Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MISLITE O TOME

Beba iz Novog Sada
heroinski zavisnik

Autor: Blic | 20.02.2013 - 09:06:00h | Komentara: 0

Beba rođena sa znakovima narkomanske krize zbrinuta je u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Na terapiju odvikavanja od droge upućena je odmah po rođenju, zbog izuzetno teške kliničke slike. Ona nije usamljen slučaj, jer je prošle godine bilo pet ovakvih beba u Novom Sadu, saznajemo u toj bolnici. Bebe zapadaju u apstinencijalnu krizu jer njihove majke koriste narkotike tokom trudnoće.

Bebe

Bebe

- Beba u apstinencijalnoj krizi ima grčeve, veoma je razdražljiva i neprestano plače. Ima poremećaje u ishrani, otežano sisa, kratko spava i budi se nepun sat nakon ishrane, otežano diše, učestalo se znoji i ima povišenu temperaturu – kaže dr Nataša Stašuk, pedijatar iz Kliničkog centra Vojvodine. Ako je porodilja poslednju dozu droge uzela u poslednjih sedam dana pred porođaj, kaže dr Stašuk, onda će simptomi apstinencijalne krize biti izraženiji.
- U tim slučajevima bebu odmah podvrgavamo lečenju tabletama. Bebe koje se leče od apstinencijalne krize bivaju otpuštene iz porodilišta 72 sata posle uzimanja poslednje doze leka– kaže dr Stašuk. Ona objašnjava da porodilja zavisnik nije u obavezi da kaže da li je koristila opijate, ali je lekarima mnogo lakše ako za to znaju.
- Dobro je da znamo da bismo porodilju mogli da testriramo na HIV i hepatitis C i da bi znali da li mogu da doje – kaže dr Stašuk.
Psihijatar Nebojša Baračkov, koji je godinama radio u Metadonskom centru KCV sa porodiljama zavisnicima, kaže da je odrastanje deteta čija majka koristi heroin nepredvidivo i problematično.
- Zavisnik može upasti u stondirano stanje od sat, dva i u tom slučaju beba je direktno ugrožena jer neće dobiti svu potrebnu pažnju. Roditelji zavisnici poslednje pare daće za heroin, a ne bebine potrebe – kaže Baračkov.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP