Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAMOTA!

Bebe čekaju
potpis ministarke zdravlja!

Autor: R. Ć. | 27.02.2013 - 23:48:00h | Komentara: 5

Grad Beograd je još prošle godine doneo odluku da se svim parovima koji su prvo dete dobili vantelesnom oplodnjom (VTO), a žive na teritoriji prestonice, omogući da i u 2013. godine prošire svoju porodicu i da ponovo o trošku grada uđu u program VTO.

Nije njen resor: Slavica  Đukić  Dejanović

Nije njen resor: Slavica Đukić Dejanović | Foto: Emil Čonkić

Za to je kako nam je rečeno u gradskoj upravi, neophodno i da Ministarstvo zdravlja da saglasnost da se vantelesna oplodnja obavlja u ginekološko akušerskim klinikama „Narodni front“ i „Višegradska“.


Ministarstvo: Nije u

našoj nadležnosti

Na pitanje „Alo!“ zašto im je toliko dugo potrebno da daju saglasnost za ovu odluku grada da se parovima koji su već dobili dete vantelesnom oplodnjom omogući da prošire porodicu i u čemu je problem, juče nam je iz Ministarstva zdravlja stigao odgovor da „davanje takve vrste saglasnosti nije u nadležnosti tog resora, ali su i istakli da podržavaju svaku inicijativu u vezi sa VTO u skladu sa zakonom“.

- Grad je Ministarstvu zdravlja poslao dopis još 20. decembra prošle godine, ali do danas nismo dobili nikakav odgovor. Iz gradskog budžeta u tu svrhu je izdvojeno 30 miliona dinara i za sada ima oko 400 parova koji bi mogli da uđu u ovaj postupak - ukazuju iz Uprave grada.

Među ovim parovima su i Sandra M. i njen suprug, koji su i prvi put potomstvo dobili putem VTO u GAK „Narodni front“. Oni su danas srećni roditelji dve ćerkice, ali žele svoju porodicu da prošire jer, kako kažu, imaju uslove za to.

- Kada su najavili da ćemo moći ponovo da konkurišemo za vantelesnu oplodnju, bila sam presrećna. Međutim, redovno zovem gradski Sekretarijat za zdravstvo da se raspitam dokle se stiglo s tim i svaki put dobijem obećanje da će se to uskoro rešiti, ali se do danas ništa nije promenilo. Ako su nam već obećali, onda bi trebalo da nam država i kaže šta možemo da očekujemo, da bismo se i mi organizovali i pripremili.

Zainteresovano  više od 400 parova: Skupština grada Beograda

Zainteresovano više od 400 parova: Skupština grada Beograda | Foto: Emil Čonkić

To je postupak, treba prikupiti svu neophodnu dokumentaciju, a tu su i brojni zdravstveni pregledi koji nas čekaju. Ta procedura može da traje i po nekoliko meseci - kaže Sandra M. i dodaje da je u kontaktu sa još nekoliko parova koji su dobili dete zahvaljujući vantelesnoj oplodnji i da su skoro svi zainteresovani za proširenje porodice. Ona smatra i da ne bi bilo fer da se porodicama koje već ne mogu da imaju decu prirodnim putem ne pruži nova šansa da dobiju još dece ukoliko to žele i da bi to bila diskriminacija.
Poslednji komentari
  • duda Vreme: 28.02.2013 09:18h

    Od nje nista neobicno: neki dan je javno u udarnom dnevniku izjavila da svako sam odluci da li ce da pije mleko!!! U prevodu "ako se otrujete, nije kriva drzava", da ovde valja ne bi njen sin bio preko grane. Briga nju za nasu decu, ona je 20 godina na vlasti zahvaljujuci vama koji glasate u inat drugima pogresno vec 20 godina...

  • marija Vreme: 02.03.2013 10:46h

    Ministarka ocigledno nema vremena da brine za bebe. Vaznije joj je da obavlja jos tri posla i uvodi psihijatre u domove zdravlja. Necuvena sramota.Ustanove u haosu, u pojedinim ustanovama direktori krse zakon ali to niko ne vidi. "Mleko pijte ako zelite, nisam htela to da kazem". Tesko nama.

  • poleksija Vreme: 02.03.2013 10:59h

    Nikad ovako nehuman ministar nije bio na čelu zdravstva i uopšte.Čudna osoba.Ne verujem da treba da bude na mestu koje zauzima.

  • Marina Vreme: 05.03.2013 10:56h

    Hvala ovoj redakciji koja cesto izdaje rubrike na temu vantelesne oplodnje. Hvala sto nam pomazete u nasoj borbi da budemo srecni. Mama sam, jedne Marije koja je rodjena vantelenom oplodnjom. Iskreno se nadamo da ce se usvojiti zakon i dati nam sansu da nasoj Mariji poklonimo najlepsi poklon, a to je da i ona dobije seku ili batu :) ......

  • sladjana Vreme: 20.03.2013 09:04h

    Lepo je sto svi koji su dobili jedno ili dvoje dece VTO iz budzeta mocice jos jednom a sta je snama koji nemamo ni jedno nama netreba pomoci .kako vas koji ste kroz ovu bol prosli nerazumete ,ljudski je da ustanete i kazete ne ima jos onih oko 400 000 hiljada koji nemaju decu mi smo bar dobili jedno nego jedva cekate, strasno a jos strasnije ako to i odobre ali nezaboravite da su to nase pare koje vi celnici rasporedjujete pa budite realni nemojte nekom da budete majka nekom maceha.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP