Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

FIZIČKO KAŽNJAVANJE I DALJE NAJPOPULARNIJI VASPITNI METOD U SRBIJI

Batina nije iz raja izašla!

Autor: A. E. | 21.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 3

Rezultati ankete sprovedene u 7.000 domaćinstava u Srbiji pokazuju da se u čak 67 odsto porodica deca vaspitavaju fizičkim kažnjavanjem.

Novi porodični zakon, koji će  biti usvojen do kraja godine,  zabranjuje fizičko  kažnjavanje  dece

Novi porodični zakon, koji će biti usvojen do kraja godine, zabranjuje fizičko kažnjavanje dece | Foto: Profimedia

To znači da se čak dve trećine mališana vaspitava batinama. Međutim, tradicionalnom verovanju da je „batina iz raja izašla“ uskoro bi moglo da odzvoni, jer novi porodični zakon, koji će biti usvojen do kraja godine, zabranjuje fizičko kažnjavanje dece. Tako će prema ovom zakonu roditeljima biti zabranjeno da dete udare rukom, kaišem, prutom. Međutim, udarac roditelja na dete ostavlja psihičke traume koje mogu ostaviti dublji trag.


- Fizičko kažnjavanje dece batinama je rašireno u mnogim kulturama u svetu i ne čudi me ovaj podatak, ali je ipak za mene vaspitavanje deteta fizičkim kažnjavanjem neprihvatljivo. Dobar roditelj dete vaspitava modelom, odnosno načinom na koji se i on sam ponaša, informisanjem, odnosno objašnjavanjem, kritičkim usmeravanjem, lišavanjem određenih zadovoljstava i slično. Batine nikako nisu vaspitna mera. Roditelji moraju pre svega da uspostave pravila, da nauče dete šta je prihvatljivo, a šta nije, šta je dozvoljeno, a šta ne, i to se nikako ne sme sprovoditi fizičkim kažnjavanjem - objašnjava psiholog Nevena Čolovska Horcog. Osim toga, navodi ona, fizičko kažnjavanje dece može biti i kontraproduktivno.

- Iako fizičko kažnjavanje može ostaviti utisak roditeljima da ima pozitivan efekat na neželjeno ponašanje, ono suštinski ima negativni efekat na dete. Prvo, nanosi mu bol i povređuje ga telesno, a sa druge strane izaziva veoma negativna osećanja koja se mogu internalizovati kroz depresivnost i druge vidove psihopatoloških unutrašnjih doživljavanja. A može biti i kontraproduktivno i dovesti do poremećaja ponašanja, agresivnosti prema vršnjacima, destruktivnosti, a agresivnost može biti usmerena i nazad prema roditeljima - zaključuje Horcog, dodajući da ljudi misle da ako vole svoju decu da ih i poznaju i znaju šta je najbolje za njih. To je, kako kaže, velika zabluda jer roditeljstvo se uči.
Poslednji komentari
  • nox Vreme: 21.08.2014 08:38h

    pitam koliko je dece doticna dr horcog ili kako vec vaspitala do sad, ili se njeni zakljucci temelje na teoriji iz knjige.

  • Vlada Rolovic Vreme: 21.08.2014 10:58h

    Mene su vaspitavali kao i svu decu generacija 196 i neke. Ne bih rekao da smo ja ili moji vrsnjaci porasli u psihopate ili bilo sta drugo asocijalnog tipa i devijantnog ponasanja. Cak sta vise, vidim da se svi brinu o roditeljima koliko mogu. Zapadne savremene metode se sastoje u tome da porodica u stvari nije porodica nego labavi skup pojedinaca koji nisu nikom odgovorni nizasta i mogu da se ponasaju kako hoce a da li ce prihvatiti "drugarsku" kritiku i ubedjivanje zavisi samo od njih a ne od onoga koji ubedjuje. Gde bi kraj bio G-dji Nevena Čolovski Horcog da je kao malu roditelji nisu tukli a ovako je dogurala samo do diplomiranog Psihologa. Mislim da bi trebala da ih tuzi postfaktum za bol koju su joj naneli i batine koje je trpela. Mozda da prestanemo da dizemo nogu svaki put kada vidimo da potkivaju konja?

  • Jovana Vreme: 21.08.2014 12:54h

    Mene nisu fizički kažnjavali, ali "psihički" - jesu. U 18-toj godini morala sam biti kući u 23 sata, momke nisam smela dovoditi kući, morala sam spremiti salatu za ručak svaki dan i postaviti sto pre nego što dođu roditelji, morala sam izvršavati svoje obaveze u vezi škole....... Pitala bi g-đu Psihologa: ako srednjoškolac mora biti kući za ručak - dali je to psihičko zlostavljanje ili nije? Danas imam 45 godina i odraslu decu, al još pamtim kako smo nekad zajedno ručali i prepričavali šta je bilo u toku dana. To sa svojom decom nisam postigla, grehota je sputavati ih ?! Da ne dužim. Sve su ovo gluposti. Zbog toga je omladina takva kakva je.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP