Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TUGA BOŽJA

Beba koja nije mogla da se leči zbog JMBG preminula u Beogradu

Autor: Klix.ba / Novi magazin | 16.06.2013 - 12:35:00h | Komentara: 2

Berina Hamidović, beba od mesec i po dana, kojoj je nedostatak matičnog broja pomerio lečenje, preminula je u Beogradu.

Kako prenosi Klix.ba, otac Edin rekao je da je njegovo dete žrtva administracije.

Bebe

Beba žrtva birokratije / ilustracija

Berina je rođena 17. marta ove godine. Dijagnostifikovana joj je traheoesofagealna fistula na mestu anastomoze zbog čega nije mogla da jede. Nakon što operacija u Sarajevu nije bila uspešna, upućena je u Beograd.
Međutim, tada su nastupili novi problemi jer beba, iako hitan slučaj, nije imala matični broj, a samim tim ni pasoš, dok su oboje roditelja nezaposleni. Edin Hamidović u razgovoru za Klix.ba kaže da je za prikupljanje novca najzaslužniji njegov komšiluk na Ilidži.
Na granici su satima čekali u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate, jer ih policija bez dokumentacije nije puštala u Srbiju.
"Iako je dete bilo hitan slučaj i Granična policija je trebalo da bude obaveštena da na tom graničnom prelazu dolazi sanitetsko vozilo, službenike ni na našoj ni na srpskoj granici niko nije obavestio da dolazimo", ispričao je otac.
"Rekli su: 'Otkud mi znamo da vi ne trgujete decom'. Morali smo u Ministarstvu civilnih poslova tražiti da nam daju bilo kakvu potvrdu. Zatim smo otišli u policiju, gde su nam rekli da su nemoćni i da ne mogu ništa uraditi. Morali smo da ih zamolimo da oni nazovu Graničnu policiju i kažu im da će sanitetsko vozilo doći na taj granični prijelaz", s tugom se prisetio Hamidović tih dešavanja.
Kad su konačno uspeli da dođu do Beograda, u tamošnjoj bolnici pojavili su se novi problemi.
"Iz Kantona nisu uplatili 100.000 dinara, što je bila njihova obaveza. U zakonu lepo piše da ukoliko operaciju nije moguće obaviti u BiH, a dete ima zdravstveno osiguranje, operacija se obavlja u nekoj drugoj državi. Mi smo dobili odbijenicu. U Kantonu su nam rekli kako oni nisu u mogućnosti da plate lečenje. Puno nam je pomogla jedna pravnica iz Srbije. Objasnili smo joj da je beba tu poslata na operaciju, te su nam rekli kako će to oni rešiti pravnim putem", rekao je Hamidović.
Poslednji komentari
  • Vlada Vreme: 16.06.2013 21:06h

    Saucesce porodici, siroto dete, sta je ono skrivilo Pa se vi sad dragi politicari, zakonodavci i ostali krpelji na ledjima naroda nosite..., zbog vase brige o zakonitosti jos jedno dete nikad nece porasti

  • rajko Vreme: 17.06.2013 07:12h

    Ova drzava je odizela srecu jednoj familiji jednog andjela sramoTA I dodik I ostala bagra sa politcke scene u Banja Lucii politicari studente zovu kopilad u sarajevu su sprijecili da jedan Mali ziviot nastavi svoj put pa jel smo mi stvarno tolko gulpi?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP