju i namire preostali dug banci.

U slučaju da ove dve presude postanu pravosnažne, to znači da će svi građani koji tuže banke za poništaj ugovora, moći da prekinu ugovornu obavezu, a da im pri tom novac bude vraćen za iznos koliko su dali za rate, dok bi s druge strane, oni vratili novac u dinarskom iznosu, i to na dan kada im je kredit bio odobren.

Naročitu korist od toga imali bi dužnici čiji su krediti u švajcarskim francima, gde je došlo do velikog povećanja glavnice.

Dosad je podneto oko 800 tužbi protiv banaka, a doneto je oko 50 presuda. Najveći broj tužbi odnosi se na jednostrano povećavanje kamate, zatim na nezakonit obračun zatezne kamate, kao i naplatu kredita po višem kursu umesto po kursu po kojem je kredit isplaćen.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP