Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NE KONZUMIRAJTE VODU SA JAVNIH ČESMI

Beograd: Izvorska voda sa česmi trenutno nije za piće!

Autor: Tanjug | 16.08.2014 - 08:48:00h | Komentara: 0

Javne česme sa hlorisanom vodom za piće iz mreže gradskog vodovoda Beograda potpuno su bezbedne, dok izvorska voda sa javnih česmi trenutno nije za piće, pokazali su rezultati najnovije kontrole Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Voda za piće u Beogradu higijenski potpuno ispravna

 | Foto: Miloš Cvetković

 
- Nijedna česma sa izvorskom vodom trenutno nema zdravstveno ispravnu vodu, a najčešći problem je mikrobiološko zagadjenje - rekao je Tanjugu specijalista higijene u Zavodu dr Dušan Avramović, dodajući da je doneto rešenje o zabrani korišćenja vode za piće sa ovih javnih česmi.

On je podsetio da na teritoriji grada postoji tridesetak javnih česmi sa izvorskom vodom, uglavnom van užeg gradskog jezgra, u blizini Avale, Košutnjaka i drugih izletišta. Više od 120 česmi sa vodom za piće iz distributivne mreže gradskog vodovoda, koja je preradjena, prečišćena i hlorisana, u najvećem broju se nalaze u blizini škola, gradskih parkova i u zonama šetališta.

- Izvorske vode ne prolaze tretman prečišćavanja i završne dezinfekcije pa se, osim mikrobiološke neispravnosti, kao problem evidentiraju i fizičko-hemijska odstupanja, što je najčešće uslovljeno sastavom zemljišta i ostalim geološkim uslovima- , rekao je Avramović.

Govoreći o redovnim kontrolama česmi sa izvorskom vodom, on je istakao da u slučajevima kada voda nije za piće lokalne samouprave ili nadležna javno komunalna preduzeća postavljaju tablu sa obaveštenjem, na osnovu rešenja inspekcije.

- Na žalost, postoji problem sa nesavesnim gradjanima koji skidaju table sa obaveštenjem da voda nije za piće, čime mogu da ugroze ostale potencijalne korisnike vode sa javnih česmi - upozorio je Avramović.

On je objasnio da na neispravnost izvorske vode sa javnih česmi najčešće utiče činjenica da za većinu objekata nisu ustanovljene zone sanitarne zaštite. Problem je i to što ne postoje titulari (vlasnici) koji bi se brinuli o uredjenju i održavanju ovih objekata, a ima i sugradjana koji ne postupaju u skladu sa osnovnim načelima higijene prilikom korišćenja ovih česama.

- Činjenica je da veći broj javnih česmi godinama nije održavan u građevinsko-tehničkom pogledu, što bi podrazumevalo redovno čišcenje i dezinfekciju kaptaža i održavanje okolnog prostora. Sve to utiče da kvalitet izvorske vode na teritoriji Beograda bude izuzetno promenljiv i nestabilan - objasnio je Avramović.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd redovno ispituje zdravstvenu ispravnost vode za piće sa javnih česmi sa izvorskom vodom, dok se voda sa javnih česmi povezanih na gradsku distributivnu mrežu kontroliše u sklopu redovne kontrole kvaliteta vode za piće iz Beogradskog vodovoda.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP