Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MALI FILIP TRPI NESNOSNE BOLOVE, ALI ANALIZE O UZROKU BOLESTI JOŠ NISU URAĐENE

Beba umire od bolova, a niko ne zna zašto!

Autor: Gane Đorđević | 10.08.2013 - 07:15:00h | Komentara: 37

Jednomesečna beba Ivane (23) i Ivana Stevanovića (26) iz Drena pored Lazarevca, već mesec dana leži na odeljenju intezivne nege u Dečjoj bolnici u Tiršovoj, gde se u užasnim grčevima i bolovima bukvalno rastavlja s dušom, a lekari još nisu uradili potrebne analize koje bi im pomogle da utvrde od čega nesrećno dete boluje.

„Na ivici sam ludila, jer gledam sina koji umire u mukama. Ima i po 40 napada dnevno. Telo mu poplavi, grče mu se rukice i nogic

„Doktor Ješić nam je rekao da je laboratorija na kolektivnom godišnjem i da analize radimo u inostranstvu“, tvrdi baka Mirjana

„Na ivici sam ludila, jer gledam sina koji umire u mukama. Ima i po 40 napada dnevno. Telo mu poplavi, grče mu se rukice i nogic

Filip je rođen 7. jula u porodilištu „Narodni front“, sa najvišom mogućom ocenom, ali mu je već sledećeg dana iznenada pozlilo, zbog čega je hitno prebačen u Dečju bolnicu u Tiršovoj. Lekari od početka sumnjaju na neki metabolički poremećaj, ali je potrebno uraditi analize koje bi potvrdile njihove sumnje. To još nije urađeno, a porodici je pritom sugerisano da analize ne mogu da se urade u Srbiji.


Da bi dobila paraf na uput za analize, Filipova majka Ivana bila je prinuđena da potpiše dokumet u kome piše da te analize nisu

Da bi dobila paraf na uput za analize, Filipova majka Ivana bila je prinuđena da potpiše dokumet u kome piše da te analize nisu

Kako, naime, tvrdi Filipova baka Mirjana, doktor Ješić, kod koga se leči teško obolela beba i koji sumnja da je u pitanju neka retka metabolička bolest, rekao im je da se zaposleni u jedinoj srpskoj labarotoriji, koja obavlja ovakve vrste provere na „Institutu za majku i dete” u Zemunu, nalaze na kolektivnom godišnjem odmoru.


- Kad nam je to rekao doktor, pristali smo da se uzorci o našem trošku pošalju u inostranstvo, ali smo potpis za uput čekali preko 20 dana - kaže baka Mirjana.

Filipova baka Mirjana

Filipova baka Mirjana

Pre nego što je u ministarstvu stavljen paraf na odluku da se uzorci pošalju u inostranstvo, Filipova majka Ivana bila je prinuđena da potpiše dokumet u kome stoji da te analize nisu potrebne za lečenje sina i da je saglasna da sama snosi troškove, bez traženja naknade kod Fonda zdrastvenog osiguranja.


-Nisam imala kud. Potpisala sam dokument bez reči. Sad očekujem da se uzorci pošalju u inostranstvo, ali su mi rekli da ćemo morati da kupimo i suvi led koji je neophodan za transport uzoraka - priča Ivana, koja je u šoku zbog svega.

Zoran Radojičić

Zoran Radojičić | Foto: Rajko Ristić

- Na ivici sam ludila, jer svakog dana gledam sina koji umire u mukama, a ne mogu da mu pomognem. Ponekad u toku dana dobije i po 40 napada. Telo mu poplavi, grče mu se rukice i nogice, a on vrišti od bolova - opisuje Ivana muke svog tek rođenog deteta.

Direktor Tiršove: Medicina nije svemoguća
Direktor klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić kaže da Filipovi roditelji od njega imaju punu podršku i da se u slučaju nihovog deteta verovatno radi o nekoj veoma retkoj bolesti.
- Kod naših pacijenata vlada pogrešno mišljenje da su lekari svemogući. Trebalo bi da znaju da u medicini još postoji mnogo tajni i neotkrivenih bolesti za koje ponekad nema objašnjenja - kaže Radojčić.
„Alo!“ je pokušao da stupi u kontakt i sa doktorom Ješićem, koji leči malog Filipa, ali se on, i pored upornih poziva, nije javljao na brojeve telefona dostupne redakciji

Laboratorija nije na odmoru!
Sonja Grković, šef labaratorije za ispitivanje metaboličkih bolesti u „Institutu za majku i dete“ u Zemunu, tvrdi da njena ambulanta nikada nije bila na kolektivnom godišnjem odmoru i da oni rade neprekideno 24 sata dnevno tako da se godišnje uradi oko 90.000 različitih analiza.
- Do sada je identifikovano na hiljade metaboličkih bolesti i zbog toga ne postoji nijedna ustanova na svetu koja je u stanju da obavi sve analize. Kako naša labaratorija nema adekvatnu opremu, uzorci se zbog toga često šalju na proveru u inostranstvo, ali takve usluge inostrane labaratorije obično ne naplaćuju - istakla je ona.

Poslednja vest: Filip 36 sati bez napada
Prema informacijama iz bolnice u Tiršovoj mali Filip u poslednjih 36 sati nije imao nijedan napad. Naime, kako su lekari rekli njegovoj majci, koja sada nije sa njim u bolnici, misteriozni napadi navodno su prestali onog trenutka kada su bebu prestali da hrane veštačkim mlekom! „Alo!” je juče u više navrata pokušao da dođe do detaljnijih informacija o stanju bebe, ali niko nije hteo da priča o zdravstvenom stanju malog Filipa.

Poslednji komentari
  • ruzica Vreme: 10.08.2013 09:02h

    Ovo je strasno! Ne postoje reci kojima bih mogla da iskazem svoju tugu i ocaj zbog stanja u kome se ljudi ove zemlje nalaze. Zar smo postali toliko nesavesni i bez srca? I moja majka je umirala na pulmologiji kad je doktorka otpustila i rekla mi da mladji cekaju njen krevet! Hvala novinarima koji su izneli ovaj problem, a bebi i mami zelim sve najbolje.

  • micika Vreme: 10.08.2013 09:23h

    gledala sam na kanalu zone reality mistriozne bolesti...isti ovakav slucaj beba se grci vriste pomodri...pokusacu da nadjem bas tu emisiju...ne mogu da se setim detalja,ali je dijagnoza bila bas cudna...izbacena je vestacka prehrana i ubacena specijalana ishrana...

  • veca Vreme: 10.08.2013 09:32h

    SRAM BILO LEKARE IZ TIRSOVE! SRAM BILO I NASE SOCIJALNO OSIGURANJE KAD TOLIKO IM TREBA VREMENA DA ODOBRE NOVAC DA SE URADE ANALIZE??? LEKARI IZ TIRSOVE I SVI ZAPOSLENI TREBALO BI DA MALO VISE VODE RACUNA STA I KO RADI NA TOJ KLINICI JER POUZDANO ZNAM DA TU ZA PRIJATELJE RADE ANALIZE ZA KUCNE LJUBIMCE POJEDINACA U TOJ DECIJOJ USTANOVI!!!!!!! S R A M O TA!!!!!!!

  • Dijana Vreme: 10.08.2013 09:36h

    Ova Srbija mi se sve vise gadi!

  • Dijana Vreme: 10.08.2013 09:38h

    Ova Srbija mi se sve vise gadi, ja ne znam sta ova vlast radi.?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP