Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RFZO ODBIO DA PLATI TROŠKOVE PREVREMENOG POROĐAJA U SPLITU

Beba im zarobljena u splitskom porodilištu jer RFZO neće da plati račun!

Autor: Blic | 19.07.2014 - 07:55:00h | Komentara: 3

Daliboru i Marijani Stojadinov iz Beograda ne daju da uzmu bebu iz porodilišta u Splitu dok ne plate račun za porođaj i lečenje od blizu 15.000 evra.

Marijana Stojadinov s bebom u porodilištu

Marijana Stojadinov s bebom u porodilištu | Foto: privatna arhiva

Republički fond za zdravstveno osiguranje odbio je da plati hitan porođaj našoj državljaniki u Hrvatskoj, iako imamo sporazum o lečenju sa ovom zemljom. Dok se račun ne plati, majka i beba ne mogu da se vrate u Beograd.
Marijana Kovačević Stojadinov krajem maja se pre vremena, u sedmom mesecu trudnoće, porodila u Hrvatskoj. Zbog male težine beba je odmah smeštena u inkubator i u Kliničko-bolničkom centru u Splitu boravi već skoro dva meseca. Najveći šok za porodicu Stojadinov usledio je nakon odluke prvostepene komisije RFZO, koja je odbila da plati sve troškove lečenja. Zbog toga beba i majka ne mogu da napuste Hrvatsku dok se račun ne izmiri.
- Marijanina porodica živi u Kninu i hitno su nas zvali da dođemo jer joj je deda bio jako loše. Zbog toga smo se i odlučili da otputujemo. Pre polaska Marijana je bila kod ginekologa i svi nalazi su bili u redu. Iznenada joj je pukao vodenjak i iz Knina su nas uputili u Split. Lekari su joj odmah uradili hitan carski rez, a beba je rođena sa svega kilogram i 200 grama - priča za “Blic” Dalibor Stojadinov, bebin otac.
Marijana se porodila 24. maja, a nakon šest dana lekari su je otpustili iz splitske bolnice, dok je beba sama ostala u ovoj zdravstvenoj ustanovi.
- Račun će biti blizu 15.000 evra, novac koji mi svakako nemamo. Ali, u bolnici su nam rekli da će to Fond izmiriti jer imaju ugovor s njima i da nismo jedini ovakav slučaj - tvrdi Dalibor.
Međutim, njima je rečeno da bebu neće otpustiti dok se račun ne plati, zbog čega su oboje doputovali u Beograd i podneli zahtev RFZO kako bi se račun u bolnici izmirio.
U KBC „Split“ juče nam je sekretarica direktora rekla da Dalibor i Marijana moraju da imaju garantno pismo da će naknadno platiti račun, ali negiraju da će uprava živu osobu ostaviti kao zalog dok se bolnički troškovi ne izmire.

Više čitajte na blic.rs

Poslednji komentari
  • Tatjana Vreme: 19.07.2014 08:34h

    Ko je na bolovanju ne moze da putuje i to jos u inostranstvo! Kad treba da se zaposle,onda trudnice kukaju kako nece da ih prime na posao jer su u drugom stanju i govore kako su trudnice zdrave zene i sposobne zarad,a ovano tri cetvrtine trudnica cim ostane u drugom stanju odmah odu na bolovanje!KKo placa ta bolovanja! RFZ ne treba da joj plati,a kome je zao neka prikupi novac ! Dosta vise da svako radi sta hoce!

  • jovanica` Vreme: 19.07.2014 11:33h

    Jako mi je zao, ali je stvarno neozbiljno da odu van granica svoje zemlje bez OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA. Zna se da nasa zdravstvena knjizica ne vazi van granica Srbije.

  • Mrmot Vreme: 19.07.2014 14:08h

    Tako se Srbija "bori" da nas ima sve više,crkla dabogda...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP