Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NE POŠTUJU PREPORUKU NARODNE BANKE SRBIJE - VRAĆAJU DUŽNICIMA MANJE PARA

Banke ponovo zakidaju dužnike u „švajcarcima”!

Autor: I. Žigić | 21.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Pojedine banke u Srbiji dužnicima u „švajcarcima“ kojima su u obavezi da vrate novac koji su im uzele nezakonitim povećanjem kamata na kredite vraćaju i do 25 odsto manje para!

Svaki peti  dužnik  zakinut

Svaki peti dužnik zakinut | Foto: Đorđe Kojadinović

Kako „Alo!“ saznaje, neke dužnike su banke zakinule i za po 500 franaka, a pritom im nisu dale nikakav papir sa obračunom zašto su im vratile baš toliko, a ne više. Kako za „Alo!“ potvrđuje Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja korisnika bankarskih usluga „Efektiva“, tom udruženju se do sada obratio veći broj dužnika sa ovakvom primedbom.


Koriste tešku situaciju

Mlađen Kovačević, član Akademije ekonomskih nauka, ističe da ovo nije prvi put da banke zloupotrebljavaju nedovoljnu obaveštenost i tešku situaciju klijenata.
- Jednostavno znaju da su pojedini dužnici zadovoljni šta god da im se umanji jer imaju velike probleme - kaže Kovačević.

- Tako je u jednom slučaju banka trebalo klijentu da vrati oko 1.500 franaka zbog nezakonito povećavane kamate, ali su ga samo obavestili da mu je dug po kreditu umanjen za 1.100 franaka. U drugom slučaju, klijentu je trebalo da se vrati oko 3.200 franaka, a sa duga mu je skinuto oko 2.700. Nijedan nije dobio kalkulaciju banke zašto je skinuto baš toliko, a ne više - navodi Gavrilović. On dodaje da je, prema saznanjima „Efektive“, svaki peti dužnik u „švajcarcima“ zakinut.

- Od početka smo tražili da banke dužnicima taj novac vrate u kešu, a ne da im isključivo umanjuju dug, i to sa zateznim kamatama, ali ovo je samo još jedan primer da banke čak ni odluku NBS-a ne primenjuju kako treba, već da i tu oštećuju građane vraćajući im manje novca nego što bi morale - zaključuje Gavrilović.

Da podsetimo, Narodna banka je u februaru donela obavezujuću odluku koja se odnosi na sve kredite, i u evrima i u francima, za banke koje su od klijenata naplatile više novca nego što je trebalo. One su morale da taj novac vrate dužnicima, i to tako da taj višak uračunaju u prevremenu otplatu kredita, kao i da o tome obaveste klijenta. Reč je o kreditima koji su odobreni pre 5. decembra 2011.
Poslednji komentari
  • ljubica Vreme: 21.05.2015 10:01h

    E tako to rade strane zelenaske banke.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP