Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KO NE POTPIŠE SAGLASNOST NE MOŽE DA OTVORI RAČUN

Banke za Amere špijuniraju Srbe?!

Autor: R. K. | 12.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Pojedine banke tražile su proteklih nedelja od građana Srbije da prilikom otvaranja računa potpišu saglasnost da poreska uprava SAD ima pravo uvida u njihove podatke. Službenici u bankama su, prenosi RTS, klijentima poručivali da je to preporuka NBS i da bez toga neće moći da otvore račun ni u jednoj banci.

Ko ne potpiše saglasnost  ne može da otvori račun

Ko ne potpiše saglasnost ne može da otvori račun | Foto: Andrej Isaković

Međutim, u NBS kažu da bankama nisu dali nikakva uputstva, ali priznaju da su u toku izvesne aktivnosti, koje, kako kažu, imaju za cilj „poboljšanje usaglašenosti poreskih propisa na međunarodnom nivou i primene FATCA propisa“.

„Ministarstvo finansija nas je 2. jula obavestilo o potpisanoj Potvrdi namere RS da zaključi međudržavni sporazum povodom primene tih propisa“, naveli su u NBS. U Ministarstvu finansija pak kažu da se ove odluke odnose samo na državljane SAD i na one koji imaju poslovne interese u toj zemlji. „Takve ugovore SAD su potpisale sa više zemalja, a cilj je sprečavanje izbegavanja plaćanja poreza u Americi, i taj propis se ne odnosi na građane Srbije“, kažu u ministarstvu, dodajući da očekuju da vlade Srbije i SAD do kraja godine potpišu sporazum o dostavljanju ovih podataka.
Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, istakao je da na teritoriji Srbije niko ne sme da sprovodi nacionalne propise druge zemlje i upozorio da bi eventualno zaključivanje međunarodnog ugovora sa SAD morala da ratifikuje Narodna skupština.
Poslednji komentari
  • Tatjana Vreme: 12.08.2014 17:01h

    Ne traze sve banke!Onoj banci koja trazi saglasnost zatvoris vrata! Mene interesuje da li ima onih koji su to potpisali? U takvu banku nikad ne bi vise usla! Sta na to kazu odgovorna lica?! Da li uopste znaju za to?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP