Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PORAŽAVAJUĆE

Batut: Od infarkta u Srbiji svakog dana umre 15 osoba!

Autor: Beta | 13.05.2014 - 14:55:00h | Komentara: 0

U Srbiji svakog dana od infarkta umre 15 osoba, što zemlju svrstava među prve tri u Evropi po broju smrtnih ishoda od kardiovaskularnih bolesti, saopštili su danas iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Čuo za bratovljevu smrt i umro od srčanog udara

Ilustracija | Foto: foter.com

- Svakog dana 47 osoba u Srbiji doživi infarkt, dok 15 umre. Dve trećine prevremene smrti može se sprečiti primarnom prevencijom - izjavila je na konferenciji za novinare u Beogradu Nataša Mickovski Katalina iz Instituta.
Povodom početka kampanje "Doživi život", čiji je cilj smanjenje stope smrtnosti od bolesti srca i krvnih sudova, predsednik Udruženja kardiologa Srbije Zoran Perišić rekao je da je jedan od glavnih uzroka nedovoljna informisanost pacijenata.
- Po broju smrtnih ishoda, Srbija se nalazi među prve tri zemlje u Evropi, nakon Rusije i Ukrajine. Neophodno je da udruženim snagama ukažemo na važnost prevencije, kvalitetne dijagnostike i terapije kako bi se spasilo što više života - naveo je Perišić.
Predsednica Udruženja koronarnih jedinica Srbije Biljana Putniković izjavila je da je neophodno praćenje bolesnika šest meseci po izlasku iz bolnice, jer svaki šesti pacijent umre nakon napuštanja zdravstvene ustanove.
Kampanju "Doživi život" pokrenula su tri lekarska udruženja: Udruženje kardiologa Srbije, Udruženje koronarnih jedinica i Akademski medicinski edukacioni centar pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Batut", a trajaće naredna dva meseca.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP