Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STUPILI NA DUŽNOST

Beograd i Priština razmenili oficire za vezu

Autor: Agencije | 17.06.2013 - 13:17:00h | Komentara: 1

Beograd i Priština razmenili u podne oficire za vezu, kada je Dejan Pavićević stupio na dužnost u Kancelariju EU u Prištini, a Ljuljzim Peci u Beogradu.

Dejan Pavićević

Dejan Pavićević | Foto: FoNet

 
 
Peci, kojije stupio na dužnost po dolasku u sedište Misije EU u Srbiji obratio se novinarima, poželevši im "dobar dan" na srpskom, albanskom i engleskom, a zatim je obraćanje natavio na srpskom.
"Ovo je veoma značajan dan što se tiče normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Očekujem otvoren i dobru saradnju srpskih državnih institucija i ovde sam da dam svoj prilog normalizaciji odnosa između naše dve zemlje", rekao je Peci.
Posle ove kratke izjave Pecija nisu bila dozvoljena pitanja novinara.
U Prištini je istovremeno stupio na dužnost oficira za vezu Vlade Srbije sa Prištinom Dejan Pavićević, koji je stigao u u sedište Kancelarije EU na Kosovu.

Time je zvanično izvršena razmena oficira za vezu, što je jedan od rezultata pregovora srpskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija.
Pavićević je prvi predstavnik Vlade Srbije koji je stacioniran u zgradi Kancelarije EU na Kosovu a kako je ranije rekao, prvenstveno će raditi na implementaciji sporazuma postignutih tokom briselskog dijaloga, a ni on ni Peci nemaju diplomatski status.
"Moji prvi radni zadaci će biti da se kancelarija osposobi, da se uspostavi komunikacija sa EU i Eulkesom, sa onim što je ostalo od misije UN, a posle ćemo videti kako ćemo", rekao je Pavićević ranije.
Pavićević je izjavio da će on biti predstavnik Vlade pri misiji EU u Prištini, a ne kod privremenih kosovskih vlasti. "Koliko sam ja obavešten, u Prištini živi 17 Srba, a ja ću biti 18", rekao je ranije za B92 Pavićević.
Peci je, za razliku od Dejana Pavićevića, rekao u intervjuu za B92 da su zadaci koje će obavljati slični zadacima bilo kog šefa diplomatske misije i da se odnose na bilateralne odnose između dve zemlje.
Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da će posle razmene oficira za vezu Kosovo biti predstavljeno u Beogradu na diplomatskom nivou, dok je Pavićević istakao da ni on, niti Peci nemaju diplomatski status.
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je u subotu da razmena oficira za vezu Beograda i Prištine predstavlja značajan korak ka potpunoj normalizaciji odnosa, te da Pecijeva misija ima poseban značaj za razvoj i potpunu normalizaciji odnosa.
Poslednji komentari
  • zoran m. Vreme: 17.06.2013 18:20h

    Zbog cega uvek kada hocu da saznam istinu moram da slusam i citam izjave kosovskih politicara i zvanicnika? Zar nasi politicari zaista misle da smo toliko glupi da poverujemo kada nas ubedjuju da je crno-belo,a da su dva i dva pet!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP