Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OPASNOST U UŽICU!

Batut: Alge iz vode deluju toksično!

Autor: Tanjug | 27.12.2013 - 20:39:00h | Komentara: 0

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da dugotrajna izloženost toksinu iz algi može delovati toksično na jetru i nervni sistem.

Takođe može izazvati iritaciju kože i sluzokože.

Nepoznat počinilac sabotiranja vodovoda!

Cijanobakterija u vodovodu! | Foto: Oliver Bunić

 Oni su, povodom zabrane korišćenja vode za piće iz užičkog vodovoda zbog cvetanja algi, naglasili da su svi odgovorni subjekti dobili preporuke za obezbeđivanje zdravstveno bezbedne vode za piće iz alternativnih izvora.

Osim toga, kako kažu, treba da pojačaju sanitarno-ekološki monitoring vode iz akumulacije Vrutci i tretiranje vode na postrojenju, sa posebnim akcentom na prisustvo i brojnost cijanobakterija, kao i detekciju cijanotoksina i po potrebi da uključe dodatne tretmane vode.
Iz Batuta pojašnjavaju da je, po nalogu Republičkog inspektora za zaštitu životne sredine, 14. decembra 2013. godine aktivirana mobilna ekipa Zavoda za javno zdravlje Užice, jer je u jezeru Vrutci na većoj površini primećena mrlja crvene boje.
Po zahtevu Zavoda, Institut za javno zdravlje Srbije je 20. decembra 2013. godine izašao na teren i prema propisanoj metodologiji uzorkovao vodu iz jezera, sirovu i finalnu vodu iz postrojenja za preradu vode i vodu iz distributivne mreže vodovoda u Užicu, i izvršio ispitivanja.
Rezultati biološkog ispitivanja uzorka vode iz jezera pokazali su cvetanje vrste Planktothrix rubescenskoja, koja zbog prisutnog pigment, daje karakterističnu crvenkastu boju, navodi se u saopštenju.
Kako pojašnjavaju radi se o cijanobakteriji koja može da dovede do tzv. cvetanja vode u zimskom periodu, a da je posebno problematično ako se ova pojava dogodi u površinskim vodama koje se koriste za vodosnabdevanje, budući da tada prisutne cijanobakterije mogu da luče nekoliko vrsta toksina.
"Ovi toksini se razlikuju po svojoj hemijskoj strukturi i bioaktivnosti. Među najznačajnijim toksinima je grupa mikrocistina. Rod Planktothrix, čije je prisustvo potvrđeno izvršenim ispitivanjima, jedan je od najvećih producenata mikrocistina", navedeno je u saopštenju.
Na osnovu rezultata navedenih analiza, utvrđeno je da je voda za piće higijenski neispravna, a upotreba vode se, prema odluci republičke Sanitarne inspekcije zabranjuje za piće, korišćenje nakon prokuvavanja i za pripremanje hrane, a može se koristiti samo u sanitarno-tehničke svrhe. 
Stanovništvo treba da se ispravnom vodom za piće snabdeva iz alternativnih izvora vodosnabdevanja (cisterne, flaširana voda i izvorišta vode čija je ispravnost utvrđena). 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP