Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRVI PUT USLIKAN NAKON RANJAVANJA

Beko: Luka Beograd mi je najgora poslovna odluka! (FOTO)

Autor: Agencije | 18.03.2015 - 10:32:00h | Komentara: 3

U Specijalnom sudu u Ustaničkoj ulici je nastavljeno suđenje bivšem ministru privrede i privatizacije Predragu Bubalu i ostalim optuženima za zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću Milana Beka "Vorldfin" iz Luksembruga. Na suđenju se pojavio i Milan Beko desetak minuta pre početka pretresa u korektnoj zdravstvenoj formi iako je u novembru bio teško ranjen iz vatrenog oružja.

Milan Beko Foto: Tanjug / Z. Žestić 18.3.

Milan Beko dolazi na današnje suđenje | Foto: Tanjug / Z. Žestić

Luka Beograd je jedan od predmeta na takozvanom spisku 24 sporne privatizacije, a Beko ju je preuzeo 2004. i 2005. godine.

Advokat Zoran Ateljević, branilac optuženog ministra Predraga Bubala, tražio je da se iskaz koji je Milan Beko dao tokom istrage izbaci iz dokaza, uz obrazloženje da je tada Beku predočen zahtev za sprovođenje istrage.

Tročlano sudsko veće sa predsedavajućim sudijom Dankom Lauševićem odbilo je ovaj predlog.

Beko je došao za govornicu, ali je zaboravio ličnu kartu, ali je sudija rekao da je on opšte poznat, a time se nisu protivili ni tužilac ni odbrana pa je počeo da svedfoči.

Rekao je da ostaje pri ranijem iskazu.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić postavio je pitanje da li je pre ponude za Luku Beograd imali informaciju da je ovo preduzeće naručilo procenu imovine od instituta ekonomskih nauka.

Beko je odgovorio da mu je to bilo poznato i da mu je "preduzeće "Fokus" davalo savetodavnu ulogu meni i mom partneru u ovom poslu Miškoviću".

Beko je rekao da mu je kupovina Luke Beograd bila najgora poslovna odluka, jer mu je taj posao doneo samo probleme i na privatnom i na poslovnom planu.


"Pa platio bih da u ovo nisam ušao, koliko problema imam", naglasio je.


"Stanko Subotić me juri preko medija da sam mu dužan, a onda Hipo banka kaže da nisam, država i dalje vodi besmislene procese... ja gubim vreme...", žalio se Beko sudskom veću.


Odgovarajući na pitanja tužioca, Beoko je rekao da su on i njegova porodica zbog tog slučaja "demonizovani", a on je preko 60 puta bio na naslovnim stranama.


"Doneo sam pogrešnu odluku i nikome ne treba da dajem savete", zaključio je Beko.

Milan Beko Foto: Tanjug / Z. Žestić 18.3.

Foto: Tanjug / Z. Žestić

Ispričao je i da nije znao da će država hteti da proda svoj paket akcija u Luki Beograd.

"Nisam imao nikakvo ni prethodno, ni naknadno saznanje kako će se država postaviti prema pitanju prodaje svog paketa akcija, jer se u više navrata različito ponašala. Investiciona euforija je trajala kratko, od 2003. - 2008. a država nije prodala svoje pakete akcija u 'C Marketu' i 'Novostima', a evo ovde jeste", rekao je Beko.


Biznismen je tvrdio da u tom poslu koji je ušao zajedno sa tadašnjim partnerom Miroslavom Miškovićem nije komunicirao sa vladom niti s blilo kojim drugim preduzećem.

"Nisam komunicirao sa državom o tim pitanjima, jer je komunikacija već bila opterećena mojim prehtodnim poslom oko kupovine 'Kneza Miloša'", rekao je Beko.


On nije detaljno govorio o svojim saznanjima, pošto je rekao da ostaje pri ranijem iskazu koji je dao tužilaštvu za organizovani kriminal u toku istrage, ali je odgovarao na pitanja tužioca, branilaca i suda.

Suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu, kada je bivši ministar deteljno izlagao svoju odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja.

Za isto delo optužba tereti i bivše izvršne direktore Agencije za privatizaciju Miodraga Đorđevića i Gorana Mrđu, direktora Centra za tržište kapitala Alekseja Misailovića, direktora Akcijskog fonda Aleksandra Gračanca i direktora Sektora za analizu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasminu Dragutinović.

Milan Beko Foto: Tanjug / Z. Žestić 18.3.

Foto: Tanjug / Z. Žestić

Za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica optužnica obuhavata bivšeg direktora Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobca i bivšeg finansijskog direktora tog privrednog društva Dušana Kosovca.


Bubalo je uhapšen 14. juna 2013. godine i do 27. decembra te godine je bio u pritvoru kada je pušten da se brani sa slobode.

Milan Beko Foto: Tanjug / Z. Žestić 18.3.

Bivši ministar privrede i privatizacije Predrag Bubalo | Foto: Tanjug / Z. Žestić

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković i Milan Beko na pocetku su bili zajedno u poslu oko Luke Beograd i u maloprodajnom lancu C-market, ali se Mišković kasnije povukao iz Luke, a Beko iz C-marketa.

Biznismen Milan Beko ranjen je 14. novembra oko 17.30 sati sa dva metka ispred svoje kuće na Senjaku. Beko je odmah prebačen u beogradski Urgentni centar.

Poslednji komentari
  • Mile Vreme: 18.03.2015 12:52h

    Prosto mi ga je zao. Mukica jedna.

  • predrag Vreme: 18.03.2015 17:39h

    A sta je sa akcijama C marketa ti i Miskovic a i Pavlov ste ojadili radnike umesto 1300e. ste dali po 300e.a uzeli ste milione evra.i nikom nista.

  • Mali Vreme: 18.03.2015 17:46h

    А,ко то каже да Беко ранјен,да је на њега извршен напад. Верујем да је то највећа лаж столећа.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP